Tre gange blev Ellemann spurgt, om det vil være løftebrud at gå i regering med Frederiksen

Venstres leder vil have mest mulig indflydelse og rette sig efter "valgets tale".

På Venstres årsmøde åbnede formand Jakob Ellemann-Jensen lørdag muligheden for, at partiet kan gå i regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Dermed banede han ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, også vejen for ”en af de største kovendinger i den politiske danmarkshistorie”.

Mette Frederiksen er fungerende statsminister, og hun kommer også til at være statsminister, når de her forhandlinger er bragt til ende

Jakob Ellemann-Jensen, formand, Venstre

Før valget afviste Jakob Ellemann-Jensen nemlig igen og igen, at det kunne komme på tale.

Så da han efter sin tale på årsmødet mødte pressen, blev han straks spurgt til, hvor stort et løftebrud det vil være, hvis Venstre går i regering med Socialdemokratiet.

- Som jeg sagde før valget: Jeg havde ikke noget ønske om at gøre Mette Frederiksen til statsminister, og det havde jeg ikke, begyndte Jakob Ellemann-Jensen.

- Men i et demokrati bliver man også nødt til, uanset hvor træls man synes det er, at rette sig efter, hvad vælgerne siger, forsatte han, og konstaterede, at der nu er flertal for Mette Frederiksen som statsminister.

- Så må jeg agere bedst muligt i det og sikre, at vi får den størst mulige indflydelse.

Spurgt igen. Og igen

Jakob Ellemann-Jensen afviste altså ikke, at Venstre vil gå i regering med Mette Frederiksen. Men spørgsmålet lød jo, hvor stort et løftebrud det ville være.

Det fik Venstre-formanden en ny chance for at svare på.

- Der er 90 røde mandater i Danmark. Mette Frederiksen er fungerende statsminister, og hun kommer også til at være statsminister, når de her forhandlinger er bragt til ende, sagde han.

Endnu engang slog han fast, at han nu skal sørge for at få størst mulig indflydelse. Men han havde stadig ikke svaret klart på, om det vil være et løftebrud at gå med i Mette Frederiksens regering.

Derfor blev han spurgt for tredje gang.

- Jeg er nødt til at rette mig efter, hvordan vælgerne har stemt. Jeg synes, det var ærgerligt, der ikke var et blåt flertal. Jeg synes, det var ærgerligt, vi ikke fik en borgerlig-liberal regering i Danmark. Men jeg er altså nu engang demokrat, og derfor mener jeg, at vi som politikere skal rette os efter det flertal, der nu engang er, sagde Jakob Ellemann.

Jeg prioriterer Danmark højest, så prioriterer jeg Venstre derefter

Jakob Ellemann-Jensen, formand, Venstre

Nu vil han teste, om Mette Frederiksen virkelig ønsker reformer, fortsatte han og nævnte nogle af de udfordringer, den kommende regering står over for at skulle finde løsninger på.

- Det er lidt vigtigere, end at jeg risikerer at tabe ansigt, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre-formanden kom ikke nærmere et direkte svar på løftebruds-spørgsmålet. Men han fastholdt, at det var rigtigt at sige noget andet før valget, fordi han gik til valg på en blå regering.

Prioriterer Danmark før Venstre

Men selvom han gik til valg på noget andet, er valgets tale ”ret klar”, mener Jakob Ellemann-Jensen. Derfor vil han nu søge mest mulig indflydelse hos Mette Frederiksen.

Om det bliver med Venstre i opposition eller i regering, er alt for tidligt at sige, påpeger han. Men Venstre-formanden mener efter landsmødet, at medlemmerne har givet ham mandat til at afsøge mulighederne.

- Hvis jeg bare sætter mig hen i et hjørne med armene over kors og surmuler og siger: ”Jeg vil kun lytte til dem, der har stemt på mig”, så vil jeg jo ikke lytte til de 86,7 procent, der ikke har stemt på Venstre. Og det skal jeg. Jeg er politiker i Danmark. Jeg prioriterer Danmark højest, så prioriterer jeg Venstre derefter, sagde han.

Lyn-analyse

Det var en tale, hvor Jakob Ellemann forsøgte at forberede sit eget bagland på, at man om få uger muligvis laver en af de største kovendinger i den politiske danmarkshistorie. Nemlig at gå i regering med Socialdemokratiet, hvor Mette Frederiksen fortsætter som statsminister, på trods af at han for få uger siden sagde, at det aldrig nogensinde kunne komme på tale; Mette Frederiksen skulle væk for enhver pris, han stolede ikke på hende. Nu siger han for første gang åbent, at det er en overvejelse, om Venstre skal med i den regering.

Et andet stort spørgsmål var, om Jakob Ellemann-Jensen har tillid til Mette Frederiksen, som han måske ender med at sikre fire år mere som statsminister.

I sin tale på landsmødet sagde Venstre-formanden, at tilliden har lidt et knæk. Det gentog han efterfølgende til pressen.

Derfor må begge parter strække sig for at genskabe tilliden, uanset om Venstre kommer i regering eller opposition, mener Jakob Ellemann-Jensen.

- For mig er det grundlæggende vigtig, at der er en tillid mellem socialdemokraternes formand og Venstres formand. Fordi sandsynligheden for, at en af os sidder i statsministerstolen, den er jo til stede, sagde han.