Kommentar fra tidligere partiformand antænder diskussion om Pape – det er det sidste, vi har brug for, siger Jarlov

Rasmus Jarlov kalder Søren Pape Poulsen for den rigtige formand for de konservative trods skuffende valg.

Tilbagegangen for Det Konservative Folkeparti ved folketingsvalget bør give anledning til en "grundig evaluering" - også af Søren Pape Poulsens formandskab.

Sådan lyder det fra partiets tidligere formand Per Stig Møller i Politiken.

Han mener, at ledelsen bør "analysere hele situationen, også formandssituationen" efter at de konservative på få måneder gik fra at have en tilslutning på 16-17 procent i meningsmålingerne til at få et valgresultat på blot 5,5 procent.

- Det kan godt være, at man skal sige, at man skal skifte formand efter den nedtur. Men man skal også lige tænke på, hvad der så kommer i stedet for. Vi skal jo ikke flække partiet, siger Per Stig Møller til Politiken.

Havde håbet på et bedre valg

Flere andre fremtrædende konservative politikere, heriblandt Ole Gade, der var folketingskandidat i Vestjyllands Storkreds, samt tidligere sundheds- og transportminister Jakob Axel Nielsen (K), afholder sig fra at kommentere direkte, hvorvidt de tror, at Pape er formand ved næste valg.

Jakob Axel Nielsen siger dog til avisen, at man som formand "per definition" har ansvaret, når det går godt - og skidt. Han forventer, at partiet skal have "en kraftig evaluering". Det samme gør Ole Gade.

Det genvalgte folketingsmedlem Rasmus Jarlov (K) forventer også en evaluering af valgnederlaget, for ifølge ham er der "ingen tvivl" om, at de konservative havde håbet på et bedre valg. Det siger han til TV 2.

Men han siger også, at det er "helt forkert" at åbne diskussionen om formandsskabet.

- Det er det sidste, vi har brug for, siger han og tilføjer:

- Vi har brug for at lære af valgresultatet og rejse os igen.

Evaluering er allerede i gang

Jarlov siger videre, at Søren Pape er den rigtige til at lede Det Konservative Folkeparti, og at valgresultatet ikke har ændret ved det. Han fortæller også, at arbejdet med at evaluere valget allerede er i gang.

- Selvfølgelig drøfter vi, hvordan det hele er gået. Men det er ikke noget, vi kommer til at gøre i det offentlige rum. Det er noget, der foregår internt, siger Rasmus Jarlov, der ikke vil foregribe, hvilke "konklusioner en evaluering kommer til at rumme".

Politisk ordfører Mette Abildgaard skriver i en sms til TV 2, at hun ikke har nogen kommentarer, bortset fra at hun "bakker fuldstændig op om Pape".

Søren Pape Poulsen selv sagde under valgaftenen, at han på vej ind for at holde sin valgtale på Børsen i København var blevet spurgt af en journalist, om han agtede at fortsætte som partileder.

- Og så kiggede jeg ham i øjnene og sagde: "Var det et seriøst spørgsmål?", sagde Søren Pape på valgnatten.

Dagen efter sagde Pape under en partilederdebat i Publicistklubben, at han er ærgerlig over at have tabt to mandater ved valget, men at det ikke er en "katastrofe".

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen uden held.