Folketingsvalg 2022

Ellemann vil ikke kalde møder med Mette Frederiksen for regeringsforhandlinger: - Det er sonderinger

Mette Frederiksen kalder både møderække med Folketingets partier for "forhandlinger", "sonderinger" og "drøftelser".

I mere end en uge har først Marienborg og siden Christiansborg dannet ramme om forhandlingerne om en ny regering.

På skift har Folketingets partier været indkaldt til forhandlinger af den kongelige undersøger, Mette Frederiksen (S), efter valget 1. november.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ser dog ikke møderne på Marienborg og Christiansborg som forhandlinger. Han ser dem derimod som "sonderinger".

Det siger han til pressen fredag efter et møde med Mette Frederiksen.

- Det her er sonderinger, der handler om at finde ud af, hvor partierne er. Det her er ikke regeringsforhandlinger, vil jeg gerne understrege, siger Venstres formand.

Han fortæller desuden, at fredagens møde var "en fin sondering", hvor parterne havde talt om økonomi på både kort og lang sigt.

- Vi har rigtig gode drøftelser

Efter at rød blok vandt en knebent flertal efter valget, er Mette Frederiksen blevet udpeget som såkaldt kongelig undersøger, der skal undersøge muligheden for at danne en regering.

Hun forhandler i øjeblikket med udgangspunkt i, at hun vil danne en bred regering hen over den politiske midte.

Mette Frederiksen kalder både møderne med partierne for "forhandlinger", "drøftelser" og "sonderinger" fredag.

- Jeg kommer ikke til at udtale mig om, hvad andre siger om forhandlingerne. Jeg synes, at vi har rigtig gode drøftelser.

- Jeg betragter det som det, det er; sonderinger med Folketingets partier, som jeg har ansvaret for, fordi jeg er udpeget som kongelig undersøger, siger Mette Frederiksen fredag.

Forhandlingerne kommer til at tage "et godt stykke tid"

Ifølge Ritzau har Socialdemokratiet i partiets indkaldelser til pressen kaldt møderne for "regeringsforhandlinger".

Alle Folketingets partier med undtagelse af Danmarksdemokraterne deltager fortsat i rækken af møder i drøftelserne forud for dannelsen af en ny regering.

Forventningen er, at forhandlingerne vil vare flere uger endnu. Mette Frederiksen siger fredag, at hun ikke forventer, at der er en ny regering "lige om hjørnet".

Hun fortæller, at hun fortsat mangler at drøfte økonomi med nogle af partierne, mens der fra på mandag er børn og unges trivsel på dagsordenen.

Derefter fortsætter forhandlingerne med det grønne område, siger Mette Frederiksen.

- Det betyder, at de indledende runder på de her store områder forventelig kommer til at fortsætte et godt stykke tid endnu, siger hun.