Lettede DF'ere kom over spærregrænsen – inde ved siden af badede Støjberg i konfetti

Ren overlevelsesglæde og et forrygende politisk comeback kendetegnede valgstemningen hos de to rivaler Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.

Man kan næsten ikke komme ind til Danmarksdemokraterne. Der er proppet med mennesker, og et insisterende omkvæd gjalder ud af højtalerne:

- Huuun kommer tilbage, hun kommer tilbage, synger bandet Jung, mens der bliver sunget med og klappet i takt.

Alle øjne er rettet mod de store tv-skærme, hvor man ser Inger Støjberg bevæge sig hen ad gangene på Christiansborg.

Hun er iført den samme kjole, som hun havde på, da hun blev smidt ud af Folketinget for ti måneder siden. Hun tænkte, at det var lidt sjovt, fortæller hun lidt senere.

I dag er det nemlig en kendsgerning, hvad målingerne har indikeret i fire måneder: Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne brager ind i Folketinget.

Velkendte ansigter

Konfettikanoner eksploderer i en regn af konfetti og små dannebrogsflag, da hun kommer ind til en øredøvende hyldest.

- Kære kære venner. Så kom vi ind i Folketinget, siger Inger Støjberg, da hun endelig kommer op på det lille podie og ser ud over sine partifæller.

- Det er under ti måneder siden, at jeg blev smidt ud af Folketinget. Partiet er godt fire måneder gammelt, siger hun og mindes, at folk sagde, at det blev stemmespild. Video: TV 2 NEWS

Hun minder om, at de blev advaret mod at starte partiet. Det ville bare ende i stemmespild, lød de kritiske røster. Men de tog fejl.

- Vi skal se tilbage på den her aften, også når det bliver hårdt. Tusind tak for det. Nyd det, slutter Støjberg, inden hun vender sig mod et knus fra Peter Skaarup, og de taktfaste råb begynder igen.

- Inger, Inger, Inger...

Jung-sangen bliver sat på igen. To ældre damer danser. Og der bliver givet kram flere steder i lokalet. Der er mange kendte ansigter. Skaarup, Søren Espersen, Jens Kristian Skibby, Lise Bech...

The best is yet to come

Deres gamle parti er lige inde ved siden af, i Snapstinget.

Her har Morten Messerschmidt også lige holdt sin sejrstale. For her var succeskriteriet et andet. Selvom de færreste vil stå ved det i dag, har der været reel tvivl om, hvorvidt partiet, der for få år siden var det næststørste, overhovedet ville komme over spærregrænsen.

Det kom de.

Morten Messerschmidt parafraserer en Elton John-klassiker:

- We're still standing.

En kvinde ved siden af podiet filmer det hele med sin mobiltelefon, og hun står med knyttet hånd i vejret og kommer med ivrige tilråb.

- Sammen er vi stærke, råber hun, mens Messerschmidt taler om, at Dansk Folkepartis fundament er solidt.

- Husk på én ting, når det kommer til Dansk Folkeparti: The best is yet to come, runder han sin tale af.

Hepper på de gamle venner

Hele valgaftenen har været som en popularitetskonkurrence mellem de to partier, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.

Dansk Folkeparti disker op med roser på bordene, fem-armet lysestage og 'finger foods'. Små anretninger med artiskokker, ost, oliven og den slags.

Hos Danmarksdemokraterne lader temaet til at være "motorvejs-cafeteria". Der er frikadeller og cowboytoast.

Hos DF sidder der en kvinde i hjørnet og spiller klaver. Man skal helt derhen for at genkende melodien til "nu falmer skoven trindt om land".

Inde ved siden af kører en playliste med 80'er hits. 'Sjæl i flammer' af Lars Muhl og Tøsedrengenes 'Ud under åben himmel'. Alle de gode.

Da den tidligere DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, har været i TV 2s valgstudie, skal han besøge sine "gamle venner", fortæller han.

Hvem er det?

- Jamen det er jo dem, jeg har fulgtes med i mange år. Peter Skaarup, Søren Espersen og sådan nogle. Mange af dem er jo gået til Danmarksdemokraterne.

Det er de gamle venner, han hepper på i aften.

Triumf eller gravøl?

Først på aftenen står det tidligere folketingsmedlem Peter Kofod hos Dansk Folkeparti med sommerfugle i maven og venter på de første exitpolls.

Han har en god fornemmelse i maven, siger han. Der er en god chance for, at DF får et mandat i Sydjylland, hvor han er spidskandidat.

Hvad er det her for en fest? Fejrer I, at I ser ud til at komme over spærregrænsen, eller er det gravøl, fordi I får det dårligste resultat nogensinde?

- Jeg håber bare, det bliver en god fest, siger han.

Han "gider ikke at diskutere skyld".

Det vil Vagn Lund, der er lokalformand for DF i Allerød og Rudersdal, derimod gerne. Der har været alt for meget rod og slinger. Og han gentager det, de efterhånden alle er kommet frem til – at det var en kæmpe fejl, at Dansk Folkeparti ikke gik med i regering efter valget i 2015.

- Det havde været alletiders, siger han.

Han sad alene tilbage i sin lokalforening, da alle de andre forlod partiet. Men det er ikke hans stil.

- Jeg har været i DF altid. Det kan man ikke bare lave om på, siger han.

En slags forrædderi

Senere smyger Vagn Lund sig ind i salen med en bakke i hånden. Han har været inde ved siden af hos Danmarksdemokraterne og hente fire træstammer med dannebrogsflag på.

Dansk Folkepartis egen buffet har drømmekage med appelsin.

Er det ikke næsten forrædderi det der?

- Det er jo et nyt parti. Vi må jo lige se, hvad de er for nogen, griner han.

- De havde også nogle frikadeller, der var skide gode. Men dem er der ikke flere af.

Lettelsen breder sig

Der er stille som i graven, da der kommer exitpolls klokken 20. Alle hos Dansk Folkeparti står på tæer for at følge med på tv-skærmen, hvor partierne, et efter et, dukker op i søjler.

Endelig kommer en gul søjle med DF. 2,9 procent, står der. Der sker en kollektiv forløsning i rummet.

- Ja, det er en sejr, råber en mandestemme, og partifællerne bryder ud i en klapsalve.

Partiets næstformand, René Christensen toner frem på skærmen. Han er på vej ind til valgfesten.

- Det bliver spændende hvem af dem, det bliver, siger en kvinde med et glas rødvin til resten af sit bord med henvisning til, at René Christensen og partimoderen Pia Kjærsgaard kæmper om et mandat i den samme kreds.

Bag dem, i hjørnet, sidder nogle af de unge ansatte fra partiets sekretariat med alvorlige miner og nærstuderer tallene på iPad og mobiltelefoner.

Jim Lyngvild støtter Støjberg

Inde hos naboerne er designeren Jim Lyngvild dukket op. Han stikker ud med vikingetatoveringer på issen, pelsstøvler og tunge guldsmykker.

Jeg er ikke det mindste sur. Ser jeg sur ud?

Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti

Han har tidligere bakket op om både Dansk Folkeparti og været medlem af Det Konservative Folkeparti. Men i dag har han stemt blankt, fortæller han.

Han er her, fordi han "støtter Inger Støjberg som menneske", fortæller han.

Kristian Thulesen Dahl bliver passet op af to drenge, der beder om en selfie.

- Aj, hvor er I søde. Hvordan gør man, spørger han og går ned i knæ for at være med på billedet.

Stikpille fra Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard (DF) er kommet til Snapstinget. Hun står omringet af presse, der spørger hende til valgresultatet.

- Det er, som det er, konstaterer hun, men kan ikke lade være med at sende en stikpille til Danmarksdemokraterne, der "ikke kunne tåle modgangen" i Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti står til 2,9 procent af stemmerne og dermed til at komme over spærregrænsen. Video: TV 2 NEWS

Hvordan har du det inde i maven med, at mange af dine tidligere partifæller er i det andet lokale?

- Ja, men du må da spørge dem inde i det andet lokale, hvordan de overhovedet kunne finde på det, replicerer hun.

Er du sur på dem?

- Nej, hold nu op. Jeg er ikke det mindste sur. Ser jeg sur ud?

Målinger kan ikke bruges til en skid

Der lyder et kæmpe brøl inde fra Danmarksdemokraterne. Det er DRs prognose, der får dem til at juble. Den viser 10 procent. 18 mandater til Inger Støjbergs parti.

- Hold da kæft, udbryder flere i salen og jubler.

Lise Bech, der i februar forlod Dansk Folkeparti og nu stiller op for Danmarksdemokraterne, følger med i de løbende resultater, der tikker ind fra landets stemmesteder.

- Vi er andenstørst på Læsø. Det stikker jo helt af, jubler hun.

Du ligner en, der er det rigtige sted?

- Ja, det er helt sikkert. Det er jo en kæmpe fest.

En partifælle konstaterer til en anden:

- Som jeg sagde helt fra starten: Meningsmålinger, man kan ikke bruge dem til en skid. Vi kommer til at ligge meget højere.

Næstformanden, endnu en tidligere DF-profil, kommer til festen og kalder konturerne af valgresultatet, der tegner sig nu, for "et utrolig flot resultat", som de alle skal være "meget meget tilfredse med".

Festen fortsætter med tung bas og "må man tage hunde med sig ind i himlen..."

Popularitetskurrencen er afgjort

Pia Kjærsgaard står med alvorlig mine og armene over kors og ser på resultaterne på tv-skærmen inde hos Dansk Folkeparti.

DF'ere står med flag og venter på Morten Messerschmidt. Et par af dem taler om, at de hele tiden har vidst, at partiet ville komme over spærregrænsen. De taler harmdirrende om journalisterne, der hele valgkampen har spurgt dem, hvordan det er at føre valgkamp for et parti ved spærregrænsen.

- Det er sjofelt, udbryder den ene.

Morten Messerschmidt adresserer det også i sin tale. Nu vil han gerne til at tale om politik i stedet for kun om spærregrænsen. Men han anerkender også, at "der er mange, der har ønsket et andet resultat end det i dag".

Et kvarter efter hans tale er festen ved at ebbe ud. Der er blevet åbnet for vinduerne, og medarbejdere går og rydder op, mens flere er begyndt at hænge ved bordene.

Dansk Folkepartis klaver spiller stadig i hjørnet. Inde ved siden af synger de med på "huuun kommer tilbage, hun kommer tilbage..."

Popularitetskonkurrencen er afgjort: Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne er kommet ind i Folketinget med 8,1 procent af stemmerne, svarende til 14 mandater.

Dansk Folkeparti har fået 2,6 og kan dermed fortsætte i Folketinget med fem mandater.