Socialdemokratiet har ført et dobbeltspil, siger rasende Mai Villadsen

Ifølge Mai Villadsen ligger hendes tillid til Mette Frederiksen på et meget lille sted, efter hun smed Enhedslisten ud af forhandlingerne.

Rødt flertal, grøn fremtid.

Det var et af Socialdemokratiet slogans under valgkampen, der 1. november kulminerede med et snævert flertal til de venstreorienterede partier.

Men her lidt over tre uger efter, at danskerne satte deres kryds i stemmeboksen, er det røde flertal for alvor ved at krakelere. Det stod klart, efter at Mette Frederiksen (s) tidligere i dag meldte ud, at hun og partiet fortsat ser gode muligheder for en bred regering.

En beslutning, der har medført, at Enhedslisten sammen med Alternativet, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige er ude af regeringsforhandlingerne.

Det får nu Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til at lange ud efter Socialdemokratiet, som hun beskylder for at have ført vælgerne bag lyset.

- Man må bare konstatere, at Socialdemokratiet har ført noget af et dobbeltspil i den her valgkamp.

- Jeg mener, at Mette Frederiksen begår en kolossal fejl, og hun kommer jo til at svigte de mange vælgere, som troede, at hun ville levere på de mange valgløfter, hun har turneret rundt med under valgkampen, siger Mai Villadsen, da hun onsdag aften gæster programmet ’Lippert’ på TV 2 NEWS.

Alle de resultater vi har skabt sammen risikerer at blive smidt ud med badevandet

Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører

Et løftebrud?

Hvis fremtidens regering indeholder et samarbejde med flere af de blå partier, vil det være ensbetydende med masser af kompromisser.

Det erkendte Mette Frederiksen selv, da hun tidligere i dag afholdt pressemøde.

Adspurgt, hvad det er for nogle løfter, Socialdemokratiets vælgere ikke længere har i sigte, svarer Mai Villadsen bedre løn til offentligt ansatte og akut klimahandling.

Kort før danskerne gik til stemmeurnerne, foreslog Socialdemokratiet at afsætte tre milliarder kroner om året til offentligt ansatte.

Men det tror Mai Villadsen næppe kommer til at ske med en højrefløj i regeringen. Og derfor mener hun, at danskerne står over for en brat opvågning, da hun ikke tror, at det er gået op for dem, hvilke politiske konsekvenser Socialdemokratiets højredrejning vil resultere i.

- Alle de resultater vi i de sidste tre et halvt år har skabt sammen risikerer at blive smidt ud med badevandet, smidt på møddingen af Socialdemokratiet, til fordel for at lave et samarbejde med højrefløjen, siger hun.

Værre end Thorning og Corydon

Da Mette Frederiksen trådte til som formand for Socialdemokratiet tilbage i 2015, var det et opgør med den midtsøgende politik, som tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes finansminister, Bjarne Corydon, havde ført.

Min tillid kan i hvert fald ligge på et meget lille sted

Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører

Derfor skuffer det Mai Villadsen, at Mette Frederiksen nu vender ryggen mod det rød-grønne flertal for netop at søge hen over midten.

Er Mette Frederiksen en ny udgave af Helle Thorning-Schmidt?

- Jeg tror i virkeligheden, at hun er værre end Thorning og Corydon, for ikke bare laver hun politik med blå blok, nu lukker hun dem helt inde i regeringsmagten, og det vil have alvorlige konsekvenser.

Som eksempel på en konsekvens, som en ny bred regering kan få, nævner Mai Villadsen de udsatte familier, der modtager det såkaldte børnetillæg.

Et tillæg, der står til at forsvinde, hvis ikke en ny regering kan samle et flertal for at opretholde det, hvilket Mai Villadsen frygter, at blå blok, herunder Venstre, vil sætte en kæp i hjulet for.

Havde ikke forestillet sig en bred regering

Hvad årsagen er til, at Enhedslisten er blevet smidt udenfor forhandlingsdøren, kan Mai Villadsen ikke svare på.

Men selvom Mette Frederiksen allerede 5. juni i år under sin grundlovstale luftede ideen om en regering over midten, havde den politiske ordfører alligevel ikke forestillet sig, at Mette Frederiksen ville føre ide til virkelighed.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokratiet har talt om at lave et regeringssamarbejde med blå blok. Så var vi nogle – nok fejlagtigt – der troede, at det ikke ville lykkes hende, men det tror jeg faktisk på nu, siger hun og tilføjer:

- Men jeg begriber det ikke, det må jeg bare sige. Mette Frederiksen kan ikke på en og samme gang ville danne regering på højrefløjen og så samtidig levere på de løfter, hun har givet under valgkampen.

Vil du i dag sige, at du har mistet tilliden til Mette Frederiksen?

- Min tillid kan i hvert fald ligge på et meget lille sted. Altså vi kommer jo ikke til at bakke sådan en regering op. Selvfølgelig vil vi altid indgå i forhandlinger, hvis vi kan få nogle gode og fornuftige resultater, men det her bliver jo en højreorienteret regering, og så kommer vi til at agere ligesom, hvis blå blok fik magten.

Du kan se hele interviewet med Mai Villadsen i 'Lippert' på TV 2 Play.