Mette Frederiksen smed personligt to partier ud fra forhandlingerne – det tredje fik en mail

I en mail sendt til Pernille Vermunds sekretær skriver Socialdemokratiet, at de håber på "fortsat konstruktivt samarbejde".

Forhandlingerne ville blive "afgørende", sagde Mai Villadsen (Ø) få minutter før, at hun onsdag formiddag forsvandt ind bag dørene til Statsministeriet.

Enhedslisten var de sidste på listen over partier, som skulle deltage i forhandlinger om klima med fungerende statsminister Mette Frederiksen (S).

Nu ville den politiske ordfører gå ind til forhandlingsbordet med en liste over de grønne tiltag, som Mette Frederiksen ikke ville kunne gennemføre med en regering over midten – ikke uden Enhedslisten.

Sådan lød det i hvert fald, da hun få minutter inden mødestart klokken 10 gav et interview til TV 2.

I virkeligheden vidste Mai Villadsen allerede, at klima formentlig slet ikke ville nå at komme på dagsordenen.

På vej mod exit

I dagene op til mødet havde de i Enhedslisten kunnet mærke, at Socialdemokratiet havde travlt.

Oprindeligt skulle Enhedslisten først have været til møde dagen efter – om torsdagen. Men Mette Frederiksens folk havde forsøgt at rykke det frem til mandag.

Da det ikke var muligt for Enhedslisten, endte de i stedet med at acceptere at gøre det onsdag. Og hos venstrefløjspartiets forhandlere blev den socialdemokratiske iver tolket som et tegn på, at de gerne ville hurtigt videre til en ny fase i forhandlingerne.

Det indtryk fik de hurtigt bekræftet onsdag formiddag.

I Statsministeriet mødtes Enhedslistens delegation bestående af Mai Villadsen, gruppeformand Peder Hvelplund og finansordfører Pelle Dragsted med Mette Frederiksen og fungerende forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Til stede var også stabschef Martin Justesen, departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen og departementschef i Finansministeriet Peter Mørch.

Klima nåede aldrig for alvor at blive et emne, og snakken faldt hurtigt på regeringskonstellationer.

Enhedslisten ville vide, hvad Mette Frederiksen nu tænkte, efter at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen på partiets landsmøde i weekenden havde ændret kurs og nu langt fra var afvisende over for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Mette Frederiksen sagde, hvad Enhedslisten havde regnet med. Senere på dagen ville hun gå ud til pressen og fortælle, at forhandlingerne gik ind i en ny fase og kun med partier, der enten kunne se sig selv deltage i en bred regering eller i et mere forpligtende samarbejde.

Den fungerende statsminister sagde ikke direkte, at Enhedslisten derfor var ude. Men konsekvensen kunne ikke være anderledes.

Enhedslisten har både under og efter valgkampen stået fast på, at de ikke vil lægge mandater til en regering bestående af både røde og blå partier. Hverken som regerings- eller støtteparti.

En tredje vej?

Dermed kunne mødet have været sluttet efter forholdsvis få minutter, men det skete ikke.

Der var noget, Mette Frederiksen gerne ville blive klogere på, fornemmede Enhedslistens forhandlere. For hvad betød det helt præcist, at Enhedslisten nu ikke længere skulle være med i forhandlingerne?

Ét var, at Enhedslisten klart havde sagt, at de hverken ville deltage i eller støtte en regering hen over midten. Men ville de gå så langt som at vælte sådan en?

Mette Frederiksen spurgte ikke direkte om det, men talte i stedet om forskellige scenarier.

Enhedslistens forhandlere tolkede det som et forsøg på at få et svar, og de gav klart udtryk for, at de havde tænkt sig at vælte regeringen, hvis eksempelvis Venstre eller Moderaterne er med. Noget, de også tidligere har sagt til pressen.

Døren gik op klokken 11.12. På det tidspunkt havde det for længst rygtedes blandt journalisterne foran Statsministeriet, at en skilsmisse mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten kunne være på vej.

Derfor krævede det da heller ikke stort tilløb, før en utilfreds Mai Villadsen foran pressen slog det fast.

- Mette Frederiksen har på det her møde endegyldigt vendt ryggen til det rød-grønne-flertal, sagde hun.

Vermund vidste ikke besked

Det skulle hurtigt vise sig, at Enhedslisten ikke var det eneste parti, der var ude af forhandlingerne.

Til mødet i Statsministeriet fik Enhedslisten at vide, at Nye Borgerlige heller ikke ville blive inviteret til flere møder. Men det vidste de tilsyneladende ikke selv i Nye Borgerlige.

Da TV 2 efter Mai Villadsens udtalelser til pressen kontaktede partiformand Pernille Vermund (NB), var beskeden, at hun ikke kendte til, at Nye Borgerlige skulle være ude.

På det tidspunkt, klokken 11.25, vidste Enhedslisten altså godt, at Nye Borgerlige var ude. Men først klokken 11.51 fik Pernille Vermunds sekretær en mail, som hun blev bedt om at videreformidle.

- Tak for gode og konstruktive drøftelser de seneste tre uger, indledte en strategisk rådgiver i Socialdemokratiet og meddelte, at de nu indledte et "mere intensivt forløb" med partier, der kan "se sig selv indgå i en bred regering eller i et mere forpligtende samarbejde med en bred regering".

- På den baggrund forventer vi ikke at invitere jer til flere møder foreløbig, fremgår det af mailen, som TV 2 er i besiddelse af.

Uanset udfaldet af regeringsdannelsen håbede Socialdemokratiet "på et fortsat konstruktivt samarbejde", rundede rådgiveren af.

Ti minutter senere nåede mailen frem til Vermund, som hurtigt gik til tasterne og skrev til sine medlemmer, at Nye Borgerlige ikke "veksler vores løfter til danskerne for ministerbiler". Af den grund var de ude.

Alternativt farvel

Det skulle vise sig, at også Alternativet var ude, men her havde partiet fået besked, da politisk leder Franciska Rosenkilde var indkaldt til møde på Marienborg sent ud på eftermiddagen tirsdag.

Men af respekt for, at møderækken på det tidspunkt stadig ikke var afsluttet, havde alternativisterne valgt at holde det for sig selv.

Mødet var langt hen ad vejen forløbet som de forudgående. Det var det vel at mærke, indtil Mette Frederiksen gjorde det klart, at hun fandt det realistisk at lande en regering med partier fra begge sider af midten.

Hvis ikke Alternativet ønskede at være en del af en sådan regering eller agere støtteparti, var de ude, måtte man forstå på den kongelige undersøger.

Det havde ingen gang på jord, fortalte Rosenkilde. Ikke med Alternativets ambitioner på klimaområdet.

Da hun og Torsten Gejl efter cirka en times møde forlod embedsboligen nord for København, var de ikke overraskede over udfaldet.

Til gengæld var maven fuld af ærgrelse over den forkerte retning, som de mente, at Danmark var på vej i – og et håb om, at Mette Frederiksen ville fortryde og komme kravlende tilbage til det rød-grønne flertal.

Optimistiske realitetsforhandlinger

Mens mundvigene fortsat hang nedad hos blandt andet Enhedslisten, trådte en smilende Mette Frederiksen (S) ud af Statsministeriet klokken 13.01 og tog plads foran pressens mange mikrofoner.

Her fik danskerne så den besked, som Enhedslisten havde fået cirka to timer tidligere.

Forhandlingerne stod foran et gearskifte og ville nu kun fortsætte med de partier, der "kan se sig i en bred regering eller et mere forpligtende samarbejde".

Konkret nævnte hun Venstre, Moderaterne, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, SF og Dansk Folkeparti. Og på denne onsdag – tre uger efter Mette Frederiksens udnævnelse som kongelig undersøger – blev forhandlingerne altså skåret ned fra 11 til 8 partier.

Danmarksdemokraterne valgte selv at forlade regeringsforhandlingerne tidligt i forløbet.

Regeringsforhandlingerne fortsætter på Marienborg fredag morgen, og der er nu – med Mette Frederiksens ord – tale om "realitetsforhandlinger".

Hør mere om en potentiel SV-regering i TV 2s nyhedspodcast Dato: