Politik

Folketinget skal tirsdag rydde vejen for retssag mod DF-formand

Afstemning om Messerschmidts immunitet er formalitet, men retssag kan blive skelsættende, siger Hans Engell.

Tirsdag skal Folketinget stemme om, hvorvidt DF-formand Morten Messerschmidts parlamentariske immunitet skal ophæves, så han kan blive stillet for retten tiltalt for misbrug af EU-midler og dokumentfalskneri.

Forventningen er, at et enigt Folketing vil ophæve formandens immunitet.

Selvom det har karakter af ren formalitet, ændrer det ikke på, at selve sagen kan komme til at få stor politisk betydning.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det må betragtes som en formalitet. Det er jo en helt almindelig retssag, hvor alt materiale er lagt frem, siger han.

- Men det ændrer jo ikke på, at sagen mod Morten Messerschmidt bliver ekstremt vigtig for ham og for dansk politik.

Meld- og Feld-sag spøger

Den såkaldte Meld- og Feld-sag har spøgt i flere år. I august sidste år blev Morten Messerschmidt idømt seks måneders betinget fængsel.

Men sagen skal nu gå om, fordi Morten Messerschmidt klagede over en af sagens dommere, som han mente var inhabil, fordi dommeren var kommet med kritiske tilkendegivelser på Facebook om DF og Messerschmidt.

Landsretten gav Messerschmidt medhold. Derfor skal sagen nu begynde forfra.

- Vi må forvente en retssag, som kan blive meget mere konfrontatorisk, end da sagen verserede ved byretten i første omgang, siger Hans Engell.

- Der er ingen tvivl om, at Messerschmidt denne gang har forberedt sit forsvar ekstremt grundigt.

- Jeg tror, vi skal vente et opgør, som bliver langt hårdere end sidste gang, efter at Peter Skaarup, Kristian Thulesen Dahl og en række andre har forladt Dansk Folkeparti.

Ser frem til afstemning

Morten Messerschmidt siger, han ser frem til tirsdagens afstemning.

Dansk Folkeparti har ligefrem kæmpet for, at Folketinget kunne stemme så hurtigt som muligt. Partiet er bange for, at retten ikke kan nå at afgøre sagen indenfor de berammede dage, og at den derfor må udskydes.

- Jeg synes, at det er fuldstændig vanvittigt, at man ikke bare gjorde det (stemte, red.) i sidste uge, og at den her sag, som i forvejen er på sit ottende år, har skulle forlænges, sagde Morten Messerschmidt til pressen mandag.

- Jeg ser bare frem til at få det afklaret, så det hele kan komme frem i et åbent lys.

Det er uvist, om Morten Messerschmidt kan fortsætte som formand for Dansk Folkeparti, hvis han bliver dømt igen.

Sagen skulle oprindeligt være begyndt i Retten på Frederiksberg den 16. november, men forventes nu indledt den 22. november.

Udsættelsen skyldes folketingsvalget og det faktum, at der igen skal stemmes om Messerschmidts immunitet.

Da Folketinget i april 2021 i første omgang stemte om Messerschmidts immunitet, blev den ophævet med 96 stemmer for og 0 imod.

Pistol og gul maling - se tidligere eksempler på ophævelse af immunitet

 1. 1972

  1. Pistol på fly

   I forbindelse med indrejse i Københavns Lufthavn i januar 1972 fandt toldere en pistol og ammunition hos det daværende socialdemokratiske folketingsmedlem Mogens Camre. Han fik efterfølgende ophævet sin parlamentariske immunitet og blev idømt en bøde på 1000 kroner for overtrædelse af våbenloven. Mogens Camre meldte sig en del år senere ind i Dansk Folkeparti.

 2. 1972

  1. Spritkørsel

   Det daværende radikale folketingsmedlem Per Gudme fik i 1972 ophævet sin parlamentariske immunitet på grund af spritkørsel og en efterfølgende færdselsulykke.

 3. 1974

  1. Skattesnyd

   Fremskridtspartiets stifter Mogens Glistrup fik ophævet sin parlamentariske immunitet en del gange. Første gang var i 1974 i forbindelse med en sag om skattesnyd.

 4. 1998

  1. Hærværk med gul maling

   Enhedslistens nuværende folketingsmedlem Jette Gottlieb fik i 1998 ophævet sin parlamentariske immunitet i forbindelse med en sag om hærvæk med gul maling på kantstensstrækninger.

 5. 2003

  1. Brixtofte-sagen

   Venstres daværende folketingsmedlem Peter Brixtofte fik i 2003 ophævet sin parlamentariske immunitet i forbindelse med sagen om mandatsvig i Farum Kommune, hvor han var borgmester.

 6. 2004

  1. Seksuelt overgreb på mindreårig

   Venstres daværende folketingsmedlem Flemming Opfeldt fik i 2004 ophævet sin parlamentariske immunitet i Folketinget. Han blev tiltalt for flere forhold, men blev udelukkende dømt for seksuelt overgreb på en 13-årig dreng, som han havde kontaktet på internettet.

 7. 2006

  1. Minister overså knallertkører

   Den konservative politiker Lene Espersen var justitsminister, da hun i 2006 fik ophævet sin parlamentariske immunitet. Det skete i forbindelse med en færdselsulykke, hvor hun overså en knallertkører.

 8. 2010

  1. Overtrædelse af racismeparagraf

   I 2010 fik Dansk Folkepartis Jesper Langballe ophævet sin parlamentariske immunitet. Det skete i forbindelse med en sag, hvor han efterfølgende blev dømt for overtrædelse af racismeparagraffen.

 9. 2015

  1. Venstre-politiker kørte for hurtigt

   I 2015 fik Venstres folketingsmedlem Thomas Danielsen ophævet sin parlamentariske immunitet. Det skete i forbindelse med en sag, hvor politiet målte ham til at have kørt 161 km/t, hvor det kun var tilladt at køre 130 km/t. Han blev idømt en betinget frakendelse af kørekortet samt en bøde.