Sofie Carsten Nielsen går af: Kan få betydning for regeringsforhandlinger, siger politisk redaktør

TV 2s politiske eksperter peger på, at Martin Lidegaard kan komme i spil som ny formand for Radikale Venstre.

Sofie Carsten Nielsen meddelte onsdag, at hun går af som formand for Radikale Venstre.

Og hendes afgang kan få betydning for de kommende regeringsforhandlinger, lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Han vurderer, at de radikale havde fået "en nøgleposition", som de også havde drømt om. Det kan meget vel se anderledes ud nu, hvor den politiske leder i partiet er gået tilbage.

- De skal finde en ny politisk leder blandt dem, der bliver valgt ind i Folketinget, og vi ved jo ikke endnu, hvem det bliver, fortæller Hans Redder.

Genvalgt til Folketinget

Årsagen til fratrædelsen var ifølge Sofie Carsten Nielsen, at hun ikke længere har vælgernes opbakning.

- Derfor kan jeg selvfølgelig ikke fortsætte som politisk leder, sagde hun allerede inden, hun vidste, at hun var genvalgt.

Politisk kommentator Noa Redington mener, at det er en personlig beslutning, Sofie Carsten Nielsen har taget.

Hans Redder mener heller ikke, at det udelukkende er de usikre stemmer, der har gjort udfaldet af beslutningen om at trække sig som formand.

- Jeg kunne forestille mig, at der ligger noget mere bag den beslutning. Internt også. Det er også udtryk for en intern diskussion i partiet om, hvordan man skulle håndtere den parlamentariske situation i løbet af den seneste tid, siger Hans Redder.

Uro i baglandet

Noa Redington peger på, at det radikale bagland ikke har været imponeret over, at man i de radikale ville vælte regeringen. Han peger på, at det både er folketingsmedlemmer, byrådsmedlemmer og baglandet, der har rejst kritik.

- Der har været en voldsom intern kritik, fortæller Noa Redington og fortsætter:

- Og det har jo været med til at underløbe Sofie Carsten Nielsens lederskab.

Noa Redington vurderer, at mange har spekuleret over, om man kan fortsætte som formand, når man taber så mange mandater.

Hvem bliver afløseren?

Noa Redington peger på, at Martin Lidegaard med al sandsynlighed bliver ny formand.

Hans Redder fortæller, at det er de radikales folketingsgruppe, der bestemmer, hvem den næste leder bliver. Og her er han enig med Noa Redington. Han peger også på, at det kan blive Martin Lidegaard, der overtager posten:

- Spørgsmålet er, om han bliver anderledes i forhandlingerne, om det kommer til at ændre nogle dynamikker, siger Hans Redder.