Politik

Tre politiske analytikere ser nu tidligere umulig regering for sig

Ifølge analytiker kastede Mette Frederiksen en ekstra terning ind på spillebrættet, da hun valgte at pege på Søren Gade som Folketingets formand.

I dag er det to uger siden, at danskerne satte deres kryds ved folketingsvalget og gav rød blok et snævert flertal.

Mette Frederiksen var gået til valg på en bred regering med både røde og blå partier, så den mulighed ville hun afsøge først. Flere politiske analytikere troede dog, at det i sidste ende ville ende med en ren rød regering alligevel.

Spørgsmålet er nu, om analytikerne stadig ser en rød regering som det mest sandsynlige udfald, eller om 14 dages regeringsforhandlinger har ændret ved det billede?

TV 2 har talt med tre politiske analytikere, der på trods af flere forbehold er enige om, at pilen i skrivende stund peger i en anden retning. Og til de flestes overraskelse – inklusive dem selv – er der tale om et regeringsscenarie, som tidligere er blevet betegnet som yderst usandsynligt.

Har Venstre blødt op?

Budskabet fra Venstre og ikke mindst formand Jakob Ellemann-Jensen var tydeligt under valgkampen: Partiet ville under ingen omstændigheder indgå i en regering med Socialdemokratiet.

Det er tydeligt, at Venstre er omdrejningspunktet

Noa Redington, politisk kommentator

Sidenhen er afvisningen gået fra at være urokkelig til at blive lidt mere vakkelvorn, og det er det, der har fået TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestregreen, politisk kommentator Noa Redington og Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Thulesen Dahl, til at ændre mening.

De mener nemlig alle tre nu, at der er en god sandsynlighed for, at Danmark kommer til at få en bred regering, og at den regering både vil bestå af Socialdemokratiet og Venstre.

- Når man ser på det, der sker, og de signaler, der er blevet sendt, er det tydeligt, at Venstre er omdrejningspunktet, og at Moderaterne og Radikale Venstre ikke længere står øverst på statsministerens valgkort, siger Noa Redington til TV 2.

Sammen med de andre analytikere giver han flere forskellige grunde til, at et samarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre ikke længere lyder lige så umuligt, som det gjorde for 14 dage siden.

Én af grundene skal findes i et spinkelt rødt flertal, mens en anden grund skal findes hos Folketingets nye formand.

En ekstra terning på spillebrættet

I weekenden kom det frem, at Venstre-profilen Søren Gade er Folketingets nye formand.

Det stod klart, efter at flere partier, herunder Socialdemokratiet, meldte deres støtte til Gade.

Ifølge Jyllands-Postens politiske analytiker, Niels Thulesen Dahl, valgte Socialdemokratiet og Mette Frederiksen med den beslutning ”at kaste en ekstra terning ind på spillebrættet”.

Han tror, at trækket hænger sammen med, at Socialdemokratiet kun med et hængende hår fik flertallet, hvilket har gjort en rød regering usikker at basere et flertal på.

Desuden siger han, at formandsskiftet hos Radikale Venstre og Alternativets dobbelte kovending i forhold til en advokatvurdering af minksagen har gjort Mette Frederiksen i tvivl om, hvorvidt hun kan bruge et rødt flertal til noget.

Om den fungerende statsminister, som har serveretten til at forsøge at danne en ny regering, lykkes med en bred konstellation, er dog i sidste ende op til Venstre, mener Niels Thulesen Dahl.

Og det vil ifølge ham både kræve, at Venstre er villig til at ”kravle ned fra nogle meget høje træer” samtidig med, at Socialdemokratiet skal være parat til at give sig på nogle krav, som vil gøre rigtigt ondt på partiet.

Venstres landsmøde bliver et nøglepunkt i de her forhandlinger

Jesper Vestergren, TV 2s politiske analytiker

Kampen om de politiske indrømmelser

De to partiers ideologiske uoverensstemmelser er årsagen til, at TV 2s analytiker, Jesper Vestergren, er den, der er mest forbeholden i forhold til at pege på en SV-regering som et muligt scenarie.

- De ser de samme udfordringer, men de er for det meste dybt uenige om, hvordan de skal løses, fortæller han.

Som eksempel nævner han manglen på arbejdskraft, hvor Socialdemokratiet har fokus på at opkvalificere ufaglærte og nedbringe sygefravær, mens Venstre vil gennemføre skattelettelser og skære i ydelserne til arbejdsløse indvandrere.

Jesper Vestergren gør dog opmærksom på, at forhandlingerne endnu ikke er gået ind i et stadie, hvor der forhandles politik. I stedet er de i gang med at finde ud af, om der overhovedet er grobund for at tale videre.

- Man kan sammenligne det lidt med at date. Det kan være svært at afgøre, om der er kærestepotentiale efter ét eller to stævnemøder, men når man har set hinanden otte-ti gange, ved man godt, om man vil gøre det til et mere permanent forhold, siger han.

Perspektiv

Danmark har tidligere haft en SV-regering

Kun én gang tidligere er Socialdemokratiet og Venstre gået i regering med hinanden. Det skete tilbage i 1978, hvor Anker Jørgensen (S) stod i spidsen for en regering, der bestod af 14 ministre fra Socialdemokratiet og syv ministre fra Venstre. Regeringen endte i en fiasko, blandt andet på grund af store uenigheder og mistillid, og blev opløst efter kun 14 måneder. 

Spørgsmålet er så, hvor lang tid der skal gå, før vi finder ud af, om Venstre og Socialdemokratiet har valgt at danne fast parforhold, eller om kærligheden brast, før den overhovedet begyndte?

Det næste store nøglepunkt

Ifølge de tre politiske analytikere skal vi over på den anden side af weekenden, før vi ved, om Mette Frederiksens tilnærmelser har båret frugt hos Venstre.

Der afholder Venstre nemlig landsmøde, og her vil de internt i partiet beslutte sig for, om de vil forsøge at forhandle med Socialdemokratiet eller ej.

- Venstres landsmøde bliver et nøglepunkt i de her forhandlinger. Beslutningen er i sidste ende Jakob Ellemanns, men hvis store dele af baglandet er imod, vil han ikke føle, at han har mandat til at indlede forhandlinger, siger Jesper Vestergren.

Indtil da må danskerne ligesom analytikerne lade sig nøje med gætterier. Gætterier, som spreder sig i lidt forskellige retninger, da TV 2 spørger ind til, hvornår analytikerne regner med, at en ny regering er faldet på plads.

Jesper Vestergren tør ikke sige mere, end at man skal forvente, at forhandlingerne trækker ud, Noa Redington tror på alt mellem to og fem uger, mens Niels Thulesen Dahl siger inden jul.