Løkke arbejder på højtryk i kulissen: - Han bliver ved til det sidste, siger kommentator
Det er usædvanligt, hvad Løkke har gang i, siger kommentatorer, og formanden selv siger intet. Men hvad har han egentlig gang i?
Det var en noget misfornøjet Lars Løkke Rasmussen, som pressen fredag aften passede op, da han var på vej ind på sit kontor.
- Det bliver nogle meget lange uger, hvis I skal løbe rundt efter mig, sagde han.
Tre gange gentog han, at han ikke kommer til at kommentere “noget som helst”.
Lørdag aften har den tidligere statsminister i et Facebook-opslag gentaget budskabet.
- Det bliver linjen herfra, indtil vi er et sted i forhandlingerne, hvor der sker noget afgørende, skriver Lars Løkke Rasmussen.
Men pressen vil gerne vide, hvad formanden for Moderaterne går rundt og laver. For noget er han tilsyneladende i færd med.
Kaffen var varm
Onsdag fortalte Aaja Chemnitz fra det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA), at hun på valgnatten var blevet ringet op af Lars Løkke Rasmussen, som spurgte, om hun kunne overveje at lægge sit mandat i blå blok.
Det afviste Chemnitz, som ikke kunne se sig selv pege på en regering med Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne i ryggen.
Fredag havde hun og Løkke imidlertid drukket kaffe sammen. Så meget ville hun afsløre, men ikke hvad de to havde drøftet.
Frihedsbrevets chefredaktør, Mads Brügger, spurgte en fåmælt Aaja Chemnitz, om kaffen “i overført betydning” var "varm eller kold”. Den var varm, sagde hun – hvad end det så betyder.
Spiller spillet
Lars Løkke Rasmussen har siden valget i 2019 foreslået at lave en bred regering over midten. Det er fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) enig i, og det gik hun til valg på.
Casper Dall, politisk redaktør ved Avisen Danmark, mener, at Løkke er i færd med at “kuppe” Mette Frederiksens proces.
- Lars Løkke spiller spillet, og han ved, at der er magt i at kunne sidde for bordenden i sådan en proces, som Mette Frederiksen er i gang med, siger han til Ritzau.
Moderaterne har valgt at pege på Mette Frederiksen som kongelig undersøger, men i den sidste partilederdebat på valgnatten satte han tyk streg under, at det ikke nødvendigvis er det samme som at pege på hende som statsminister.
Som kongelig undersøger er Mette Frederiksen i disse dage i færd med at afsøge muligheden for en regeringsdannelse. Partier på kryds og tværs valfartede fredag til de første forhandlinger på Marienborg, men indtil videre tyder meget på, at det kan blive en lang proces.
Ifølge Hans Engell, politisk kommentator på TV 2, er det “usædvanligt”, at Lars Løkke Rasmussen sideløbende holder møder, mens de reelle regeringsforhandlinger er i gang på Marienborg.
Inde i Løkkes hoved
Bent Winther, Berlingskes politiske kommentator, mener, at Lars Løkke Rasmussen har blikket rettet mod nogle særlige muligheder.
- Lars Løkke Rasmussen har fået øje på et reformflertal i Moderaterne, de radikale, Liberal Alliance og Venstre, og de kan blive enige om en masse ting om beskæftigelsespolitikken og reformer for velfærden. Og det kan blive et ret stærkt flertal, hvis de kan samle sig om et flertal om ting, de gerne vil have med, siger han.
Det er ikke ensbetydende med, at de vil gå efter at danne regering, men ifølge Bent Winther arbejder Løkke og Moderaterne på at presse Mette Frederiksen med ting, som det borgerlige reformflertal kan blive enige om.
Det gælder beskæftigelsespolitikken, reformer for velfærden og sundhedsområdet.
Er der en chance for, at han kan danne en regering uden om Socialdemokratiet?
- Det er der måske inde i Lars Løkke Rasmussens hoved, siger Bent Winther, som dog ikke kan se, at de radikale vil gå med til det.
En ting er dog sikkert, siger han:
- Lars Løkke Rasmussen giver aldrig op. Han bliver ved til det sidste. Han har sat sig noget i hovedet om en midterregering, og det vil han forfølge på den måde, at det skal være til hans egen og Moderaternes fordel.