Politik

Folketinget ophæver Morten Messerschmidts immunitet

Dansk Folkepartis formand håber, at vidnernes hukommelse er blevet bedre siden sidst. Messerschmidt regner med frifindelse.

Folketinget har netop vedtaget at ophæve Morten Messerschmidts parlamentariske immunitet.

Ligesom i april sidste år var det et enigt Folketing, der vedtog ophævelsen – denne gang med 104 stemmer mod 0.

Det betyder, at Dansk Folkepartis formand ikke længere er beskyttet af Grundlovens paragraf 57, som siger, at Folketinget skal give tilladelse til, at der kan blive ført straffesag mod et folketingsmedlem.

Dermed kan Messerschmidts sag begynde ved Retten på Frederiksberg.

Sagen har verseret i syv år

Inden folketingsmedlemmerne kunne trykke på knapperne i salen, holdt Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Kofod en tale.

- Hvad skete der på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015?

- Det spørgsmål kan vi forhåbentlig meget snart få besvaret. Der er næppe mange, der glæder sig så meget til det som os i Dansk Folkeparti, for det bliver godt at få sagen afklaret og afsluttet, sagde han.

Den såkaldte Meld og Feld-sag har verseret siden 2015.

Parlamentarisk immunitet

Den særlige retsbeskyttelse, som Folketingets medlemmer nyder. 

Folketingsmedlemmer kan kun anholdes, retsforfølges eller fængsles, hvis Folketinget giver samtykke – undtagen hvis vedkommende er taget på fersk gerning. 

Bestemmelsen skal beskytte folketingsmedlemmer mod politisk forfølgelse fra regeringen, politi og anklagemyndigheden. 

I praksis går Folketinget næsten altid med til at ophæve immuniteten. Dog fik vi så sent som i foråret et eksempel på det modsatte, da der ikke var flertal for at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet i sagen, hvor han er sigtet for at røbe statshemmeligheder

Immuniteten gælder kun så længe, man er medlem af Folketinget. 

Kilde: Folketinget, Dansk Politik A-Å af Kaare R. Skou

Dom blev annulleret

Først blev sagen undersøgt i flere år i EU og derefter i Bagmandspolitiet herhjemme, før den endelig kom for Retten i Lyngby i august sidste år.

Her blev Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, fundet skyldig i dokumentfalsk og svindel med EU-midler og idømt seks måneders betinget fængsel. Han ankede dommen på stedet.

Jeg bliver frikendt her om en lille måned

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti

Messerschmidt klagede også efterfølgende over den ene dommer, som havde givet udtryk for holdninger imod ham og Dansk Folkeparti på Facebook.

Landsretten gav ham i december medhold i, at dommeren var inhabil, og dommen blev annulleret.

Derfor skal sagen altså begynde helt forfra.

Store personlige konsekvenser

Her næsten et år senere var sagen oprindeligt berammet til at begynde i byretten for en uge siden. Men det spændte folketingsvalget ben for.

Morten Messerschmidt er nemlig blevet genvalgt siden sidst. Og derfor skal det nye Folketing også stemme om ophævelsen af hans immunitet.

Jeg håber, at folk med dårlig hukommelse den her gang måske husker noget af det, de mente at have glemt sidst

Peter Kofod, gruppeformand for Dansk Folkeparti

Det har ærgret Dansk Folkeparti, der frygter, at retten ikke kan nå at afgøre sagen på de dage, der er afsat i retten, og at den dermed må blive udskudt endnu en gang.

- Sagen har haft store menneskelige konsekvenser for Morten Messerschmidt og store konsekvenser for Dansk Folkeparti,

- Behøver jeg at sige, hvor dødhamrende frustrerende hele det her cirkus har været for os alle sammen – og nok mest for Morten Messerschmidt, der har skullet bære det? Det bliver godt at få afsluttet, sagde Peter Kofod og understregede, at det lange sagsforløb har "haft store personlige konsekvenser for Morten Messerschmidt".

Sommergruppemødet i Skagen

DF-formanden anklages for dokumentfalsk og svindel med 98.325 kroner i EU-støtte, idet han søgte om penge til en EU-konference, der skulle foregå sideløbende med Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i august 2015.

Hele sagen kredser om, hvorvidt der overhovedet var nogen EU-konference – afholdt af den europæiske politiske sammenslutning Meld, som Messerschmidt var formand for – eller om pengene snarere endte med at betale en del af gildet til DF's sommergruppemøde.

Det er imod EU-reglerne, der dikterer, at EU-støtte ikke må gå til nationale partier.

Stikpille til tidligere partiledelse

Da sagen kørte i Lyngby, kunne hverken Kristian Thulesen Dahl eller Peter Skaarup, den daværende partileder og næstformand, huske noget om en EU-konference, da de sad i vidneskranken.

Begge har som bekendt forladt partiet siden.

De fik også en bemærkning med fra talerstolen:

- Jeg håber, at folk med dårlig hukommelse den her gang måske husker noget af det, de mente at have glemt sidst, sagde Peter Kofod syrligt.

- Ellers er det jo godt, at der, mig bekendt, er en hel del nyt materiale i sagen, der måske kan kaste lidt mere lys over tingene.

Blandt andet dukkede der sidste år – efter sagen i byretten – en lydfil op fra sommergruppemødet i Skagen, hvor man blandt andet hører Messerschmidt sige tale om et "EU-seminar" "organiseret af vores europæiske parti (Meld, red.)." uden at blive modsagt af de tilstedeværende.

Messerschmidt regner med frifindelse

Det var også en meget selvsikker Morten Messerschmidt, der mødte pressen uden for folketingssalen.

- Jeg bliver frikendt her om en lille måned, fastslog han.

Hvorfor tror du det?

- Fordi der blev afviklet et EU-seminar, og det er fuldstændig efter reglerne, og det kommer vi til at bevise.

DF-formanden har et håb om, at nogle af vidnerne kommer til at formulere sig lidt anderledes denne gang.

- Nu er hele den interne rivalisering i Dansk Folkeparti lagt bag os, så kan det jo være, at det gør tingene lidt lettere for folk at huske, bemærkede Messerschmidt uden at sætte navn på udover at sige, at "nogen af dem, der dengang talte usandt i retten, har valgt at forlade Dansk Folkeparti i dag".

Pistol og gul maling - se tidligere eksempler på ophævelse af immunitet

 1. 1972

  1. Pistol på fly

   I forbindelse med indrejse i Københavns Lufthavn i januar 1972 fandt toldere en pistol og ammunition hos det daværende socialdemokratiske folketingsmedlem Mogens Camre. Han fik efterfølgende ophævet sin parlamentariske immunitet og blev idømt en bøde på 1000 kroner for overtrædelse af våbenloven. Mogens Camre meldte sig en del år senere ind i Dansk Folkeparti.

 2. 1972

  1. Spritkørsel

   Det daværende radikale folketingsmedlem Per Gudme fik i 1972 ophævet sin parlamentariske immunitet på grund af spritkørsel og en efterfølgende færdselsulykke.

 3. 1974

  1. Skattesnyd

   Fremskridtspartiets stifter Mogens Glistrup fik ophævet sin parlamentariske immunitet en del gange. Første gang var i 1974 i forbindelse med en sag om skattesnyd.

 4. 1998

  1. Hærværk med gul maling

   Enhedslistens nuværende folketingsmedlem Jette Gottlieb fik i 1998 ophævet sin parlamentariske immunitet i forbindelse med en sag om hærvæk med gul maling på kantstensstrækninger.

 5. 2003

  1. Brixtofte-sagen

   Venstres daværende folketingsmedlem Peter Brixtofte fik i 2003 ophævet sin parlamentariske immunitet i forbindelse med sagen om mandatsvig i Farum Kommune, hvor han var borgmester.

 6. 2004

  1. Seksuelt overgreb på mindreårig

   Venstres daværende folketingsmedlem Flemming Opfeldt fik i 2004 ophævet sin parlamentariske immunitet i Folketinget. Han blev tiltalt for flere forhold, men blev udelukkende dømt for seksuelt overgreb på en 13-årig dreng, som han havde kontaktet på internettet.

 7. 2006

  1. Minister overså knallertkører

   Den konservative politiker Lene Espersen var justitsminister, da hun i 2006 fik ophævet sin parlamentariske immunitet. Det skete i forbindelse med en færdselsulykke, hvor hun overså en knallertkører.

 8. 2010

  1. Overtrædelse af racismeparagraf

   I 2010 fik Dansk Folkepartis Jesper Langballe ophævet sin parlamentariske immunitet. Det skete i forbindelse med en sag, hvor han efterfølgende blev dømt for overtrædelse af racismeparagraffen.

 9. 2015

  1. Venstre-politiker kørte for hurtigt

   I 2015 fik Venstres folketingsmedlem Thomas Danielsen ophævet sin parlamentariske immunitet. Det skete i forbindelse med en sag, hvor politiet målte ham til at have kørt 161 km/t, hvor det kun var tilladt at køre 130 km/t. Han blev idømt en betinget frakendelse af kørekortet samt en bøde.