Folketingsvalg 2022

Flere V-profiler åbner nu for bred regering: - Det skal selvfølgelig afprøves, siger Venstre-koryfæ

Også Ellemann virker til at være mere åben for en bred regering efter Folketingsvalget.

Venstre har adskillige gange sagt klart nej tak til en regering over midten, men nu er flere V-profiler åbne for idéen.

Heriblandt Preben Bang Henriksen, som fik flest personlige stemmer for Venstre i Nordjylland.

Det må ikke være Venstres skyld, at det ikke bliver afprøvet

Bertel Haarder (V)

Han mener, at det ikke skal handle om partibogstaver, men hvilke emner og løsninger de forskellige parter kan blive enige om. Derfor er han åben for, at Venstre mødes med Socialdemokratiet ved forhandlingsbordet.

- Det positive ved at få en løsning på den måde er, at man får passiveret yderfløjene, for jeg synes ærlig talt ikke, at det er særlig rart at have dem til at bestemme, uanset hvilket fløj det er, siger Preben Bang Henriksen.

Danmark er i "en vanskelig situation"

Til gengæld erkender han, at der er et tillidsproblem mellem Socialdemokratiet og Venstre, men "samtale fremmer forståelsen".

- Mon ikke de kan komme ud af det, hvis de kommer i lokale sammen. Så må vi se, om de forslag og de løsninger, som bliver lagt på bordet, overhovedet er spiselige for Venstre og Socialdemokratiet, lyder det fra V-profilen.

Han peger desuden på, at Danmark i øjeblikket står over for "en vanskelig situation" – blandt andet i forhold til den igangværende inflation og energikrisen.

- Og endelig har vi kolossale problemer på plejesektoren, og der ligger Venstre og Socialdemokratiet ikke ret langt fra hinanden. Vi er begge enige om, at der skal ske noget ret markant på det område, fortæller Preben Bang Henriksen.

Venstre skal med ind i spillet

Også Søren Gade (V) har fortalt, at han er åben for en bred regering. Det gjorde han allerede på valgaftenen 1. november, hvor håbet om et blåt flertal begyndte at dale.

- Vi gik til valg på en borgerlig-liberal regering. Det ser ikke ud til, at det er en mulighed, og så må man afsøge andre muligheder, sagde han til TV 2 og understregede, at det er Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der bestemmer.

Vi ser forskelligt på løsningerne, og det er der, udfordringerne kommer

Jakob Ellemann-Jensen, partiformand i Venstre

Venstremanden Bertel Haarder, som sad i Folketinget, da Venstre og Socialdemokratiet kortvarigt sad i regering sammen i 1977, siger nu også, at Venstre "selvfølgelig" skal afprøve muligheden for at gå med i en regering.

- Men så kommer der nogle realiteter, når man sidder ved bordet, og så må han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) overveje, om prisen er for høj. Men det må ikke være Venstres skyld, at det ikke bliver afprøvet, siger han til P1 Morgen.

Til Jyllands-Posten siger Anni Matthiesen (V), som har opnået flest personlige Venstrestemmer i Sydjyllands Storkreds, at Venstre bør huske "at række ud, så vi eventuelt kan komme i spil".

- Jeg går ud fra, at Lars Løkke vil gøre alt for at komme med i en regering. Det vil også klæde vores parti at tage et ansvar, siger hun og fortsætter:

- Hvis Lars Løkke er med i en regering sammen med Socialdemokratiet, kan det blive svært for os at stå i Folketingssalen og kritisere vores tidligere statsminister, siger hun.

Nye toner fra Ellemann

Særligt Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har i løbet af valgkampen konsekvent afvist at indgå i en regering med Socialdemokratiet.

Men kort efter Folketingsvalget ser det også ud til, at han er begyndt at bløde op for idéen om en regering over den politiske midte.

Lyn-analyse

Det er virkelig en interessant bevægelse, der er i gang i Venstre på spørgsmålet, om partiet skal med i en bred midterregering. Især fra Jakob Ellemann. Valgkampen igennem afviste han tanken. Nu åbner han pludselig døren.

Det kan være en farlig øvelse for Venstre at gå i regeringen med Socialdemokratiet. Partiet er igen det suverænt største i den borgerlige blok, og valget har gjort det soleklart, at Ellemann er leder af oppositionen. Det er et godt udgangspunkt, når partiet skal bygges op igen. Men den position bliver fuldstændig udvisket, hvis partiet i stedet går med i en samlingsregering.

Under gårsdagens debatmøde i Publicistklubben fortalte han, at "der er en grundlæggende enighed om udfordringerne" mellem Venstre og Socialdemokratiet.

- Vi ser forskelligt på løsningerne, og det er der, udfordringerne kommer, tilføjede Jakob Ellemann-Jensen.

Men TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, hæfter sig især ved et øjeblik i debatten, hvor partiformanden sagde "lad os se", da debatten drejede sig om, at han ikke skal være med i regeringsforhandlinger.

- Det er den tydeligste åbning, jeg har set fra ham i forhold til brede regeringsforhandlinger, lyder det fra Hans Redder.