Folketinget har fået nye medlemmer: Her er fem, der er værd at lægge mærke til
Massevis af splinternye folketingsmedlemmer indtager Christiansborg om lidt. Lær fem af dem lidt bedre at kende her.
Stemmerne er talt op, fintællingen er slut: Danskerne har sammensat et splinternyt Folketing, og om et øjeblik skal mange nye sæt ben betræde Christiansborgs historiske gange.
Mens gamle kendinge som Martin Geertsen (V), Marcus Knuth (K) og René Christensen (DF) pakker flyttekasser, forbereder nye og for mange danskere ukendte ansigter sig på at rykke ind på deres kontorer.
I løbet af de næste år skal vi nok komme til at lære dem meget bedre at kende.
Men for at sætte processen i gang har TV 2 i samarbejde med vores politiske analytikere udvalgt fem nye medlemmer af Folketinget, som vi helt sikkert kommer til at se meget mere til i fremtiden.
Her kan du læse dem fortælle TV 2 om, hvor de kommer fra, hvad de brænder for, og hvorfor de er værd at lægge mærke til.
Frederik Vad Nielsen
5082 personlige stemmer i Sjællands Storkreds.
Socialdemokraten Frederik Vad Nielsen (S) har endnu ikke rundet de 30. Alligevel har han været aktiv i dansk politik i flere år, end mange kan prale af.
Han startede ifølge eget udsagn i den socialdemokratiske ungdomsorganisation (DSU), da han var ”13-14 år gammel”. I 2017 blev han formand for DSU – en formandspost, han bestred indtil maj 2022. Dermed er han den længst siddende DSU-formand siden 1960erne.
Frederik Vad Nielsen havde da også sine betænkeligheder ved at træde ud af ungdomspolitik og ind i Folketinget. Faktisk var han ”enormt tøvende”, siger han.
- Jeg synes, at der manglede nogle andre i Folketinget end min type. Nogle, der er lidt ældre og har andre livserfaringer.
Men han er ifølge ham selv drevet frem af en enorm social indignation. Den løber i hans familie, siger han.
I Folketinget ønsker han særligt at gøre en forskel for ord- og talblinde børn og voksne.
- Jeg har set mennesker, der har fået ødelagt deres skolegang og begyndelsen på deres voksenliv, fordi deres ordblindhed er blevet opdaget for sent. Jeg er drevet af, hvordan man kan skabe rammerne for, at de mennesker får myndige liv, fortæller han.
Den sociale indignation har også S-profilen Kaare Dybvad Bæk lagt mærke til. Han spår den tidligere DSU-formand en ”kæmpe fremtid” i Socialdemokratiet.
- Kombinationen af hans sociale engagement og det, at han er en dygtig analytiker og kan tænke mange træk forud, gør ham til en enormt dygtig politiker. Han lykkes med at gøre de forandringer, han vil skabe, til konkret politik, fortæller han til TV 2.
Blandt Frederik Vad Nielsens mærkesager er, udover mere værdig hjælp til ord- og talblinde, en ny chance til skoletrætte unge.
Linea Søgaard-Lidell
3719 personlige stemmer i Københavns Storkreds.
Da Linea Søgaard-Lidell (V) i 2017 havde svært ved at finde en politiker at spejle sig i, besluttede hun sig for selv at stille sig op på ølkassen.
Hun manglede en stemme, der var lige dele grøn og liberal, men havde aldrig før beskæftiget sig med politik. Så hun ringede til Bertel Haarder (V).
- Hun kontaktede mig, og vi fandt ud af, at vi næsten boede ved siden af hinanden. Så havde vi en lang snak i dagligstuen. Det var mig, der opfandt hende, fortæller han til TV 2.
Indtil da havde hun arbejdet som kommunikationsrådgiver hos Vækstfonden.
I 2019 stillede hun op til Europa-Parlamentet for Venstre og blev valgt ind med 24.153 stemmer. Hun mener selv, at hendes erfaring fra erhvervslivet og Europa-Parlamentet gør, at hun har lettere ved at holde sig til substans og nuancer frem for polemik, når hun skal gøre sin entré i dansk politik.
Bertel Haarder er ikke i tvivl om, hvorfor Linea Søgaard-Lidell bliver en god tilføjelse til Folketinget.
- Hun får sine omgivelser til at sænke skuldrene og lytte. Hun virker overbevisende, fordi hun ikke på nogen måde er anmassende. Hun er også selv god til at lytte, og det er en vigtig egenskab, som ikke alle politikere har, siger han.
Når Linea Søgaard-Lidell skal sætte ord på sig selv som politiker, nævner hun først og fremmest ordet "grøn".
- Det er det væsentligste. Jeg har taget en del kampe for klimaet i EU. De kampe er jeg også klar til at tage i Folketinget, fortæller hun.
Blandt hendes mærkesager er – udover klimaet – rammerne for det danske erhvervsliv, mere konkurrence i velfærden (et større "frit valg") og at få mere fokus på EU-politik i Danmark.
- Det er godt med politikere, der kender arbejdsgangene inde fra og kan sætte ind for at få indflydelse. Vigtige EU-sager går under radaren herhjemme – eksempelvis øremærket barsel, siger hun.
Henrik Frandsen
6206 personlige stemmer i Sydjyllands Storkreds.
Selvom Henrik Frandsen (M) ikke har siddet i Folketinget før, er han efterhånden en garvet politiker, der både har været borgmester i Tønder Kommune og har startet lokallisten Tønderlisten.
Ved siden af sit politiske arbejde har han haft sit eget landbrug i 35 år og har været aktiv i Landbrug & Fødevarer. Og nu glæder han sig efter eget udsagn til at arbejde med områder, der passer til hans erfaring.
Han har ikke noget bud på en specifik mærkesag, han vil ind at kæmpe for i Folketinget – han kan "lidt af det hele" ifølge ham selv.
- Jeg brænder for de samme værdier som Moderaterne. Vi har et af verdens bedste samfund, og det skal vi også gerne have om 15-20 år, siger han.
Skiftet fra kommunalpolitik til landspolitik bliver ifølge Henrik Frandsen en stor opgave, selvom der ifølge ham er mange fælles mekanikker.
- Kommunalpolitik er tæt på borgerne, og man møder dem i brugsen. Landspolitik er lige to skridt længere væk, siger han.
Ved kommunalvalget stemte næsten hver femte vælger i Tønder personligt på ham. Men selvom Tønderlisten dengang blev valgets store sejrherre, pegede et flertal i byrådet på en anden borgmester end ham.
Henrik Frandsen vil fortsat være en del af Tønderlisten ved siden af sit nye virke som folketingsmedlem – Moderaterne er nemlig ikke en del af det kommunalpolitiske landskab.
Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, kalder Henrik Frandsen en "fremsynet realist med begge ben solidt plantet i virkeligheden".
- Han bliver en stor gevinst for Moderaterne på Christiansborg, skriver Løkke i en sms til TV 2.
Sólbjørg Jakobsen
4421 personlige stemmer i Nordjyllands Storkreds.
Første gang færøske Sólbjørg Jakobsen (LA) sagde højt, at hun ville være politiker, var på vejen hjem fra en byfest i nordjyske Vestbjerg i 2016.
- Selskabet snakkede samfund og politik, og folk forstod ikke nuancerne, og at alting ikke var sort og hvidt. Så sagde jeg: "Det går ikke det her". Dagen efter meldte jeg mig ind i Venstre. Og jeg har været bidt af det lige siden, fortæller hun.
Sólbjørg Jakobsen fandt dog hurtigt ud af, at hun var lidt for liberal til Venstre og søgte i stedet mod partiets lillebror, Liberal Alliance.
I Folketinget vil hun kæmpe for afbureaukratisering med udgangspunkt i sin egen erhvervserfaring – hun er tidligere jurist i jobcenterverdenen.
- Jeg ved godt, at det er en kæphest for rigtig mange, men jeg tror, at min erfaring kan hjælpe mig. Reglerne er lavet med de bedste intentioner, men der er alt for mange af dem, siger hun.
Derudover brænder hun for at indrette samfundet på en måde, hvor rammerne for familielivet bliver friere – blandt andet skal der kigges på regler for topskat og for pasning i eget hjem.
Hun ser frem til arbejdet i Folketinget.
- Det er ikke så svært at engagere sig politisk. Jeg tror, at mange tror, at det er svært, men det er det jo ikke. Vi er jo bare almindelige mennesker, der arbejder for forandring, siger hun.
Formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, glæder sig til samarbejdet.
- Sólbjørg har set det offentlige system indefra, og derfor har hun rigtig gode forudsætninger for at bidrage til at tilbagerulle de bureaukratiske benspænd, der indskrænker danskernes frihed, skriver han i en mail til TV 2.
Christina Olumeko
3476 personlige stemmer i Københavns Storkreds.
Meget lidt politiker og rigtig meget menneske. Sådan beskriver Torsten Gejl (Å) Alternativets nye folketingsmedlem Christina Olumeko.
Han peger på hendes høje integritet og autenticitet som karaktertræk, der trækker hende væk fra den klassiske politikerprofil.
Det er da heller ikke længe, at Christina Olumeko har beskæftiget sig med politik, men siden kommunalvalget i 2021 har hun siddet i Københavns Borgerrepræsentation, selvom hun lå i bunden af Alternativets opstillingsliste. Ved siden af det politiske er hun studerende.
Ifølge hende selv har hun fået interessen for politik med sig hjemmefra, men det var klimakrisen, der fik hende til at gå ind i politik. Hun beskæftiger sig hovedsageligt med bæredygtig økonomi.
- Mine mærkesager er grundlæggende at skabe et samfund, hvor mennesker og natur trives. Vi skal tænke større end den grønne omstilling og tænke i at lave et økonomisk system, hvor klima og natur er tænkt ind, siger hun.
Blandt hendes andre mærkesager er fokus på mental sundhed og antidiskrimination – både for LGBTQ+-personer og etniske minoriteter.
Hun har det efter eget udsagn "vildt over" at blive valgt ind i Folketinget.
- Men jeg er også lidt bange, tror jeg. Det er vigtigt for mig at lave politisk forandring, og der venter en stor opgave i forhold til rent faktisk at få vælgernes ønsker omsat til forandring, siger hun.
Torsten Gejl kalder hende over for TV 2 "en stjerne i svøb":
- Når folk tror på sig selv, spreder de også troværdighed. Og så er hun sgu klog.