Mette Frederiksen reagerer på krav om akut inflationshjælp: - Vi kan ikke gøre, som vi plejer
En række partier mener, at den økonomiske situation er så akut, at der med rette kan lovgives uden en regering.
Inflationen buldrer fortsat, og nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerpriserne i oktober steg med 10,1 procent sammenlignet med samme måned sidste år.
Derfor har både SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne meldt ud, at de ønsker forhandlinger om ny inflationshjælp sideløbende med regeringsforhandlingerne.
Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) lyder umiddelbart ikke til at være klar til at opstarte separate forhandlinger, siger hun i forbindelse med regeringsforhandlingerne torsdag formiddag.
- Man kan ikke bare tage nogle områder ud og gøre, som vi plejer. Der er nogle klare regler for, hvad man kan, og hvad man ikke kan, siger Mette Frederiksen.
Uenighed om læsning af Grundloven
I Grundloven står, at fungerende ministre kun kan "foretage sig, hvad der er fornødent til embedsforretningernes uforstyrrede førelse".
Det skal ifølge Pia Olsen Dyhr (SF) forstås sådan, at en fungerende regering godt kan opstarte forhandlinger om inflationshjælp sideløbende med regeringsforhandlingerne, når der er tale om "meget akutte situationer".
Herunder hører altså inflationen, mener en række partier.
- Vi bliver nødt til, selvom vi er i gang med regeringsforhandlinger, som går ganske udmærket, at kigge på at løse de her udfordringer særligt for dem med laveste indkomst, siger René Christensen (DF).
"Ville være uhørt"
Folketinget bliver "formelt sat" 15. november. Herefter vil medlemmerne ifølge fungerede formand for Folketinget, Karen Ellemann, principielt godt kunne lave ny lovgivning.
Det er der dog ikke tradition for.
- Lige nu og her har vi en forretningsregering, og den kan selvfølgelig komme i aktion, hvis der sker noget virkelig alvorligt – hvis der skulle udbryde krig eller ske en naturkatastrofe for eksempel. Det kan en forretningsregering bede Folketinget om at gøre, siger Karen Ellemann og tilføjer:
- Men man kan ikke bare begynde at vedtage andre typer lovforslag som afgående regering. Det ville være uhørt.
Håber på bred, funktionsdygtig regering
Allerede på dagen for valgudskrivelsen, 5. oktober, italesatte Mette Frederiksen, at tidspunktet for et folketingsvalg var "ejendommeligt" – blandt andet med henvisning til krigen i Ukraine og de stigende priser.
Men det kunne ikke være anderledes. Havde hun ikke udskrevet valg, ville støttepartiet Radikale Venstre have væltet regeringen.
Under den fire uger lange valgkamp er inflationen altså ifølge de nyeste tal steget yderligere. Derfor er der da også ifølge Mette Frederiksen "stor bevidsthed blandt alle Folketingets partier" om de konkrete udfordringer.
- Jeg håber, at vi kan danne en bred, funktionsdygtig regering, som kan håndtere de udfordringer, der er foran os. Men det at danne en regering er ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden.
Inflation er en del af torsdagens regeringsforhandlinger.