Endnu en K-profil revser partiet for fejlslagen valgkamp
Med sit debatindlæg skriver Connie Hedegaard sig ind i en række af konservative profiler, der kritiserer partiets strategi i valgkampen.
Blå bloks nederlag ved folketingsvalget skyldes til dels, at flere af de borgerlige partier ikke har formået at formulere en konkret klimapolitik.
Sådan lyder det fra Connie Hedegaard, forhenværende EU-kommissær og tidligere miljøminister for Det Konservative Folkeparti, i et debatindlæg i Altinget.
- Det er faktisk svært at forstå, hvorfor de borgerlige partier ikke går stærkere i brechen for konkret klimapolitik, skriver hun.
Samtidig kalder hun det konservative valgløfte om at skære i topskatten – og på længere sigt droppe den helt – ”tonedøvt”, inflationen og de stigende energipriser taget i betragtning.
Retter skyts mod Jarlov
En del af kritikken er stilet direkte til det konservative folketingsmedlem Rasmus Jarlov. Connie Hedegaard mener, at Jarlovs medansvar for løfter om skattelettelser kombineret med fraværet af en klimapolitik kan være forklaringen på, at han fik halveret sit personlige stemmetal.
Rasmus Jarlov fik 5216 personlige stemmer 1. november. Ved valget i 2019 fik han næsten det dobbelte med 10.270 stemmer.
Han har dog allerede selv analyseret sig frem til, at det borgerlige valgnederlag til dels skyldes en klimaprofil, der er for uklar.
- Jeg tror ikke, de borgerlige partier får magten, så længe ingen borgerlige partier tager det (klimakrisen, red.) seriøst, skrev han to dage efter valget i et Facebook-opslag.
Kritik fra flere sider
Med sit debatindlæg i Altinget skriver Connie Hedegaard sig ind i en række af konservative, der de seneste dage har kritiseret partiets måde at håndtere den forgangne valgkamp på.
Blandt andet mener Mogens Lønborg (K), der er tidligere borgmester i København, at partiets formand, Søren Pape Poulsen, bør skiftes ud.
- Når man på rekordtid har mistet to tredjedele af vælgergrundlaget gennem en katastrofal valgkamp med stribevis af fejl, må man selvfølgelig også vurdere, om vi har den rigtige formand, sagde han til Berlingske tirsdag.
I samme avis opfordrer også Dorte Schmittroth Madsen, som var folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti i Syddanmark, Søren Pape Poulsen til at gå af.
Også partiets tidligere formand Per Stig Møller ønsker en "grundig evaluering" af Papes formandskab efter valgnederlaget.
Erkender ansvar
Da Søren Pape Poulsen tilbage i slutningen af august meldte sig som statsministerkandidat, stod Det Konservative Folkeparti i nogle meningsmålinger til at modtage op mod 16,5 procent af stemmerne og dermed blive det største parti i blå blok.
Ved valget 1. november fik partiet 5,5 procent af stemmerne.
I et internt brev har den nu forhenværende statsministerkandidat også påtaget sig ansvaret for partiets dårlige valg.
- Vi havde en drøm, som vi troede kunne blive indfriet. Den drøm er bristet. Forklaringerne på det er flere. Men det er mit ansvar. Jeg har åbenlyst håndteret mine personlige sager forkert, skrev han tirsdag.
Han afviser dog fortsat at gå af som formand for partiet.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra både Connie Hedegaard og Rasmus Jarlov, men ingen af dem har ønsket at kommentere debatindlægget.