Løkke erklærede regeringen død for tidligt – og gemte sig bag låste døre
Moderaterne får 16 mandater og bliver dermed det tredje største parti i Folketinget. Men kongemagertitlen gik tabt.
Omringet af journalister og fotografer blev Lars Løkke Rasmussen ført op ad den brede, røde løber og ind til sine medlemmer, som var han aftenens ukronede konge.
Storsmilende, stolt og taknemmelig indtog han talerstolen.
Nu ville der blive gjort op med "egenrådighed og lukkethed".
Nu ville Mette Frederiksen "for en stund skulle forlade Statsministeriet".
- Jeg ved med sikkerhed, at Danmark skal have en ny regering, fastslog Lars Løkke og blev badet i hyldest fra sine partifæller.
Men lykken skulle hurtigt vise sig at være kortvarig.
Kongemager
Allerede to timer tidligere havde forventningerne summet ved Moderaternes valgfest på Islands Brygge i København.
Siden partistiftelsen 5. juni 2022 har måling efter måling indikeret, at Lars Løkke Rasmussen potentielt kunne gå hen og blive afgørende for, hvem der blev statsminister.
At han kunne blive kongemager.
Et drømmesituation for manden, der flere gange har truet med at fastlåse dansk politik, indtil det lykkes at danne en bred regering.
Derfor var der da også lagt op til fest i en sådan grad, at der forud for valgaftenen var gået en mail ud med en påmindelse om, at der ville være journalister til stede til i hvert fald klokken 00.30.
Svedperler og afmålt optimisme
Da den første prognose viste 9,3 procent, blev forventning til eufori.
Imens stod politisk chef og folketingskandidat Jakob Engel-Schmidt med en afmålt mine og mindede journalisterne om, at der nu engang blot var tale om en måling.
- Nu må vi se, sagde han om og om igen.
Men da kameraerne blev slukket, hev en partifælde sit tørklæde op af brystlommen og fjernede de svedperler på Jakob Engel-Schmidts ansigt, der afslørede aftenens intensitet.
Lars Løkke Rasmussen ville komme om et par timer, proklamerede partisekretæren, og salen brød nok engang ud i klapsalver, mens trængslen ved baren tog til.
Moderaterne ville få et flot resultat. Det herskede der ingen tvivl om.
Spørgsmålet var så bare, hvad det flotte resultat skulle bruges til.
Blandt medlemmer og kandidater gik snakken om, at Lars Løkke Rasmussen nok skulle lykkes med at fastlåse dansk politik, indtil der kunne dannes en regering over midten. Ganske som lovet.
Enkelte spåede om flere måneders forhandlinger, mens andre legede med bogstavkombinationer, der strækkede sig fra SF til LA.
'Politik er ikke et spil'
Da først klokken havde passeret 22, og Lars Løkke Rasmussen havde møvet sig gennem presse og partifæller, tog han hul på takkerækken og gentog en vending, som man dårligt har kunnet komme udenom i løbet af valgkampen:
- Det handler om noget, ikke om nogen, sagde han og tilføjede så:
- Politik er ikke et spil.
Mens medlemmerne i salen råbte formandens navn i kor, lagde han talerstolen bag sig og satte kurs mod arrangementets andet festlokale. Men fortrød.
Undervejs på den få meter lange rute dertil, skiftede han pludselig kurs.
Flugten bag pølsevognen
Med jakkesætsklædte mænd ved sin side og uden at svare på spørgsmål fra journalister flygtede den tidligere statsminister bag om valgstedets pølsevogn.
Ind bag lukkede døre, som hurtigt blev låst.
Forvirringen var total. Både blandt journalister og medlemmer af Moderaterne.
For hvor var deres formand?
Den formand, der netop havde afholdt en sejrstale. Den formand, som de havde ventet på i timevis og glædet sig til at fejre de godt 9 procent af stemmerne med.
Forlod festen uden et ord
Der gik 2,5 time, før Lars Løkke Rasmussen kom frem fra sit skjul. Igen uden at sige ord til pressen.
I mellemtiden var de sidste stemmer blevet talt op, og virkeligheden så noget anderledes ud, end da Lars Løkke Rasmussen proklamerede, at Danmark skulle have en ny regering.
Dengang stod han selv med de afgørende mandater. Nu viste det endelige resultat, at rød blok kan klare sig uden.
Hvad siger du til den måde, det er endt på?
Løkke lod spørgsmålet hænge i luften.
Kan jeg ikke få et enkelt ord?
- Pas lige på, svarede han og smækkede bildøren.
I løbet af to timer gik Lars Løkke Rasmussen fra at sidde med esset til at have tabt sin hånd. Til at have tabt det spil, som han indledte aftenen med at sige, at politik ikke er.