Valgforskere tør ikke udelukke, at fintælling kan fjerne rød bloks flertal

Stemmerne er i fuld gang med at blive fintalt, og resultatet kan ændre på mandatfordelingen, lyder det fra valgforskere. Men det kræver mange fejl.

Da stemmerne på valgaftenen blev talt op, var det længe usikkert, om pilen pegede i retning af et sikkert flertal til rød blok.

TV 2s prognoser viste kun lige akkurat et flertal til rød blok, der med de 3 nordatlantiske mandater stod til at få 90 mandater i Folketinget.

Aftenen blev derfor en sand valggyser, som først blev endeligt afgjort, da den sidste procentdel stemmer tikkede ind.

Rød blok står efter valgaftenen nu til at få 90 mandater, men en fintælling er i fuld gang og kan i teorien ændre på hele stemmefordelingen.

Fejl som i Frederikshavn Kommune kan rykke ved resultatet

Med aftenens tætte valgresultat er det helt store spørgsmål, om rød blok efter en fintælling vil kunne risikere at afgive sit ene afgørende flertalsmandat til blå blok.

Rune Stubager, der er professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, og Karina Kosiara-Pedersen, der er professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, konstaterer, at det ikke kan udelukkes, at fintællingen bliver afgørende.

- Det er på ingen måde usandsynligt, at det kan ske, siger Karina Kosiara-Pedersen til TV 2.

Hun fortæller, at der altid sker små justeringer i resultaterne efter fintællingen dagen derpå, men at et større mandatryk ifølge hende også vil kræve, at der er sket mange fejl ude på valgstederne.

Hvad er en fintælling?

Folketingsvalg bliver normalt afgjort ved første optælling på valgdagen. Senest dagen efter valgdagen foretager hvert afstemningsområde dog en fintælling af stemmerne, hvorefter hele opstillingskredsen fintæller under ét. Den ekstra tælling er altså med til at sikre, at stemmerne er korrekt registrerede.

Nogle stemmersedler kan i teorien være fejlagtigt kategoriseret som ugyldige – eller omvendt gyldige. En anden mulighed kan også være, at stemmesedlerne er blevet placeret i en forkert bunke under optællingen.

Der er i høj grad tale om menneskelige fejl, som det blandt andet har vist sig at være tilfældet under optællingen i Frederikshavn Kommune, hvor der er blevet byttet rundt på Enhedslistens og Danmarksdemokraternes stemmer.

Begge valgforskere tør dermed ikke endeligt udelukke, at der kan ske en ændring i mandatfordelingen, når stemmerne er endeligt fintalt.

Afhænger af antal afgørende stemmer

Rune Stubager fortæller dog, at der ikke normalt sker bemærkelsesværdige ændringer i valgresultaterne, når det kommer til flertalsfordelingen.

- Det vil være en kæmpe overraskelse, hvis det rent faktisk sker, siger han til TV 2.

Han henviser blandt andet til, at TV 2s prognose på valgaftenen i lang tid lå på et stabilt mandatniveau, og at det derfor kan tolkes som et tegn på, at der er ramt rigtigt, og at antallet af optællingsfejl vil være minimale.

Svært scenarie at forestille sig

Men det afhænger i høj grad af, hvor mange stemmer der i sidste ende fik vægtskålen til at tilte mod rød blok.

Karina Kosiara-Pedersen har, ligesom Rune Stubager, svært ved at forestille sig, at fintællingen af stemmerne kan rykke ved noget stort.

Rune Stubager kan faktisk ikke mindes, at der nogensinde har været en fintælling, der har gjort så stor en forskel, at det har rykket på flertalsfordelingen mellem blokkene.

Han sammenligner dog aftenens tætte valggyser med folketingsvalget i 1998, hvor den siddende statsminister fra Socialdemokratiet, Poul Nyrup Rasmussen, kunne ånde lettet op, efter at et enkelt færøsk mandat på valgaftenens sene timer gik til rød blok.

- Ligesom ved det her valg var det dengang vildt tæt og spændende at følge med på selve valgaftenen. Og det er ikke helt slut endnu, siger Rune Stubager.

Senest onsdag aften forventes det, at resultaterne af den endelige fintælling ligger klar.