Folketingsvalg 2022

Partilederdebat klokken to i nat: - Der må hugges en hæl og kappes en tå

I partilederdebattens helt store overraskelse gjorde Pernille Vermund haneben til Sofie Carsten Nielsen.

Klokken var omkring to om natten, da de 14 trætte partiledere mødtes i folketingssalen til en afsluttende partilederdebat.

Debatten foregik på det bagtæppe, at det eksisterende rødgrønne flertal bag Mette Frederiksen (S) består – omend betydeligt mere spinkelt end for knap fire år siden.

De blås drøm om at vinke farvel til den socialdemokratiske statsminister blev ikke en realitet.

Mens partilederne i valgkampen har rynket på næsen over at tale om bogstavkombinationer, stod dette emne nærmest ene og alene på dagsordenen ved denne sidste debat: Hvem kan Mette Frederiksen favne i en regering.

Hug en hæl og kap en tå

Mette Frederiksen sagde i sin sejrstale foran de fremmødte socialdemokratiske partisoldater, at hun onsdag går til dronningen og begærer regeringens afsked, såfremt at hun bliver udpeget som kongelig undersøger.

Socialdemokratiet er gået til valg på at danne en bred regering over midten. Noget som med et bestående rødt flertal ikke er strengt nødvendigt. Hun erkendte, at et bredt flertal også vil betyde kompromis.

- Der må hugges en hæl og kappes en tå, sagde hun.

Som det første blev partilederne spurgt, om de vil pege på Mette Frederiksen som kongelig undersøger. SF's Pia Olsen Dyhr var hurtig til at svare, at det gør hun. Enhedslistens Mai Villadsen var ligeledes klar.

Radikale Venstres politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, var stille.

Hvor stort er det røde flertal egentlig?

Sofie Carsten Nielsen og de radikale har lidt et stort nederlag. Partiet er blevet mere end halveret siden folketingsvalget i 2019, og positionen som kongemagerparti ser ud til at være smuldret mellem hænderne på midterpartiet.

Men fra en uventet kant lød spørgsmålet pludselig: Hvor stort et flertal kan rød blok egentlig prale af?

Det var Nye Borgerliges Pernille Vermund, der pludselig gav en udstrakt hånd til den radikale leder. Hun husker, lød det fra Vermund, at have talt om urimeligheden i, at voldtægtsforbrydere med udenlandsk statsborgerskab kunne få lov at blive i Danmark. Hun husker også, sagde hun, at Sofie Carsten Nielsen dengang "nikkede".

- Der kunne jo godt være en invitation til, at Sofie Carsten Nielsen kom herover og fik en lille samtale med de borgerlige partier. Det kunne da være interessant, hvis flertallet ikke var så rent rødt, som det ser ud til i målingerne, sagde Vermund.

Sofie Carsten Nielsen svarede:

- Jeg er ikke særlig rød, men jeg er heller ikke særlig blå, og jeg går rigtig meget op i at behandle folk ordentligt, uanset hvor de kommer fra, sagde hun.

Borgerlige partier: Det er svært at se for sig

Med sine syv mandater ville Radikale Venstre i teorien kunne give blå blok et flertal. Det er altså såfremt, at de øvrige blå partier ville kunne enes om puslespillet i den kommende tid.

Jakob Ellemann-Jensen (V) blev spurgt, om han kan se sit parti i en regering med Socialdemokratiet og Venstre, som Lars Løkke Rasmussen blandt andet i valgkampen har udtrykt et ønske om.

Men det afviste V-formanden:

- Det har jeg svært ved at se for mig, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Samme toner lød fra Liberal Alliances Alex Vanopslagh og de konservatives Søren Pape Poulsen.

Men den kategoriske afvisning, som særligt Venstre og de konservative fremturede med i valgkampen, synes for en stund at være erstattet af en anden form for mådehold.

Ikke en kold skulder, heller ikke en fremstrakt hånd. Nu skal de ind i forhandlingslokalet.