Folketingsvalg 2022

Sofie Carsten Nielsen går af som leder for Radikale Venstre: - Der er ikke tillid til mig

Uanset om hun bliver valgt ind eller ej, "så er mandatet for svagt". Sådan begrunder den radikale leder sin afgang.

Sofie Carsten Nielsen går af som politisk leder for Radikale Venstre.

Det siger hun på et hasteindkaldt pressemøde på Christiansborg.

Hun indleder det meget korte pressemøde med at fortælle, at hun lige nu skulle have været ved dronningen for at fortælle, hvem Radikale Venstre peger på som kongelig undersøger.

Men den opgave har partiets næstformand Martin Lidegaard fået i stedet for hende. For i disse timer og minutter løber de personlige stemmetal ind, og det ser dystert ud.

- Stemmetallene viser meget tydeligt, at der ikke er tillid til mig. Og uanset om jeg bliver valgt ind eller ej, så er mandatet for svagt, siger hun.

- Vælgernes stemmer vil noget andet, og det har jeg den største respekt for. Derfor kan jeg selvfølgelig heller ikke fortsætte som politisk leder.

For få timer siden afviste hun at gå

Blot tre timer tidligere afviste hun ellers at gå af under en debat i Publicistklubben.

Her blev hun klokken 11.58 spurgt, "hvordan kan man blive siddende, når man er blevet savet midt over?".

- Selvfølgelig har jeg da haft overvejelsen, svarede hun.

- Det ville også være meget nemmere. På alle mulige måder. Jeg tror, at de fleste af os godt kunne trænge til lidt restituering og lidt ferie og lidt søvn. Det er der meget udsigt i, så det er det svære valg på den måde (at blive, red.). Men jeg synes, at det er mit ansvar at være nået hertil.

Dårlig timing, "men sådan bliver det"

15.15 står hun derimod på et pressemøde og sender "al styrke og kærlighed" til den radikale gruppe, der nu har et stort arbejde foran sig med at genrejse partiet fra valgnederlaget og stable en ny ledelse på benene – samtidig med regeringsforhandlingerne.

- Men sådan bliver det. Og nu går jeg, og det håber jeg, at vi I vil respektere, siger en tydeligt berørt Sofie Carsten Nielsen til pressen, inden hun vender om og forlader journalisterne uden at svare på et eneste spørgsmål.

Lyn-analyse

I går kunne Sofie Carsten Nielsen trods et dårligt valg glæde sig over den nøglerolle, de alligevel ville få. Hun ville ikke være til at komme udenom. Det her er endnu en enormt opsigtsvækkende historie om et valg, som vil går over i historien. 

Jeg vil hælde til, at Martin Lidegaard bliver hendes afløser. Men lad os huske tilbage på det kampvalg, der var i Radikale Venstre, da Morten Østergaard trak sig. Dengang var der folk i den daværende folketingsgruppe, som bestemt ikke havde lyst til, at Martin Lidegaard skulle være politisk leder. Jeg er ikke sikker på, at det her vil gå stille for sig.

Da partiets næstformand, Martin Lidegaard, kommer ud fra Amalienborg, har han kun få ord at sige til, at han lige har mistet sin partileder.

- Det er jeg utrolig trist over, og det kommer som et chok.

Vil du selv gå efter at blive formand?

- Det har jeg ikke yderligere kommentarer til.

- Jeg har ikke meget mere at sige. Det håber jeg, at I har forståelse for. Det er også meget nyt for mig, at Sofie har besluttet sig for at gå.

Tager ansvar for valgresultatet

Ved Folketingsvalget tirsdag blev Radikale Venstre halveret, og Sofie Carsten Nielsen tog ansvaret for resultatet i sin tale.

- Vi har tabt mandater i dag. Det er helt tydeligt. Men allermest kommer vi til at miste kollegaer, der har gjort en kæmpe indsats, sagde hun.

- Det er jeg ked af. Det er mit ansvar, at valgkampen ikke gik bedre, og det ansvar tager jeg på mig.

Det var Sofie Carsten Nielsen, som i begyndelsen af juli satte statsminister Mette Frederiksen (S) stolen for døren og truede med et mistillidsvotum, hvis ikke hun udskrev folketingsvalg senest ved Folketingets åbning.

Den radikale trussel satte sig hurtigt i meningsmålingerne.

To partifæller kæmper om et mandat

Sofie Carsten Nielsen er oppe imod partikollegaen Stinus Lindgreen i Københavns Omegns Storkreds.

Det er endnu uvist, hvem af de to der får radikales eneste mandat i kredsen. Sofie Carsten Nielsen fik 8955 personlige stemmer ved valget i 2019. Stinus Lindgren fik 1746.

Siden da har han dog haft en fremtrædende rolle som partiets sundhedsordfører og formand for epidemiudvalget under coronaepidemien.

Stemmerne i Københavns Omegns Storkreds er ikke endeligt optalt endnu. Men det ser ud til at blive tæt løb mellem de to radikale kandidater.

Skraber bunden af troværdighedsmåling

Sofie Carsten Nielsen blev politisk leder i oktober 2020, efter at den daværende formand, Morten Østergaard, trak sig fra posten som konsekvens af, at han havde krænket en partifælle og forsøgt at skjule det.

Hun blev valgt ved et kampvalg mellem hende og Martin Lidegaard.

Så sent som søndag viste en Megafon-måling, at blot få af vælgerne oplever Sofie Carsten Nielsen som en af de mest troværdige eller sympatiske partiledere.

Hun lå blandt de nederste tre partiledere i begge spørgsmål sammen med lederne fra Frie Grønne og Kristendemokraterne, der ikke formåede at komme over spærregrænsen denne gang.