Patienten besejrede lægen: Her er John Fettermans vilde comeback

Demokraten John Fetterman har haft store udfordringer men endte med at slå TV-lægen og kendissen 'Dr. Oz'.

Ved midtvejsvalget i USA har mange blikket stift rettet mod delstaten Pennsylvania. Udfaldet i delstaten kan være tungen på vægtskålen for, hvilket parti der ender med magten i Senatet.

Onsdag morgen dansk tid er demokraternes viceguvernør, John Fetterman, af nyhedsbureauet AP blevet udråbt som vinder i Pennsylvania og har dermed slået republikanernes kandidat, Mehmet Oz.

Står sejren til troende, er det bemærkelsesværdigt, fordi Fettermans valgkamp har været martret af problemer.

Han stod ansigt til ansigt med Mehmet Oz, der i USA er bedre kendt som sin TV-lægepersona, 'Doctor Oz'. Han er et kendt ansigt blandt seere af dagsprogrammet 'The Dr. Oz Show', som i 13 sæsoner behandlede emner om sundhed.

TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, tilskriver sejren til Fetterman, at han havde en "utrolig stærk lokal identitet".

- Det havde Mehmet Oz overhovedet ikke pĂĄ samme mĂĄde, siger han.

Ramt af slagtilfælde

John Fetterman var ingen kendis, men kom fra et hverv som borgmester i den lille stålindustriby Braddock uden for Pittsburg. Han gjorde sig ved midtvejsvalget i 2018 bemærket gennem sin grovkornede arbejderklassefacon og direkte sprogbrug.

I 2018 opnĂĄede han ikke valg til Senatet, men chancerne ved dette ĂĄrs midtvejsvalg sĂĄ for en stund bedre ud.

Lige indtil han næsten mistede livet i maj måned i år.

For i maj blev John Fetterman ramt af et voldsomt slagtilfælde. I måneder var han sat næsten helt ud af valgkampen, og fem måneder efter satte det stadig tydelige spor i demokratens helbred. Demokrater var nervøse, for det var nu langt fra en lige så skarp Fetterman, som vælgerne var vant til.

At sejren blev demokratisk, var ikke i sig selv en enorm overraskelse, da det kunne gå begge veje. Men Fettermans turbulente måneder gør sejren "opsigtsvækkende", mener Mirco Reimer-Elster:

- Det er opsigtsvækkende. Han kunne nærmest ikke stykke to sammenhængende sætninger sammen efter sit slagtilfælde. Det er jo en helt vild overskrift: "Mand med slagtilfælde" vinder Pennsylvania, siger han.

Ved en debat i oktober blev John Fetterman nødt til at gøre brug af en skærm med undertekster, så han kunne læse moderatorens og modstanderens spørgsmål. Han havde efter sit slagtilfælde vanskeligheder ved at opfange talte sætninger.

Latterliggjort

I månederne efter slagtilfældet blev der blandt flere republikanske profiler sået tvivl om, hvorvidt det overhovedet passede, og at Fetterman i virkeligheden forsøgte at høste sympati.

Den forhenværende præsidents søn, Donald Trump Jr., latterliggjorde demokraterne for at have Fetterman opstillet. I en tale sagde han, at John Fetterman var "hjernedød" og havde "mos i stedet for hjerne".

- Det er dét, vi er oppe mod. Vi er oppe mod et demokratisk parti, som mener, at en senator godt kan have mos i stedet for hjerne, sagde Donald Trump Jr. 7. november.

Pennsylvania har været afgørende vigtig for både demokraterne og republikanerne. Tre gange i de seneste tre uger har præsident Joe Biden ført kampagne for John Fetterman, mens Donald Trump har holdt vælgermøder til fordel for Mehmet Oz.

- Pennsylvania er en helt central stat, det er den stat, Joe Biden har brugt allerflest kræfter på. Det er alle svingstaters moder. Den tog Fetterman, og han fik utrolig meget opbakning fra Biden, siger Torsten Jansen, der er USA-kommentator.

Delstaten er vigtig, fordi stemmerne kommer fra en gruppe af primært hvide arbejderklassevælgere, som i 2020 forlod demokraterne til fordel for republikanerne.

- Hele magien bag Trump handlede om at få arbejdervælgerne, som i generationer har stemt demokratisk, over på republikanernes side. Fetterman er en arbejdertype. Han appellerer til arbejdervælgere, som stemte på Trump i 2020, siger Torsten Jansen.