Mette Frederiksen tror på en bred regering

Der er især to partier, man skal holde øje med, siger TV 2s politiske redaktør.

Mette Frederiksen (S) mener, der er god mulighed for at danne en bred regering.

Det siger hun efter tre ugers intense forhandlinger med Folketingets partier.

- Om vi kan det, det ved vi ikke endnu, men udgangspunktet er godt, og det er også blevet bedre, siger den fungerende statsminister.

Forhandlinger går ind i "en ny fase"

Det er bare få timer siden, at Enhedslisten og Alternativet blev smidt ud af forhandlingerne.

I stedet fortsætter Mette Frederiksen (S) regeringsforhandlingerne med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, oplyser hun.

Dermed er Nye Borgerlige også ude af forhandlingerne.

- Målet er ikke kun at samles om det allermest fundamentale, men også en ambitiøs og balanceret udvikling af vores samfund. Der er fra en række partiet et oprigtigt ønske om at samarbejde på en ny og tættere måde, siger Mette Frederiksen (S).

Mette Frederiksen begynder det, hun betegner som realitetsforhandlinger, med Venstre senere onsdag klokken 14.30, og derefter følger de øvrige partier.

Hold skarpt øje med to partier

Dermed går forhandlingerne ind i "en ny fase", siger Hans Redder, der er TV 2s politiske redaktør.

- Det er stadig en meget bred palette, der møder op til forhandlinger. Sammen med Socialdemokratiet er der otte partier fra SF på den ene side til DF på den anden, forklarer han og tilføjer, at der derfor stadig skal sorteres partier fra.

Men kernen i de nye forhandlinger bliver Socialdemokratiet og Venstre, der som skrevet er indkaldt som de første, og Hans Redder tror, at det er de partier, man skal holde skarpest øje med.

- Kan det lade sig føre at finde hinanden i et forpligtende regeringssamarbejde? Det er noget, Venstre afviste bastant og utvetydigt i valgkampen. Men det er jo nogle helt andre toner, vi har hørt fra Venstre på det seneste, siger TV 2s politiske redaktør.

Nye toner fra Venstre

I valgkampen omtalte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen (V), konsekvent Mette Frederiksen (S) som "magtfuldkommen" og sagde, at han ikke stoler på hende.

Derudover gentog han igen og igen: "Jeg kommer ikke til at pege på Mette Frederiksen som statsminister".

Men så sent som i weekenden ved Venstres landsmøde lod Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, en dør stå på klem for et tættere samarbejde med Socialdemokratiet.

For eksempel bad han om tålmodighed og erkendte, at den borgerlige fløj er splittet, og “vi er ikke i nærheden af et alternativ til Mette Frederiksen som statsminister”.

49 møder med partierne

Siden Mette Frederiksen (S) blev udpeget til at lede forhandlingerne om dannelse af en bred regering, er der afholdt 49 møder og 2 temamøder med Folketingets partier og de nordatlantiske medlemmer af Folketinget.

Drøftelserne har særligt handlet om sundhed og velfærd, økonomi og inflation samt om klima, miljø og natur.

Derudover har børn og unges trivsel og dannelse samt Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik væres på dagsordenen.