Politik

Karlsmose stopper – opfordrer Kristendemokraterne til at droppe Folketinget

Jeg kan ikke længere se, hvordan vores parti skal få styrke nok til at komme tilbage i Folketinget, lyder det fra Marianne Karlsmose.

Når Kristendemokraterne holder hovedbestyrelsesmøde lørdag 12. november, kommer Marianne Karlsmose med en klar besked til sine partifæller.

Det er tid til, at vi i Kristendemokraterne ser realiteterne i øjnene

Marianne Karlsmose, formand for Kristendemokraterne

Hun ønsker at stoppe som formand, og hun opfordrer samtidig til, at Kristendemokraterne ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

- Valgkampen er slut, og valgresultatet foreligger. Det blev et meget skuffende resultat for Kristendemokraterne. Det sker på baggrund af en meget svær tid for partiet siden foråret og hård konkurrence fra mange andre partier i valgkampen, lyder det fra Marianne Karlsmose i en pressemeddelelse.

Hun skriver endvidere, at hun tvivler på, at Kristendemokraterne har en berettigelse i landspolitik.

- Jeg må samtidig også konstatere, at der er alt for få danskere, der er enige med mig. Det er tid til, at vi i Kristendemokraterne ser realiteterne i øjnene. Det skylder vi os selv og vores familier, siger hun i pressemeddelelsen.

Lyn-analyse

Det her er overraskende, fordi Kristendemokraterne ikke tidligere har ladet sig slå ud, når de valg efter valg ikke er blevet valgt ind. Det har aldrig afholdt dem fra hurtigt at begynde at indsamle vælgererklæringer igen. På et eller andet tidspunkt må man jo nå et punkt, hvor man tænker, at det ikke er realistisk. Og ved det her valg var de jo meget langt fra at komme ind.

Nu må vi se om partiet er enig med Marianne Karlsmose, eller om der stadig er nogen, der vil forsøge at indsamle vælgererklæringer til næste folketingsvalg.

Ekstraordinært landsmøde

Marianne Karlsmose vil derfor på lørdag foreslå hovedbestyrelsen at indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvor der skal tages stilling til, om partiet igen skal forsøge at samle vælgererklæringer til at stille op til folketinget.

Altså, om partiet skal fortsætte i landspolitik, eller om det i fremtiden udelukkende skal være repræsenteret i lokalpolitik.

Det er smerteligt, men nødvendigt, for jeg kan ikke længere se, hvordan vores parti skal få styrke nok til at komme tilbage i Folketinget

Marianne Karlsmose, formand for Kristendemokraterne

Til trods for at Kristendemokraterne de seneste år har været mindre synlig i det politiske landskab og heller ikke ved dette folketingsvalg fik stemmer nok til at være repræsenteret på Christiansborg, har partiet faktisk været opstillet til samtlige folketingsvalg siden 1971.

En afklaret Karlsmose

Ved det netop afsluttede folketingsvalg fik Kristendemokraterne l 0,5 procent af stemmerne og var altså langt fra spærregrænsen på 2 procent.

Marianne Karlsmose selv fik 2971 personlige stemmer ved folketingsvalget, hvilket er flere end eksempelvis Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre.

Kristendemokraterne og Folketinget

  • Kristendemokraterne er ikke blevet valgt ind i Folketinget siden 2001
  • I 2021 blev de dog repræsenteret i Folketinget, da folketingsmedlemmet Jens Rohde skiftede fra Radikale Venstre til Kristendemokraterne. I august 2022 meldte han sig ud igen.
  • Partiet fik ved det netop afsluttede folketingsvalg 18.276 af stemmerne. Det svarer til 0,5 procent af stemmerne.
  • Ved valget i 2019 fik de 60.944 stemmer svarende til 1,7 procent af stemmerne.
  • I 2015 fik Kristendemokraterne 29.077 stemmer, hvilket svarer til under 1 procent af de samlede stemmer.
  • Næsten samme antal stemmer fik partiet ved valget i 2011, hvor 28.070 eller 0,8 procent af stemmerne gik til Kristendemokraterne.

Hun understreger dog i pressemeddelelsen, at hun længe har været afklaret med, at hun ikke skulle fortsætte som formand for Kristendemokraterne efter et valg.

- Jeg stillede op som landsformand af nød drevet af min kærlighed til Kristendemokraterne og alle vores medlemmer. Jeg mente ikke, at vi skulle/kunne skifte formand midt under valgkampen – der var brug for en kaptajn på broen til at føre skibet i havn. Nu er situationen en anden. Vi kender resultatet, og det skal vi nu drage konsekvenserne af, lyder det fra Karlsmose.

Det er på den baggrund, hun nu anbefaler, at partiet ikke går i gang med at samle vælgererklæringer til næste folketingsvalg, men i stedet udelukkende fokuserer på kommunal- og regionspolitik.

- Det er smerteligt, men nødvendigt, for jeg kan ikke længere se, hvordan vores parti skal få styrke nok til at komme tilbage i Folketinget, siger hun.