Enhedslisten og Alternativet er ude af forhandlinger

Mette Frederiksen har meddelt partierne, at hun fortsætter forhandlingerne med de blå partier.

Enhedslisten er ude af regeringsforhandlingerne.

Det oplyser partiets politiske ordfører Mai Villadsen, der netop er kommet ud fra regeringsforhandlinger i Statsministeriet.

- Mette Frederiksen har endegyldigt vendt ryggen til det røde flertal, siger Mai Villadsen.

Mette Frederiksen har ifølge Enhedslisten meddelt, at hun "fortsætter forhandlingerne med højrefløjen, og at Enhedslisten og det rød/grønne-flertal dermed ikke længere er med i de her forhandlinger".

Vi ser nu en ny, meget mere højredrejet Mette Frederiksen

Mai Villadsen, politiske leder, Enhedslisten

- Jeg vil på det kraftigste opfordre Mette Frederiksen til at rette den her fejl og benytte sig af det rød/grønne-flertal, siger Mai Villadsen.

- Men det er klart, at tilliden ligger på et lille sted. Jeg tror ikke, det er der, vi kommer hen. For når Mette Frederiksen siger det så klart, som hun har gjort det i dag til os, så er det en regering med blå blok, hun går efter.

Alternativet er også ude

Alternativet er også ude af regeringsforhandlingerne, siger Franciska Rosenkilde til TV 2, fordi statsministeren har meddelt, at hun vil gå videre med at forhandle om en regering henover midten.

- Vi har valgt ikke at fortsætte regeringsforhandlingerne. Vi ønsker ikke en regering over midten, for vi tror ikke, at det skaber politik, der løser de kriser, vi har, hvor klimaet er det altoverstyggende, siger Franciska Rosenkilde.

Hun kalder det "forstemmende", at Mette Frederiksen vil danne en regering henover midten, når der er et rød/grønt flertal.

En ny og højredrejet Mette Frederiksen

Socialdemokratiet har indkaldt til doorstep med Mette Frederiksen klokken 13, hvor hun vil give en status på regeringsforhandlingerne og orientere om det videre forløb.

Ifølge Mai Villadsen er det altså regeringsforhandlinger, der udelukker den yderste venstrefløj, der ellers plejer at være støtteparti for en rød statsminister, til fordel for Venstre og andre borgerlige partier.

- Vi ser nu en ny, meget mere højredrejet Mette Frederiksen, som har valgt højrefløjen til og det rød/grønne-flertal fra. Det, synes jeg, er uendeligt forkert, lyder det fra Enhedslistens leder.

Andre støttepartier er fortsat med

Ifølge Mai Villadsen betyder dette, at Mette Frederiksen ikke kan indfri mange af partiets valgløfter, fordi de blå partier ikke vil gå med til eksempelvis det lønløft, Socialdemokratiet gik til valg på.

Udover Enhedslisten og Alternativet har Danmarksdemokraterne også forladt forhandlingerne.

SF og Radikale Venstre, der også var støttepartier for Mette Frederiksens regering, er altså fortsat med.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, kommenterer på Twitter:

- Ærgerligt, at STM (statsministeren, red.) fravælger det rød-grønne flertal – lige nu i alt fald. SF er fortsat inviteret til forhandlinger og vil fortsat slås for rød-grønne løsninger ved forhandlingsbordet: Klima, børn, ligeløn.