Politik

Venstrefløjsprofil tager orlov på grund af sygdom

Enhedslistens Rosa Lund er ramt af sclerose og sygdommen kræver en ny type behandling.

Rosa Lund fra Enhedslisten meddeler på Facebook, at hun på grund af sin sclerose ser sig nødsaget til at tage orlov fra Folketinget.

Foreløbig vil Rosa Lund derfor være sygemeldt frem til 8. januar, skriver hun på Facebook.

Det er en MR-scanning, som for nylig har afsløret, at sygdommen igen er i udbrud.

- Der er desværre kommet nye pletter på min hjerne, som er tegn på aktivitet i min sygdom, skriver den 35-årige EL-profil, som fik beskeden lige efter folketingsvalget 1. november.

Udviklingen i sygdommen betyder, at hun har måttet under ny, medicinsk behandling, der har vist sig ikke at være fyldestgørende.

- Nu skal jeg skifte til en ny slags medicin. Den nye medicin har mange bivirkninger, og lige nu er det ikke til at sige, hvordan min krop vil tage imod den.

Forbundet med tabu

Rosa Lund fortæller til TV 2, at hun har valgt at være meget åben om sin kroniske sygdom og bryde tabuet, som er forbundet med at leve den.

- Jeg var lang tid om at tale højt om, at jeg har en kronisk sygdom. Det er svært at leve med og svært at indrømme over for sig selv, siger Lund, som fik konstateret sin sclerose for 11 år siden.

Som konsekvens af sygdommen bliver Rosa Lund hurtigere træt, og hun har måttet vænne sig til at tage den mere med ro og tage flere hvil i dagligdagen.

- Der er mange andre med sclerose, der er syge på en anden måde end jeg er. Men i mit sidste medicinske forløb oplevede jeg at blive meget træt og det har været med til at jeg tog beslutningen om at tage sygeorlov.

Skræmmende uvished

Hun fortæller også, at det er skræmmende igen at være under et af de attaker, eller angreb, sygdommen giver sig udslag i.

Som det er tilfældet for andre med samme diagnose, ved Rosa Lund hverken hvornår eller hvor hun bliver angrebet. Det er også individuelt, hvor hårdt sygdommen rammer.

- Derfor har jeg tænkt, at denne gang bruger jeg det privilegie at melde mig syg. Det burde alle mennesker have mulighed for, når de bliver ramt af svær sygdom, siger Rosa Lund.

Hun skal nu i gang med at bruge en ny type medicin med diverse bivirkninger, som kan ramme forskelligt fra person til person.

- Det er forbundet med meget usikkerhed at skifte medicin og det er da også vildt skræmmende, hvis den ikke virker, for hvad sker der så?, siger Rosa Lund, som dog forventer at vende tilbage til Folketinget.

Rosa Lund har været MF'er i anden omgang siden 2019 og er partiets rets-, udlændinge- og ligestillingsordfører.

Leila Stockmarr træder til som suppleant.