Politik

Ellemann har fået mandat til at forhandle med Mette F. – men Venstre skal have tunge ministerposter, siger Fogh

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen vil have opfyldt en række betingelser for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Venstre skal række ud efter et samarbejde med Socialdemokratiet i en bred regering.

Men det skal ikke være for enhver pris.

Det siger partiets tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, efter at formand Jakob Ellemann-Jensen på Venstres landsmøde er åbnet gevaldigt op for at forhandle med den kongelige undersøger Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

- Jakob Ellemann-Jensen har fået mandat til at søge et samarbejde hen over midten. Hvis viljen er der, burde det kunne lade sig gøre, vurderer Anders Fogh Rasmussen over for TV 2.

Vælgerne ønsker nu afprøvet, om man kan lave en regering hen over midten

Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister

Siden valget 1. november har Mette Frederiksen ført sonderende forhandlinger med en række partier.

Afgørende med ny reformpolitik

Derfor var Venstres landsmøde på forhånd udset som et vigtigt pejlemærke for, om der ville være muligheder for at søge en bred regering sammen med Socialdemokratiet.

Det mener Anders Fogh Rasmussen, at der er. Men det kommer ikke til at ske uden modkrav.

- Det afgørende er, at Venstre ikke bare træder ind i en socialdemokratisk regering, men at det bliver en ny regering med en ny reformpolitik, siger den tidligere statsminister.

Lørdag sagde Anders Fogh Rasmussen i et interview med Politiken, at Venstre skulle forfølge fungerende statsminister Mette Frederiksens ønske om en bred regering.

Også selvom Venstre under valgkampen slog til lyd for, at selvsamme Frederiksen nu skulle være fortid som den centrale figur i landets ledelse.

Tillid skal genskabes

Ifølge Anders Fogh Rasmussen handler et samarbejde om at få genskabt tilliden mellem Venstre og Socialdemokratiet.

- Det er nødvendigt med en klar grænse i forhold til fortiden. Den må vi lægge bag os. Derfor skal vi have lukket minksagen og udbetalt erstatningerne hurtigere, end det sker nu, og vi skal lukket den betændte sag om Forsvarets Efterretningstjeneste, men det betyder også, at Socialdemokratiet må være parat til at give Venstre tunge ministerposter, mener Fogh Rasmussen.

Udover ministerposter til Venstre peger Anders Fogh Rasmussen også på økonomiske reformer, højere pensionsalder, hurtigere stigning i forsvarsudgifterne og en øget åbenhed over for pressen som kardinalpunkter i et fremtidigt regeringssamarbejde.

Vælgerne har talt

Selvom Venstre for ganske få uger siden forsvor at ville gå i regering med Socialdemokratiet, har vælgernes dom været med til at flytte grænsepælene.

- Alle er nødt til at æde en masse i sig. Vælgerne ønsker nu afprøvet, om man kan lave en regering hen over midten, for alternativet er, at Mette Frederiksen humper videre med en meget svag socialdemokratisk regering, siger Anders Fogh Rasmussen.

Det mangeårige V-medlem Claus Hjort Frederiksen, der med sine 75 år er en slags nestor i partiet, vil også råde Jakob Ellemann-Jensen til at forfølge, hvor langt Socialdemokratiet vil gå for at få Venstre med i en regering.

- Selvfølgelig skal det udforskes, hvor langt Mette Frederiksen vil gå. Hvilke garantier, hun vil give for, at hun ikke falder tilbage til det røde flertal, der jo er i Folketinget, siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2.

V skal ikke surmule

Claus Hjort Frederiksen forlod Folketinget ved valget 1. november. Han havde efter adskillige år som folketingsmedlem besluttet ikke at genopstille til valget, hvor Venstre blev halveret.

Også Hjort peger på, at et samarbejde mellem S og V skal ske med ufravigeligt flueben ud for betydende punkter som dem, Anders Fogh har formuleret.

Men ellers har dagens landsmøde været et carte blanche til Jakob Ellemann-Jensen om at søge indflydelse i et regeringssamarbejde med Mette Frederiksen.

- Det ligger ikke til Venstre at sætte sig hen i et hjørne og surmule. Der skal være resultater på bordet, og vi skal udforske, hvor langt vi kan komme, siger Claus Hjort Frederiksen.