Politik

Lørdag lukkede Ellemann døren til "den blå familie" – nu er den tavs

Ingen af partierne i blå blok ønsker at udtale sig om Jakob Ellemann-Jensens formandstale.

Den seneste valgperiode har de blå partier ikke forpasset muligheden for at stille sig frem og vise "den blå familie" frem.

Ja, faktisk har det fyldt så meget, at man i Venstres årsberetning kan finde en decideret liste med beviser for "blåt sammenhold". Her fremhæves blandt andet, hvordan de blå partier "danner fælles front" og holder pressemøder skulder ved skulder.

Men noget kunne tyde på, at årsberetningen var kommet retur fra trykkeriet, før Ellemann havde sat det sidste punktum i sin landsmødetale. For da han lørdag formiddag tog ordet ved partiets landsmøde, var tonen pludselig en anden.

Alt det, der for Venstre-formanden "bør være den borgerlige fællesmængde", er der ikke.

- Vi kan ikke styre efter ultimative krav og den laveste fællesnævner blandt de blå partier, sagde Ellemann og tilføjede:

- Det er min klare overbevisning, at Venstre i højere grad skal stå i egen ret.

Ingen kommentarer

Med den opsigtsvækkende melding tog Ellemann et skridt i retning af en SV-regering, mens han lagde tilsvarende luft til resterne af den blå blok.

Derfor ville TV 2 gerne have spurgt henholdsvis Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne, hvad de mener om den nye Venstre-tone.

Er de enige med Ellemann i, at der ikke længere eksisterer ét samlet borgerligt projekt?

Ingen af partierne ønsker at stille op til et interview.

Vil bryde ud af summen

Ellemann begrundede under sin formandstale sin afstandstagen til blokken med, at Venstre ikke kun kan "være summen af det, som de blå partier kan blive enige om."

- I mange år var det udlændingepolitikken, der var bindeleddet mellem os. Men i dag er det mere uklart, hvor fællesmængden ligger, sagde Ellemann lørdag og erkendte, at der dog fortsat er en vis enighed, som "kunne udgøre et fundament for et blåt samarbejde, hvis vi ville".

Partierne burde også kunne blive enige om blandt andet en "ambitiøs grøn omstilling" og en udlændingepolitik, der "åbner Danmark for udlændinge, der vil arbejde her - og hvor vi er taknemmelige for det", sagde Ellemann. En udlændingepolitik, "hvor voksne danskere kan bo og leve med dem, de elsker".

- Det er vi ikke lykkedes med i dag, men det bør vi rette op på.

Svært at fortryde

Der er ingen tvivl om, at ordene fra Jakob Ellemann-Jensen flyttede Venstre, mener politisk kommentator Noa Redington.

For med talen lagde han "afstand til det borgerlige Danmark".

Han "tog et skridt væk fra den blå blok i et forsøg på at afsøge muligheden for at indgå i en SV-regering," stemmer Bent Winther, politisk kommentator på Berlingske, i.

- Det er overraskende, hvor meget han egentlig smækkede med døren. I forhold til at sige, at den blå blok, som vi i årtier har bygget op og prøvet at samle, den synes vi ikke rigtig fungerer længere. Han lukker døren til dem og træder ud i noget, som han ikke rigtig ved, hvad er, siger Bent Winther til TV 2 og tilføjer:

- Det bliver svært for Jakob Ellemann at komme tilbage til den blå blok, hvis det en dag bliver nødvendigt.