Folketingsvalg 2022

Pape i internt brev: - Jeg har åbenlyst håndteret mine personlige sager forkert

Ingen er mere ked af håndteringen end Søren Pape Poulsen selv, skriver han.

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, erkender, at han "åbenlyst har håndteret de personlige sager forkert".

Ingen har lært lektien mere end mig

Søren Pape Poulsen

Det skriver Politiken på baggrund af et længere, internt brev, som Pape sendte til sit partis medlemmer fredag. TV 2 er i besiddelse af brevet.

- Vi havde en drøm, som vi troede kunne blive indfriet. Den drøm er bristet. Forklaringerne på det er flere. Men det er mit ansvar. Jeg har åbenlyst håndteret mine personlige sager forkert, skriver Pape og fortsætter:

- Der blev skabt tvivl om, hvorvidt man kunne stole på mig i det hele taget, og det er ingen mere ked af, end jeg er. Men jeg fik ikke forklaret sagen hverken grundigt nok eller tidligt nok, og det trak omtalen ud, og derfor har min ageren kostet opbakning til partiet.

Tilbagegang efter kandidatur

Da Søren Pape Poulsen i august 2022 meldte sig som statsministerkandidat, stod Det Konservative Folkeparti til mere end 15 procent af stemmerne.

Siden gik det støt ned ad bakke, og ved valget 1. november fik partiet 5,5 procent af stemmerne.

Det Konservative Folkeparti vil nu "evaluere i den tid, det tager" med ekstern bistand.

- Vores parti er for meget værd og har for stort potentiale til, at vi lærer i tre år – og især i de seneste måneder – og så evaluerer på mavefornemmelser på en formiddag, hvis jeg må sætte det på spidsen. Det kan godt være, at vi har fået tilbagegang. Men nu lærer vi alt det, vi kan, af det.

Tager opgaven på sig

Søren Pape Poulsen beder samtidig medlemmerne holde fast i "den voksende tro på os selv".

Og selvom flere interne stemmer de seneste dage har sat spørgsmålstegn ved, om Pape fortsat er den rette formand, lyder det imidlertid ikke til, at et exit er på trapperne:

- De seneste to måneder har forberedt mig mere på næste valg, end det meste af mit liv i politik har. Jeg begår ikke den samme fejl to gange, skriver K-formanden og tilføjer:

- Det bliver i hvert fald ikke mig, der begår fejlene igen, så meget vil jeg gerne love. Ingen har et større behov for at indløse vores potentiale, end jeg har. Ingen har lært lektien mere end mig. Ingen vil arbejde hårdere for at genrejse os. Den opgave er mit ansvar, og jeg tager den selvfølgelig på mig som formand for vores fælles parti.

'En særskilt lektie'

De konservative – herunder formanden selv – holdt i dagene frem mod valgdagen ikke igen med at begrunde tilbagegangen med en række historier i Ekstra Bladet.

Og selvom Pape altså i det interne brev erkender, at han selv har håndteret de seneste uger forkert, får avisen da også en del af skylden:

- Det er en særskilt lektie, hvad omkostningerne ved at ville bestride landets højeste politiske embede, er. Blandt andet har Ekstra Bladet med egne ord ført en ”fremragende kampagne” mod mig. Sådan er dansk politik i 2022.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen. Han ønsker ikke at stille op til et interview.