Folketingsvalg 2022

Martin Lidegaard svarer på kritik fra partifæller: - Vi er ikke et storbyparti

Den nyvalgte radikale partiformand tror ikke på opdeling mellem land og by i Danmark.

Radikale Venstre er ikke – og skal ikke være – et storbyparti.

Sådan lyder den klare udmelding fra partiets nye leder, Martin Lidegaard, forud for et møde i partiets hovedbestyrelse søndag.

- Jeg synes, vi har forsøgt at være til stede i hele Danmark og lave politik for hele Danmark. Men det er da klart, at vi skal favne bredere, hvis vi skal være større næste gang. Og det er min klare ambition, lyder det fra Martin Lidegaard.

Udtalelsen kommer efter, at flere jyske kandidater fra partiet lørdag udtalte kritik af, at de radikale har udviklet sig til et parti, der kun har relevans for minoriteter og borgere i de største byer i Danmark.

En kritik, Martin Lidegaard ikke finder "helt rimelig", men som han lytter til.

Tror ikke på opdeling

Lørdag rettede 1. viceborgmester i Holstebro Kommune, Torben Gudiksen, og viceborgmesteren i Silkeborg Kommune, Johan Brødsgaard, kritik af, at partiet har udviklet sig til et "storbyparti", og at man har "lukket sig lidt om sig selv på Christiansborg".

- Det værste for vores parti er, at vi kun bliver relevante i de største byer i Danmark, og det er den tendens, vi ser på nu, sagde Johan Brødsgaard, viceborgmester i Silkeborg Kommune til TV Midtvest.

Jeg abonnerer ikke på den med, at Danmark er delt over i land og by

Martin Lidegaard (R)

Kritikken fra de jyske kandidater kom efter, at Radikale Venstre fik en vælgerlussing ved folketingsvalget 1. november. Partiet blev mere end halveret og fik kun 3,8 procent af stemmerne.

Martin Lidegaard siger dog, at han ikke tror på ideen om et splittet Danmark opdelt i land og by.

- Jeg abonnerer ikke på den med, at Danmark er delt over i land og by. Jeg er vokset op på Skive-egnen og er kommet på en bondegård som ung – det kan så meget. Men storbyen kan også noget. Jeg vil ikke sige enten eller, lyder det fra Martin Lidegaard.

Landsformand afviser

Landsformand for Radikale Venstre, Mikkel Irminger Sarbo, afviser ligeledes søndag, at partiet er blevet et "storbyparti" uden mærkesager med betydning for provinsen.

- Jeg kan godt forstå, at de er kede af, at der er nu er tre kredse i Danmark, hvor vi ikke har noget folketingsmedlem. Men ved sidste kommunal- og regionsrådsvalg fik vi faktisk det bedste valg i 50 år, siger landsformanden.

Han medgiver dog, at valgkampen har været for centreret omkring Christiansborg og den politiske proces.

Martin Lidegaard tiltrådte torsdag som politisk leder for Radikale Venstre efter Sofie Carsten Nielsen, der trak sig efter det skuffende valgresultat.

Lidegaard var næstformand i partiet, mens Sofie Carsten Nielsen var politisk leder. Næstformandsposten er overtaget af Samira Nawa.