Politik

Alternativet i dobbelt kovending: Støtter alligevel advokatvurdering af minksagen

Franciska Rosenkilde var klar til at "se fremad", men det var resten af hendes folketingsgruppe ikke.

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, bøjer sig for folketingsgruppens krav om en advokatvurdering af minksagen.

Det skriver hun på Twitter.

- Dagen efter valget blev jeg mødt af en journalist fra Jyllands-Posten, der ville høre, om Alternativet stadig bakker op om en advokatundersøgelse af Mette Frederiksens rolle i minksagen, skriver hun og tilføjer:

- Helt ærligt, jeg var for hurtig.

Manglende søvn efter en lang valgkamp

Franciska Rosenkilde har nu mødtes med Alternativets nye folketingsgruppe, og der er holdningen fortsat, at der er brug for en advokatundersøgelse.

- Derfor er Alternativets officielle holdning, som før valget, at vi er for en advokatundersøgelse, fastslår partilederen nu.

Hun giver "manglende søvn ovenpå en lang valgkamp" skylden for, at hun kom til at sige noget, hun ikke havde opbakning til.

Valgresultatet giver en ret bred opbakning til Mette Frederiksen. Derfor var det min umiddelbare holdning, at vi skulle se fremad

Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet

Dermed er der nu igen flertal i Folketinget for advokatundersøgelsen af, om der kan føres en rigsretssag mod Mette Frederiksen i minksagen.

Franciska Rosenkilde begrunder den dobbelte kovending med, at hun personligt er "ret meget videre" fra "mink og advokatundersøgelser".

- Jeg syntes, valgresultatet havde skabt en ny spilleplade, men det var der ikke opbakning til i mit parti og min nye gruppe, og det lytter jeg selvfølgelig til, uddyber Franciska Rosenkilde overfor TV 2.

- Der er et valgresultat, som giver en ret bred opbakning til Mette Frederiksen. Derfor var det min umiddelbare holdning, at vi skulle se fremad og løse de konflikter, vi står overfor nu. Men jeg var for hurtigt ude, og jeg lytter selvfølgelig til min gruppe, som er enstemmigt for en advokatundersøgelse.

Spillepladen er ændret

Allerede dagen efter valget sagde Franciska Rosenkilde til Jyllands-Posten, at "spillepladen" er ændret efter valget.

- Vi har hele tiden været for en advokatundersøgelse, men eftersom at de radikale trak stikket på den og ønskede et valg, så må man sige, at der har været et valg, og danskerne gav Mette Frederiksen et mandat til at fortsætte. Og så synes vi, at det, Danmark mangler nu, er løsninger for fremtiden, lød det onsdag fra Rosenkilde.

Samme dag lød det også fra Alternativets leder foran Amalienborg, at folketingsgruppen havde "snakket sammen", og at det nu var partiets linje, at en advokatvurdering ikke var nødvendig.

Men der var Rosenkilde altså lidt "for hurtig".

En "kold klud" for vælgere

Det vakte også harme blandt Alternativets vælgere, at partiet dagen efter valget gik kontra på sin egen politik, kunne man blandt andet se på Twitter. Her skrev for eksempel en Thomas Resen:

- Det er så vildt. Folk stemte netop på Å, fordi Ø og SF ikke ville have advokatundersøgelse. Det er nok noget af det klammeste, et parti har gjort ever!

En Twitterbruger, der kalder sig Frey, kalder det en "kold klud".

- Meget utrygt, når man debuterer som Alternativet-vælger. Jeg tror ikke, de er klar over, hvor mange der flyttede deres kryds fra Ø til Å på grund af den sag, og som ikke stemte FG rent taktisk, skriver han.

Uden Alternativets mandater var der kun 89 mandater for en advokatundersøgelse, som Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Moderaterne bakker op om.

Alternativet lå i store dele af den forgangne valgperiode langt under spærregrænsen, men fik ved valget tirsdag 3,3 procent af stemmerne og kommer således i Folketinget med seks mandater.