Politik

Søren Gade beæret over tillid: - Det er ikke en del af nogen politisk rævekage

Det er næsten bevægende at modtage så meget støtte, siger Søren Gade, som med al sandsynlighed bliver Folketingets næste formand.

Næste uge kan Søren Gade fra Venstre med al sandsynlighed blive den første vinder i landets mest prestigefyldte stoledans.

I formiddags blev han indstillet som formand for Folketinget af sin partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, og siden har 127 mandater udtrykt sin støtte til ham som formand – herunder den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S).

Dermed skal meget gå galt for Gade, hvis ikke han ender som formand og samtidig bliver en af de første politikere, der til fulde kender sin rolle i den kommende valgperiode.

- Hvis vi havde talt sammen for tre døgn siden, og du havde nævnt, at jeg skulle indstilles til posten, så ville jeg ikke have troet dig. Så jeg er meget stolt og glad for, at min formand udviser mig den tillid at ville stille mig op som kandidat, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Det er jeg dybt beæret over. Det er et af landets fornemmeste poster, som min formand har nomineret mig til. Jeg er faktisk tæt på bevæget over, at mine kolleger i Folketinget allerede på nuværende tidspunkt udtrykker støtte til mit kandidatur.

Han fortæller, at han har haft svært ved at lukke øjnene natten til lørdag, da han har ligget og tænkt over det store ansvar, han må tage på sine skuldre, hvis han bliver valgt – et ansvar, han dog glædeligt tager imod.

Folketingets formand skal vælges næste uge.

Hvad laver Folketingets formand?

Som parlamentsformand har man ansvaret for, at lovgivningsarbejdet foregår efter grundloven og Folketingets forretningsorden. Det er formandens pligt at sørge for, at rammerne for samarbejdet mellem Folketinget og regeringen bliver overholdt. Formanden er også Folketingets ansigt udadtil og tager imod officielle gæster fra indland og udland. Møder i Folktingssalen ledes desuden af formanden. 

Intet taktisk spil?

I den fire uger lange valgkamp har Socialdemokratiet og Venstre hakket på hinanden, men nu kan de altså finde enighed omkring Søren Gade til en post, der traditionelt set udfyldes af en fra samme blok som regeringspartiet.

Det er dog ikke en del af forhandlingerne om en bred regering, forsikrer Gade.

Mette Frederiksen siger, at hun og Socialdemokratiet bakker op om dit kandidatur. Har du nogen idé om, hvad de får til gengæld for at pege på dig?

- Det er Folketinget, der vælger, om det er mig eller en anden. Så det er ikke en del af nogen politisk rævekage, siger han.

Siger du, at der er intet taktisk spil i det?

- Jeg kan sige til dig, og jeg krydser ingenting, at det har jeg ikke været en del af.

Men siger du også, at det slet ikke er foregået?

- Der har været sonderinger mellem Venstre og Socialdemokratiet ligesom med alle mulige andre partier. Det kan jeg også forstå, at vores midlertidige statsminister og min formand har været ude og sige – at der er tale om sonderinger.

Nye Borgerlige advarer Venstre

De partier, der indtil videre bakker op om Søren Gade som formand for Folketinget, er selvsagt Venstre, og så Moderaterne, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Nye Borgerlige.

Sidstnævntes formand, Pernille Vermund, kalder det en rigtig god idé at nominere Søren Gade, men håber, at Venstre ikke skal sluge kameler for at få adgang til det tronende midtesæde.

- Jeg håber ikke, at det betyder, at vi får en bred regering henover midten, hvor Venstre glemmer, at de er et borgerligt parti og pludseligt lader sig opsluge af Mette Frederiksen, siger hun.

Vermund mener modsat Søren Gade, at Mette Frederiksen bruger formandsposten som en brik i regeringsforhandlingerne, og at hun "ved, hvordan hun skal spille sine kort", hvorfor Jakob Ellemann-Jensen skal træde varsomt.

- Hun har formentlig givet Venstre opbakning i håbet om, at de vil pege på hende som statsminister, siger hun og fortsætter:

- Jeg håber virkelig, at Jakob Ellemann-Jensen tænker sig godt om.