Politik

DF presser på for at få ophævet Messerschmidts immunitet – frygter ny udskydelse af retssag

Dansk Folkeparti har forgæves presset på for at få Folketinget til at ophæve partiformandens immunitet i denne uge.

Tirsdag klokken 13 skal medlemmerne af Folketinget stemme om, hvorvidt Morten Messerschmidts immunitet skal ophæves, så der kan føres retssag mod ham.

Det er blevet fastlagt på et møde i Folketingets Udvalg for Forretningsorden torsdag eftermiddag.

Og det vækker "dyb bekymring" i Dansk Folkeparti, der har kæmpet for, at Folketinget kunne stemme om immunitetsspørgsmålet allerede i denne uge. Men det er altså ikke lykkedes.

Frygten er nemlig, at retten dermed ikke kan nå at afgøre sagen, der var sat til at begynde i tirsdags, inden for de berammede retsdage, og at den må blive udskudt endnu en gang.

- Det vil være en total farce, siger partiets gruppeformand, Peter Kofod, og kalder det en "fuldstændig uholdbar situation".

- Hvis det her giver anledning til, at sagen bliver skubbet, så har jeg ikke ord for, hvor skuffet jeg er.

Sagen skal begynde forfra

Det er den såkaldte Meld og Feld-sag, der har spøgt i årevis nu.

Først hang sagen i systemet i Europaparlamentet, før den endelig kom for Retten i Lyngby i august sidste år.

Her blev Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, fundet skyldig i dokumentfalsk og svindel med EU-midler og idømt seks måneders betinget fængsel.

Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget det har fyldt for Morten Messerschmidt

Peter Kofod, gruppeformand, Dansk Folkeparti

Men Messerschmidt klagede over den ene dommer i retten, som han fandt inhabil. Det endte landsretten med at give ham medhold i i december sidste år. Derfor skal sagen altså begynde helt forfra.

Her næsten et år senere var sagen berammet til at begynde i Retten på Frederiksberg i tirsdags. Men det spændte folketingsvalget ben for.

- Den her sag har varet i over syv år nu. Morten Messerschmidt fik en dybt uretfærdig behandling i retten sidst, og derfor skal sagen gå om. Og nu er vi så fanget i en situation, hvor de regler om immunitet, der egentlig skal beskytte folketingsmedlemmer, er årsag til, at der ikke kommer gang i sagen, siger Peter Kofod.

Vil have sagen overstået

Det nyvalgte Folketing skal nemlig først stemme om at ophæve Morten Messerschmidts parlamentariske immunitet, før han kan retsforfølges.

Sagen kort

Straffesagen mod Morten Messerschmidt drejer sig om uberettiget udbetaling af EU-midler til en konference, som skulle holdes i tilknytning til Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Morten Messerschmidt ansøgte om pengene på vegne af partialliancen Meld.

I den nu annullerede sag fra Retten i Lyngby fandt en enig domsmandsret, at der hverken formelt eller reelt blev afholdt en Meld-konference.

Derfor fik pengene karakter af en direkte eller indirekte finansiering af et nationalt parti, hvilket strider imod en forordning.

Kilde: Ritzau

Tinget blev først "sat", som man siger, onsdag i denne uge. Og det bliver først muligt at foretage selve afstemningen tirsdag i næste uge.

- Det er vi drønhamrende ærgerlige over, siger Peter Kofod.

- Der er ingen, der har en større interesse i at få det her overstået end Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt.

Da Folketinget i april 2021 i første omgang stemte om Morten Messerschmidts immunitet, blev den ophævet af et enigt Folketing.

Nye vidner i sagen

Sagen er kilde til "enorm frustration" og "pres" i Dansk Folkeparti og for Morten Messerschmidt i særdeleshed, fortæller gruppeformanden.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget det har fyldt for Morten Messerschmidt at have det her hængende over hovedet. Jeg tror, at han glæder sig vanvittig meget til at få den her sag overstået og komme videre.

Når sagen skal køre forfra i Retten på Frederiksberg, vil det i vidt omfang blive en gentagelse af sagen – dog med enkelte nye vidner.

Det har torsdag eftermiddag ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra anklagemyndigheden om, hvorvidt det er realistisk at gennemføre sagen på de resterende dage, der er afsat i retten.