Folketingsvalg 2022

- Så fedt er det ikke at køre i ministerbil: Her er reaktionerne på forhandlinger med Mette F.

Få overblikket over, hvad partilederne sagde på vej ind til Mette Frederiksen – og efter.

Ti af Folketingets partier samt de fire nordatlantiske mandater lagde fredag vejen forbi Marienborg, hvor de mødtes med den kongelige undersøger, Mette Frederiksen (S).

Ifølge Mette Frederiksen (S) fortsætter samtlige partier – med undtagelse af Danmarksdemokraterne – regeringsforhandlingerne. Det sagde hun efter cirka 12 timers forhandlinger.

- Vi er opmuntrede efter i dag, og nu går vi videre med forhandlingerne, sagde Mette Frederiksen, der vil gå i "tænkeboks" til på mandag, hvor forhandlingerne fortsætter om sundhedspolitik.

Nye Borgerlige var ikke forbi Marienborg fredag, da det tidspunkt, partiet havde fået, "ikke passede i kalenderen".

Få her overblikket over, hvad partilederne sagde på vej ind og efter mødet med Mette Frederiksen.

Hvem: Partiformand Jakob Ellemann-Jensen og partiets finansordfører, Troels Lund Poulsen.

På vej ind på Marienborg lød det fra Jakob Ellemann-Jensen, at han gik ind til forhandlingerne med nysgerrighed, men at han ikke havde intentioner om at gøre Mette Frederiksen til statsminister.

- Vi kommer, fordi vi er interesseret i at høre, hvad den fungerende statsminister tænker om situationen, og om der er noget vilje og realisme bag ønsket om en bred regering.

- Jeg har svært ved at se nogle regeringskonstellationer lige nu - særligt en regering over midten, siger Jakob Ellemann-Jensen. Video: TV 2 NEWS

Han afviste ikke, at Venstre kan ende med at gå med i et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

På vej ud var der ikke megen optimisme at spore, og fra Jakob Ellemann-Jensen lød det, at forhandlingerne så svære ud, og at Venstre til mødet gentog det, de mener, der er vigtigt for Venstre.

- Jeg har svært ved at se nogen (som helst, red.) regeringskonstellation lige nu. Det ser svært ud med en regering over midten. Jeg anerkender, at nogle har den ambition, men jeg synes ikke, at det ligger lige for.

Men der er stadig grund til at mødes igen, for "der skal dannes en regering", lød det.

Hvem: Partiformand Lars Løkke Rasmussen og politisk chef Jakob Engel-Schmidt.

På vej ind sagde Lars Løkke Rasmussen ikke noget til den fremmødte presse, som formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, ellers gjorde.

På vej ud efter en time og syv minutter sagde Lars Løkke Rasmussen heller ikke noget til den fremmødte presse, men kørte lige forbi.

Hvem: Partiformand Pia Olsen Dyhr, gruppeformand Jacob Mark og Karina Lorentzen Dehnhardt.

På vej ind kørte de tre politikere direkte op til hovedindgangen og gik ind ad døren.

Video: TV 2 NEWS

På vej ud lød det fra Pia Olsen Dyhr, at de to partier mest snakkede politik og ikke så meget konstellationer, men hun fremhævede ikke overraskende, at SF gerne ser, at Mette Frederiksen bruger det røde og grønne flertal, der er efter valget.

Hun fremhævede desuden, at det vigtigste for SF ikke er at blive en del af en regering, men at partiet har stillet sig til rådighed.

- Jeg har prøvet at køre i ministerbil. Så fedt er det ikke at køre i en ministerbil, lød det.

Hvem: Partiformand Inger Støjberg og Peter Skaarup.

På vej ind hastede politikerne ind ad døren på Marienborg.

På vej ud fortalte Inger Støjberg, at hun "for nuværende" forventer, at Danmarksdemokraterne er ude af forhandlingerne. Det skyldes ifølge formanden blandt andet, at partiet står fast på en uvildig advokatundersøgelse af Mette Frederiksen og minksagen.

Video: TV 2 NEWS

- Vi har sagt, at vi går efter en borgerlig regering. Det er også en regering, der skal have fokus på en stram udlændingepolitik.

Det gælder blandt andet udrejsecentret i Rwanda, som står højt på Danmarksdemokraternes liste, lød det.

- Det er også vigtigt for hende (Mette Frederiksen, red.), sagde Inger Støjberg, der var til forhandlinger i cirka en halv time.

Hvem: Partiformand Alex Vanopslagh og Ole Birk Olesen.

På vej ind var der ingen ord til pressen fra Liberal Alliance, der kørte direkte op til hovedindgangen.

På vej ud sagde Alex Vanopslagh, at de to partier – LA og S – nærmer sig hinanden, når det gælder reformer og grøn omstilling, men at det er sværere på de langsigtede ambitioner.

- Vi ser gerne, at Danmark forpligter sig på et højt reformambitionsniveau, lød det.

Video: TV 2 NEWS

Der var også plads til grin med pressen, da Alex Vanopslagh for sjov sagde, at Liberal Alliance kunne gå med til en lettelse i topskatten på 5 procent.

- Er det et ultimativt krav? lød spørgsmålet til morskab for alle.

Han sagde desuden, at Liberal Alliance gik, fordi mødet var slut og ikke i raseri.

- Nu må vi se, om regeringen overhovedet har lyst til at fortsætte samtalerne med os. Det er ikke til at sige, lød det fra Alex Vanopslagh.

Hvem: Partiformand Søren Pape Poulsen, Mai Mercado og Mette Abildgaard.

På vej ind talte de konservative ikke med pressen.

På vej ud sagde Søren Pape, at de konservative godt kan arbejde sammen med Socialdemokratiet om klima, men at han er mere skeptisk omkring at samarbejde om skat og sundhed.

Han fortalte desuden, at han har svært ved at se, hvordan de konservative kan være med til at danne et regeringsgrundlag.

- Vi er borgerlige stemmer, der arbejder. Det kan man også uden for regeringen, siger han.

Video: TV 2 NEWS

På spørgsmålet om, hvorvidt han stadig tror på, at han kan blive statsminister, svarede Pape:

- Måske i ottende runde. Man skal jo altid stå klar. Men skal vi ikke sige, at det løb er kørt for denne gang, sagde han.

Hvem: Politisk ordfører Mai Villadsen, Peder Hvelplund og Pelle Dragsted.

På vej ind understregede Mai Villadsen, at der er "uendelig" afstand mellem Lars Løkkes Moderaterne og Enhedslisten.

- Lars Løkke ønsker at øge uligheden, vi ønsker at mindske den. Det vil være en kæmpe fejl at give ham en hånd på rattet og muligheden for at træde på bremsen, sagde hun blandt andet.

Hun understreger igen, at partiet har "uendeligt svært" ved at se en regering med Lars Løkke Rasmussens Moderaterne og Jakob Ellemanns Venstre. Video: TV 2 NEWS

Hun ønskede dog ikke at gå yderligere i detaljer om partiets krav.

På vej ud sagde Mai Villadsen, at hun understregede over for Mette Frederiksen, at hun bør "vælge det rød-grønne flertal til".

Hun tilføjede, at hun har svært ved at se, at Enhedslisten kan gøre andet end at stille et mistillidsvotum, hvis Mette Frederiksen vælger at gå til højrefløjen i regeringsdannelsen.

Hvem: Den nyvalgte politiske leder Martin Lidegaard, nyvalgte næstformand Samira Nawa og Christian Friis Bach,

På vej ind sagde Martin Lidegaard, at de lige skal "føle hinanden på tænderne", og at han forventer, at der kommer flere forhandlinger fremadrettet.

Video: TV 2 NEWS

På vej ud sagde den politiske leder, at han fik indtrykket af, at Mette Frederiksen "faktisk mener det" med en regering over midten.

- Vi skal være indstillet på, at det vil tage lidt tid, sagde Martin Lidegaard.

Lidegaard ville ikke svare på detaljer i forhandlingerne i "et fortroligt rum".

Hvem: Politisk leder Franciska Rosenkilde og Torsten Geil.

På vej ind sagde Franciska Rosenkilde ikke ord til pressen.

Hvis oppositionen stemmer for en advokatundersøgelse, gør Alternativet også. Samtidig understreger hun, at det ikke er et ultimativt krav. Video: TV 2 NEWS

På vej ud sagde Franciska Rosenkilde, at Alternativet ønsker et rød-grønt flertal, og at det er svært at se, at partiet kan blive en del af et parlamentarisk grundlag hen over midten.

- Men vi har ikke lukket noget endnu. Det bliver interessant, hvad hun fortsætter med i de her forhandlinger, sagde hun.

Franciska Rosenkilde fortalte desuden, at kravet om en advokatundersøgelse af minksagen ikke blev diskuteret under mødet.

Hvem: Partiformand Morten Messerschmidt.

På vej ind sagde Morten Messerschmidt, at Dansk Folkeparti kommer muligvis ikke til at lægge mandater til en bred regering hen over midten.

- Njah, det er ikke det, jeg går ind til det her møde med forventning om, sagde Morten Messerschmidt, da han blev spurgt.

- Stemningen var god, og det er dejligt også at blive lyttet til, siger Messerschmidt. Video: TV 2 NEWS

På vej ud sagde Messerschmidt, at stemningen under mødet havde været god. Blandt andet fik Messerschmidt gentaget nogle af Dansk Folkepartis positioner fra valgkampen, såsom mere hjælp til trængte danskere og en strammere udlændingepolitik.

Han sagde også, at han ikke tror, at Dansk Folkeparti er der lige nu, hvor han kan pege på en regering med Mette Frederiksen.

IA er ikke fastlåst på en ren rød regering

Video: TV 2 NEWS

Derudover har Mette Frederiksen også holdt forhandlingsmøder med de nordatlantiske mandater. Det gælder Aaja Chemnitz fra det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA). Hun kaldte mødet for godt og sagde, at partiets ti krav blev gennemgået.

- Vi er kommet tættere på hinanden i løbet af det her møde, sagde hun om blandt andet sundhedsområdet.

Hun slog dog fast, at hun ikke er fastlåst på en ren rød regering, og at hun også taler med andre partier. Blandt andet fortalte hun, at hun har et møde med Lars Løkke Rasmussen (M) i kalenderen.

- Jeg snakker også med andre partier. Det vil jeg ikke lægge skjul på. Vi er Grønlands frie stemme og kæmper for Grønland.

Siumut er ikke afvisende overfor bred regering

Video: TV 2 NEWS

Aki-Mathilda Høegh-Dam fra det grønlandske parti Siumut har også været til forhandling med statsministeren og oplyste efterfølgende, at hun ikke har noget problem med en bred regering.

- Vi ser bare os selv i en rød regering, men vi er ikke afvisende over for en bred regering, lød det.

Javnaðarflokkurin støtter fortsat S

Det færøske folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra partiet Javnaðarflokkurin vinkede til pressen fra en bil, da han forlod Marienborg.

Ved ankomsten sagde han, at han fortsat støtter Mette Frederiksen (S).

Han ville ikke sige, hvorvidt han var blevet kontaktet af Lars Løkke Rasmussen (M).

Det andet færøske folketingsmedlem, Anna Falkenberg fra Sambandsflokkurin, sagde hverken ord til pressen på vej ind eller ud fra mødet med Mette Frederiksen.