Folketingsvalg 2022

Alles øjne er nu rettet mod Ellemann: - Hans skæbnevalg bliver afgørende

Lars Løkke taler om en SVM-regering, men står det til Venstre, skal den tidligere formand holdes ude af en regering, siger politisk analytiker.

Dag efter dag ses repræsentanter fra Folketingets partier forsvinde ind bag Statsministeriets glasdøre til det, der af de fleste kaldes "sonderinger".

For selvom valgresultatet nu er 18 dage gammelt, har Danmark stadig ingen regering, og flere partier afviser, at møderne hos kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) er reelle regeringsforhandlinger.

Men hvorfor går det så trægt?

Svaret skal blandt andet findes hos et tøvende Venstre, mener TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren. Derfor er alle politiske øjne lige nu rettet mod Herning, hvor partiets landsmøde lørdag skydes i gang med en tale af partiformand, Jakob Ellemann-Jensen.

Her kan han ifølge den politiske analytiker ikke komme udenom at berøre det mulige regeringssamarbejde med socialdemokraterne.

- Alle går og venter på, at Venstre beslutter sig for, om de vil give det en chance og forsøge at gå i regering med Socialdemokratiet eller ej. Landsmødet bliver på mange måder et knudepunkt, siger Jesper Vestergren.

"Lad os se ..."

Venstres nøglerolle i regeringsforhandlingerne kan måske virke besynderlig, når man tager i betragtning, at Ellemann under den fire uger lange valgkamp ikke forpassede nogen mulighed for at hælde en SV-regering ned ad brættet.

Da Mette Frederiksen på grundlovsdag for første gang luftede tanken om en regering over midten, kaldte Jakob Ellemann-Jensen det "utroværdigt".

Fire måneder senere sagde han, at Venstre "på ingen måde vil gå i regering men med Socialdemokratiet."

Og små to uger inde i valgkampen proklamerede han, at han "ikke kommer til at gøre Mette Frederiksen til statsminister".

Frederiksen var i færd med at bluffe danskerne, lød det så sent som aftenen før valget. Men så snart valgresultatet lå klar, blødte han op, og da han dagen efter valget blev spurgt, om han kunne se sig selv i regering over midten, lød det smørrede svar:

- Lad os se. Lad os se ...

Jakob Ellemann-Jensen: - Lad os se Video: TV 2 NEWS

For og imod

Den mere åbne tilgang til en bred regering er ikke forbeholdt formanden. Tværtimod er flere fra Venstres bagland den seneste uge begyndt at røre på sig.

For eksempel kunne Berlingske onsdag fortælle, at en stribe af partiets indflydelsesrige borgmestre mener, at Venstre bør gå i regering med Socialdemokratiet. Også tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen mener ifølge Politiken, at Venstre bør indgå i seriøse regeringsforhandlinger med Socialdemokratiet.

Enkelte frygter modsat, at "Venstre bliver en skygge af sig selv i sådan et projekt":

- At vores identitet drukner, og at yderfløjene, herunder på blå side, bare vil vokse sig større. Den kriseanalyse håber jeg virkelig, at man laver meget, meget grundigt, så man ikke bare lader sig lokke af ministerbiler, sagde Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve Kommune, i den forbindelse til Berlingske.

Senest har Jyllands-Posten beskrevet, hvordan også medlemmer af Venstres hovedbestyrelse advarer mod et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet. Herunder blandt andre den tidligere borgmester og nuværende gruppeformand i Region Midtjylland, Anders G. Christensen:

- Hvis man har siddet i fire år med Mette Frederiksen som statsminister, og så kommer valget, hvor Jakob er vores statsministerkandidat, så er der nogen, der vil sige: ”Gik det ikke godt nok med Mette Frederiksen?” Det bliver sgu noget underligt noget. Det bliver en gang æblegrød, siger Anders G. Christensen til Jyllands-Posten.

Ser frem mod landsmøde

Både Socialdemokratiet og Moderaterne gik til valg på en regering henover midten, og torsdag smed Lars Løkke Rasmussen (M) nok engang idéen om en regering bestående af Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre på bordet.

En sådan konstellation vil ifølge Løkke være et "udmærket udgangspunkt".

Derfor er den tidligere V-formand blandt de mange, der har høje forventninger til weekendens landsmøde.

- Vi glæder os til, at der forhåbentlig kan komme en situation – vel på den anden side af Venstres landsmøde – hvor det står lidt klarere, om der er partier, der deler de her ambitioner med os, sagde Lars Løkke Rasmussen torsdag.

  • Soc.dem.
  • Venstre
  • Mod.
  • Nordat. (rød)
  • Nordat. (blå)

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, vil såvel Ellemanns kolleger i blå blok som Mette Frederiksen også følge Venstres landsmøde tæt.

- Det skæbnevalg, han står over for, bliver enormt afgørende. Selvfølgelig for Venstre og Venstres fremtid, men også for den blå blok. Bliver den endegyldigt splintret ved, at det største parti i blokken indgår i en regering? Og så er det også afgørende for Mette Frederiksen, siger Hans Redder.

Han fremhæver, at Ellemann står i den paradoksale situation, at Venstre på den ene side fik et "fuldstændig katastrofalt folketingsvalg", men på den anden side kan man ifølge Hans Redder argumentere for, at han er den mest interessante person i dansk politik lige nu.

Tillid på ønskelisten

Ellemann selv forklarede efter "sonderingerne" i Statsministeriet torsdag, at møderne mest af alt handler om at "føle hinanden på tænderne".

Fra Venstres side af forhandlingsbordet, siger Ellemann, tester de lige nu Socialdemokratiets reformvilje. Men spørger man politisk analytiker Jesper Vestergren, er der i høj grad også tale om en test af personligheder.

Det er mit indtryk, at mange ikke stoler på Løkke

Jesper Vestergren, politisk analytiker på TV 2

Ellemann har tidligere sagt offentligt, at han ikke stoler på Mette Frederiksen – og hvis de to skal sidde i regering sammen, må tillid formodes at stå højt på ønskelisten.

I Socialdemokratiet er bekymringerne dog mere møntet på Lars Løkke Rasmussen, siger Jesper Vestergren. For de frygter, at den tidligere statsminister kan have svært ved at indordne sig i en regering, hvor han ikke selv sidder for bordenden.

Vil holde Løkke ude

Samtidig er der i Venstre intet ønske om at gå i regering med Lars Løkke Rasmussen, mener Jesper Vestergren. Blandt andet fordi det vil være en legitimering af den frafaldne formand og hans nye midterprojekt.

Ved at gå i regering med Socialdemokratiet uden Moderaterne kan Venstre omvendt forsøge at vise, at Løkkes projekt er overflødigt.

- Det er mit indtryk, at mange ikke stoler på Løkke, og jeg kan godt have svært ved at se, at Frederiksen, Løkke og Ellemann kan skabe et fortroligt rum, siger Jesper Vestergren.

Han mener derfor, at en SV-regering er mere sandsynlig en den SVM-regering, som Lars Løkke Rasmussen tager sit udgangspunkt i.

- Hvis Venstre bliver enige med sig selv om at forsøge at gå i regering med Socialdemokratiet, så tror jeg, de vil gøre alt hvad de kan for at holde Løkke ude af den ligning. Og hverken Radikale eller Moderaterne vil kunne modsætte sig, at en SV-regering bliver dannet.

Jakob Ellemann-Jensen holder sin formandstale lørdag klokken 9.50. Du kan følge landsmødet her på TV2.DK og på TV 2 NEWS.