Politik

Vermund vil "strække sig langt" for at få Løkke og de radikale over i blå blok

Nye Borgerlige vil kæmpe for at undgå fire år mere med Mette Frederiksen som statsminister.

Løkke skal droppe sin "røde flirt" og sammen med Radikale Venstre melde sig ind i blå blok.

Det siger Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, i sin tale ved partiets årsmøde i København.

- De må tage ansvar og æde nogle kameler.

Pernille Vermund mener, at enhver mulighed for at danne en regering, der vil stille fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) til ansvar for minksagen, bør afsøges.

- En af nøglerne til, at retfærdigheden kan ske fyldest, er, at Løkke dropper sin røde flirt, og at Radikale Venstre melder sig ind i den blå blok, siger hun.

Jeg synes jo, at vi strækker os langt ved bare at erkende, at vi godt kunne samarbejde med Radikale Venstre

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

- Jeg tør ikke spå om, hvad der sker i de kommende uger og måske måneder. Men jeg lover jer, at vi i Nye Borgerlige kommer til at strække os langt for, at vi undgår fire år mere med Mette Frederiksen ved magten.

Radikales valg

De to midterpartier bør også indse, at deres holdninger på udlændingepolitikken "ikke flugter med danskernes", mener Pernille Vermund. Det ville være "klædeligt", hvis de indså det, uddyber hun over for TV 2 efter talen.

Du siger, at I vil strække jer langt for at få Moderaterne og Radikale Venstre med i blå blok, men det lyder som om, at det kun er dem, der skal ændre politik. Hvor vil du strække dig?

- Jeg synes jo, at vi strækker os langt ved bare at erkende, at vi godt kunne lave noget samarbejde med Radikale Venstre, siger Pernille Vermund.

- Jeg tror ikke, at der er mange, der havde forventet, at vi ville række ud efter de radikale. Men jeg synes jo, at man skylder det – ikke mindst i en situation, hvor Mette Frederiksen har siddet i Statsministeriet i en situation, hvor hun jo i den grad har ageret magtfuldkomment.

Men er det ikke en gratis invitation, hvis I ikke vil lukke dem indenfor, medmindre de ændrer politik?

- Nu ser de i første omgang, om de kan få deres ønsker igennem hos Mette Frederiksen. Hvis de falder til patten og alligevel peger på en ren rød regering, er det jo deres valg. Så er jeg ikke sikker på, at der er et Radikale Venstre efter næste valg, siger hun.

Fælles fodslag med de radikale

Hvis de radikale holder fast i, at de ikke kan pege på en ren rød regering igen, så kan de i stedet søge mod blå blok, opfordrer Vermund.

Radikale Venstre burde kigge til den anden side

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige

Særligt på den økonomiske politik er der mere, der binder de radikale og de borgerlige partier sammen, end der skiller dem, mener hun.

- Der er også mere, der binder os sammen, end der binder Radikale Venstre sammen med for eksempel Enhedslisten og SF.

Vermund mener for eksempel, at Nye Borgerlige og Radikale Venstre kan finde fælles fodslag om international arbejdskraft. Begge partier ønsker, at det skal være nemmere at komme til Danmark for at arbejde.

- Det er et sted, hvor de radikale kunne få deres politik bedre igennem hos os, siger Nye Borgerliges leder.

Samtaler bag lukkede døre med Lidegaard

Hun noterer sig også, at det røde flertal er "meget spinkelt". Hvis den kommende regering udelukkende baserer sig på det røde flertal, vil den få det svært, da de fire nordatlantiske mandater som regel holder sig uden for ting, der handler om rene indenrigsanliggender i Danmark. Dermed vil regeringen hele tiden skulle finde et nyt flertal for at få sin politik gennemført.

- Jeg synes, at Radikale Venstre burde kigge til den anden side og sørge for, at der er et borgerligt flertal, som trods alt er lidt mere handledygtigt, lyder det fra Pernille Vermund.

Hun medgiver, at det ikke kun er Mette Frederiksen, der lige nu har samtaler med andre partier. Det har hun også, om end hun ikke vil fortælle, hvad hun for eksempel taler med den radikale leder, Martin Lidegaard, om.

- Selvfølgelig passer jeg mit arbejde og tager de samtaler, jeg skal tage.