Rosenkilde om dobbelt kovending: - Jeg kan ikke gå ud med min personlige mening uden at have opbakning

Selvom medlemmer af Folketinget efter loven skal stemme efter egen overbevisning, mener Franciska Rosenkilde ikke, at hendes egen mening er så vigtig.

Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, var "optaget af at se fremad", da hun pludselig uden varsel aflivede sit partis krav om en advokatundersøgelse af statsministerens rolle i minksagen.

- I det folketingsvalg vi har haft, skaffer Mette Frederiksen og Socialdemokratiet det bedste valg i over 20 år, og den folkelige opbakning medvirker på en eller anden måde til, at jeg tænker: "Lad os nu se fremad."

Det siger Franciska Roskilde til TV 2s podcast 'Dato'.

Efter massiv kritik fra partiets bagland og vælgere – og ikke mindst efter et møde i partiets nyvalgte folketingsgruppe – stod det dog klart, at Franciska Rosenkilde måtte bøje sig for folketingsgruppen og trække i land.

Derfor bakker hun nu igen op om en advokatundersøgelse af Mette Frederiksens rolle i minksagen.

- Da vi mødes i den nye folketingsgruppe, bliver det tydeligt for mig, at det er de (gruppen, red.) helt uenige i, at partiets holdning er en anden, og at der er mange, der er medlem eller har stemt på os, der er meget uenige, siger hun til 'Dato'.

Det er ikke så vigtigt, om jeg er til den ene eller den anden side

Franciska Rosenkilde, politisk leder, Alternativet

Enig – eller personligt videre?

I grundlovens paragraf 56 står der, at ”folketingsmedlemmerne ene er bundet ved deres overbevisning”. Med andre ord er medlemmer af Folketinget uafhængige og skal stemme uden hensyn til, hvad deres parti siger.

Og adspurgt om det nu også er Franciska Rosenkildes helt personlige holdning eller udelukkende folketingsgruppens, at der skal en advokatundersøgelse til at afklare Mette Frederiksens juridiske ansvar i minksagen, lyder svaret:

- Lidt både og. Der var et klart flertal i den gruppe. Jeg var den eneste, der havde lavet fejlen. Jeg synes også, at der skal være en advokatvurdering.

Du siger, at du egentlig er enig med gruppen, men du har også sagt, at du personligt er videre, så hvordan kan du både være enig med gruppen og samtidig være personligt videre?

- Fordi det er partiets politik, og det er det ikke så vigtigt, om jeg er til den ene eller den anden side. For det er partiets politik, siger Franciska Rosenkilde til 'Dato'.

Hvad mener du med, at det ikke er så vigtigt, hvordan du har det med partiets politik?

- Så længe det er partiets politik, er det jo den, jeg repræsenterer.

Det er ikke det første, jeg tænker på om morgenen og det sidste, jeg tænker på om aftenen

Franciska Rosenkilde, politisk leder, Alternativet

Men som politisk leder er det så ikke afgørende, hvad du synes? Eller repræsenterer du bare partiets politik?

- Jeg kan jo ikke gå ud med min personlige mening uden at have opbakning til det i partiet, og når du spørger, hvad min personlige mening er, har jeg det sådan, at det er klart, at hvis der er opbakning til en advokatvurdering, så bakker jeg op om det.

Stemmer for partiets politik

Uden Alternativets mandater var der kun 89 mandater for en advokatundersøgelse, som Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Moderaterne bakker op om.

Dermed er Alternativet med de seks mandater, som partiet har fået ved valget, tungen på vægtskålen.

Og Franciska Rosenkilde slår nu én gang for alle fast med syvtommersøm, at hvis det kommer til en afstemning i folketingssalen, så vil hun stemme for en advokatvurdering.

Også selvom du faktisk ikke synes, at der behøves at være en advokatvurdering?

- Det er ikke, fordi jeg ikke synes det, siger Franciska Rosenkilde.

Synes du, der skal være en advokatvurdering, eller synes du ikke?

- Jo, jeg synes, der skal være en advokatvurdering.

Men du er også videre fra det?

- Det er ikke det første, jeg tænker på om morgenen og det sidste, jeg tænker på om aftenen.

Så du synes det, fordi din gruppe mener det?

- Og fordi det er partiets politik.

Hvordan har du det så med Grundlovens paragraf 56 om, at man som medlem af Folketinget skal stemme i overensstemmelse med sin egen overbevisning først og fremmest?

- Det har jeg det så fint med.

Men synes du, at du stemmer i overensstemmelse med din egen overbevisning, hvis du stemmer for det?

- Ja, hvis det kommer i salen, og man skal stemme, så stemmer jeg for det, og det er, fordi det synes jeg, at der skal være.

Dermed tegner der sig et flertal i Folketinget for en advokatvurdering af, om der kan føres en rigsretssag mod Mette Frederiksen i minksagen, hvis de øvrige partier vel og mærke også holder fast i deres holdning inden valget.