Løkke raser over nordatlantiske mandater
Mandaterne fra nord har tidligere været til debat. Færøsk folketingsmedlem kalder det "uholdbart".
Det blev de nordatlantiske mandater, der afgjorde valget, som endte med 90 mandater til rød blok og dermed et rent rødt flertal.
Det betyder, at Socialdemokratiet i princippet ikke behøver at danne en bred regering hen over midten. Dermed er de ikke længere afhængige af Lars Løkke Rasmussen og hans parti Moderaterne.
Utilfredsheden er derfor til både at tage og føle på hos Løkke, der i nattens partilederdebat skød skylden på netop mandaterne fra nord.
- Det baserer sig på, at man i Nordatlanten har stemt, som I tror, at man har stemt. Hvis du ser på Danmark – ikke riget Danmark, men Danmark – så er der jo ikke et rødt flertal, sagde han og fortsatte:
- På grund af stemmeafgivningen i Grønland er der et rødt flertal i Danmark. Ellers var der ikke et rødt flertal i Danmark.
Stemmeoptællingerne viser da også, at blå blok sammen med Moderaterne modtog 62.501 flere stemmer end rød blok. Blå blok og Moderaterne fik 1.819.015 af danskernes stemmer, mens rød blok fik 1.756.514.
Ikke første gang
Også Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, markerede sin ærgrelse over de nordatlantiske mandater i debatten.
- Der er, når man tæller de nordatlantiske mandater med, et rødt flertal. Når man ser på danskernes stemmetal alene, er der et flertal imod Mette Frederiksen. Men nu er vores demokrati, som det nu engang er, sagde han.
I Grønland blev Aki-Mathilda Høegh-Dam fra socialdemokratiske Siumut og Aaja Chemnitz fra venstrefløjspartiet IA valgt ind i Folketinget. Blå blok har ikke fået et grønlandsk mandat siden 1998.
Begge færøske partier bevarer deres mandater i Folketinget, hvilket betyder ét mandat til rød blok og ét mandat til blå blok.
Det er ikke første gang, at de nordatlantiske mandater og deres indflydelse har været til debat i Danmark.
Må diskutere behov for at kigge på Grundloven
Ved folketingsvalget i 1998 spillede stemmerne fra nord også en afgørende rolle.
Der så på selve valgaftenen ud til at være næsten dødt løb mellem blokkene og statsministerkandidaterne Poul Nyrup Rasmussen (S) og Uffe Ellemann-Jensen (V).
Her blev det et enkelt færøsk mandat – 176 færøske stemmer i alt – der endte med at give rød blok og Nyrup det snævrest mulige flertal i Folketinget – til stor efterfølgende debat.
Den magt er det ikke alle på Færøerne, der er tilfredse med.
Det er uholdbart, har det ene nuværende færøske mandat, netop genvalgte Sjúrður Skaale, flere gange understreget. Han luftede da også sin bekymring før folketingsvalget.
- Det kan jo komme på tale denne gang, at der er en klar sejr til de blå partier, men at magten ender med at gå til de røde på grund af os (de fire nordatlantiske mandater, red.). Hvis det skete, ville der blive stor debat, så jeg mener, at man må diskutere, om der er behov for at kigge på Grundloven, sagde han til TV 2.
Sjúrður Skaale er valgt til Folketinget for Javnaðarflokkurin, som er søsterparti til Socialdemokratiet.
Forudså valgresultat
Tilbage i december 2021 spurgte han også statsminister Mette Frederiksen (S), om ordningen ikke kunne laves om. Han kaldte den "udemokratisk" og forudså, at man ved næste valg kunne risikere at stå i en situation, hvor de nordatlantiske mandater kunne afgøre valget.
Her afviste Mette Frederiksen blankt at ændre på ordningen.
- Jeg må bare sige, at de fire nordatlantiske medlemmer bibringer Folketinget noget rigtig, rigtig vigtigt, nemlig et fokus på de forhold, der gør sig gældende, specifikt hvad angår Færøerne og Grønland, men også i forhold til rigsfællesskabets samlede virke, sagde hun dengang:
- Så jeg har ikke nogen problemer med eller på anden vis forslag til ændringer af de vilkår, vi arbejder under.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Sjúrður Skaale. Han henviser til et Facebook-opslag.