Folketingsvalg 2022

Mette Frederiksen overrasket over foreløbige forhandlinger

I dag forhandler den kongelige undersøger med partierne om sundhedspolitik, og det først ankomne parti har mange forslag med.

Mandag morgen har indfundet sig på Marienborg, hvor anden dag i bestræbelserne på at danne en regering er gået i gang.

Mette Frederiksen (S), der leder forhandlingerne, har mandag sat Folketingets partier i stævne med fokus på sundhedspolitik.

- Vi tager både hul på den diskussion, der er nødvendig i forhold til vinteren, men også de helt aktuelle og akutte udfordringer med ventelister, siger den socialdemokratiske formand og kongelige undersøger til den ventende presse forud for dagens møder.

Partierne vil ét for ét ét indfinde sig på Marienborg fra klokken 9.30.

Mette Frederiksen bekræfter, at de egentlige politiske forhandlinger begynder mandag.

- Nu går vi i gang. Vi havde en rigtig god fredag, men sættemøderne er forbi, siger Mette Frederiksen og uddyber:

- Jeg er egentlig overrasket over, hvor mange partier, der bliver ved forhandlingsbordet, og som har planer om at gå konstruktivt ind i de videre drøftelser.

Kun ét parti er indtil videre helt ude af regeringsforhandlingerne – Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne.

Under fredagens sættemøder, hvor partierne efter størrelse var til det første møde med Mette Frederiksen på Marienborg efter valget, deltog Nye Borgerlige ikke, da det tidspunkt, partiet havde fået, "ikke passede i kalenderen".

De deltager dog i mandagens møde om sundhedsvæsenet.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering hen over den politiske midte. Også Radikale Venstre og Moderaterne har samme ambition.

Dansk Folkeparti har mange forslag

Dansk Folkeparti med formand Morten Messerschmidt og næstformand René Christensen i front er som de første ankommet til Marienborg.

Inden dagens politiske forhandlinger siger Messerschmidt:

- Sundhed er et af de allervigtigste områder. Vi har rigtig mange store som små forslag med til forhandlingerne.

Professor peger på akut problem

Fra flere andre sider er der også meninger om, hvilke sundhedsmæssige emner der først skal på forhandlingsbordet.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard mener, at det mest presserende og helt akutte problem i det danske sundhedsvæsen – både på kort og lang sigt – er manglen på arbejdskraft.

Udover manglen på varme hænder og personale er der også akutte problemer med planlagte operationer på de offentlige sygehuse, lyder det.

- De er, om ikke gået helt i stå, så faldet meget i antal, siger han til TV 2.

På kort sigt kan akutpakker være en hjælp i form af lønbonusser nu og her, vurderer professoren. Men på længere sigt mener Jes Søgard, at der skal et permanent lønløft til visse grupper i den offentlige sektor.

Sygeplejerske kræver ligeløn

På Bispebjerg Hospital mener intensivsygeplejerske Catrine Thomsen, at der skal ligeløn til for at få flere kollegaer og dermed et bedre arbejdsmiljø i sundhedsvæsenet.

- Man kan ikke løse vores udfordringer, hvis vi ikke får ligeløn. Vi kan simpelthen ikke rekruttere nok folk ind i faget, siger hun til TV 2.

Ifølge Catrine Thomsen skal der ske et generelt løft i de kvindedominerede fag for at gøre det attraktivt at arbejde i det danske sygehusvæsen.

- Det er ikke fordi, at løn er det hele, men når vi ligger så langt bagud i forhold til andre uddannelser, så er der jo noget galt, siger sygeplejersken.

En række partier har i løbet af valgkampen fremlagt hvert deres bud på en akutpakke.

  • Socialdemokratiet har foreslået at afsætte en milliard kroner i første halvdel af 2023 til syv tiltag – blandt andet lønbonusser til medarbejderne
  • Venstre har tidligere foreslået at afsætte en milliard kroner om året til bekæmpelse af ventelister. Derudover vil partiet give to milliarder kroner om året i 2023 og 2024 til en kriseplan, som handler om at forbedre arbejdsmiljøet på sygehusene
  • Moderaterne ønsker at afsætte 1,68 milliarder kroner i 2023 til en akut redningspakke for sundhedsvæsnet. Pakken indeholder blandt andet et midlertidigt fuldtidstillæg for professionsuddannede sundhedsfaglige medarbejdere