Løkke ser Mette Frederiksens røde flertal krakelere – redaktør hæfter sig ved tre ord fra Ellemann
Politisk redaktør hæfter sig især ved én kommentar fra Jakob Ellemann-Jensen, der faldt under debat mellem partilederne.
Meget tyder på, at det bliver statsminister Mette Frederiksen (S), der skal lede forhandlingerne om en ny regering.
Og sker det, vil hun forsøge at danne en bred regering over midten – men forudser, at det bliver "meget, meget bøvlet".
- Om det kan lade sig gøre, ved vi ikke, men vi prøver, alt hvad vi kan, sagde hun under en debat i Publicistklubben dagen efter valget, hvor rød blok fik knebent flertal.
Men præcis hvilken bogstavskombination der ender med at indtage regeringskontorerne, er fortsat usikkert. Mette Frederiksen (S) sagde undervejs i debatten, at hun ikke kommer til at "strege partinavne ud" på noget tidspunkt under forhandlingerne.
Blottede uenighed i rød blok
Onsdag formiddag – kort før debatten – var Mette Frederiksen forbi dronningen for at træde formelt tilbage som regeringsleder. Nu er hun fungerende statsminister, men ventes senere at blive udpeget til at lede forhandlingerne som såkaldt kongelig undersøger.
Mette Frederiksen vil ikke give noget bud på, hvor længe forhandlingerne vil komme til at vare, men hun opfordrer på forhånd partierne til ikke at stille ultimative krav, men til at de i stedet forsøger at bøje sig mod hinanden.
Dog afslørede debatten i Publicistklubben en del uenigheder.
De røde støttepartier, der sammen med Socialdemokratiet har flertal i Folketinget, får blandt andet svært ved at støtte en bred regering med Moderaterne. Sådan lød det fra Alternativet, SF og Enhedslisten.
SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, svarede klart ”nej”, men blødte lidt op på spørgsmålet, hvis SF kommer med i regeringen.
- Som jeg har sagt hele valgkampen, så taler SF politik, og det kommer simpelthen an på politisk indhold, om SF sidder i regering eller ej, sagde hun.
Enhedslistens Mai Villadsen var meget skeptisk og syntes, at det ser "rigtig svært ud" med en bred regeringsmodel.
En uduelig kombination
Mette Frederiksen svarede flere gange lettere udenom, hvorvidt hun kan sidde i regering med Radikale Venstre, som udløste folketingsvalget.
Men hun genopfriskede, hvad hun tidligere har sagt, at hun ikke ser en S-R-regering som duelig, da uenighederne på udlændingeområdet er for store.
Radikale Venstre var til gengæld meget åbne for en regering over midten.
- Nu skal der arbejdes for det, som Mette heldigvis også siger, nemlig en regering hen over midten, sagde Sofie Carsten Nielsen.
Redaktør hæfter sig ved Ellemann-kommentar
En af fortalerne for netop et bredt samarbejde er Moderaternes Lars Løkke Rasmussen. Undervejs i debatten påtalte den tidligere Venstre-formand, at der godt kan være grobund for at danne en regering på midten.
- Det kan godt være, at der er et rødt flertal, men det krakelerer jo, når man kigger på det, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Efterfølgende sagde Løkke, at han "i den grad gerne arbejde sammen med Sofie Carsten Nielsen i en regering".
Ovenpå valget er den nuværende Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, stadig meget tilbageholdende med at støtte en bred regering, selvom den skulle inkludere Venstre.
Men ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, var der ikke tale om en klar afvisning af projektet fra Ellemann-Jensen. Hans Redder hæfter sig især ved et øjeblik i debatten, hvor partiformanden lod ordene "lad os se" falde, da debatten drejede sig om, at han ikke skal være med i regeringsforhandlinger.
- Det er den tydeligste åbning, jeg har set fra ham i forhold til brede regeringsforhandlinger, siger Hans Redder til TV 2.
Fra klokken 14.00 vil dronningen få besøg af alle øvrige partiledere end den fungerende statsminister. Her skal de en efter en give deres syn på, hvordan en fremtidig regering kan se ud.