Lars Løkke troede, at et magtskifte "var hjemme", men han glædede sig for tidligt
Politik kan være en lunefuld metier. Det måtte Moderaternes leder sande natten til tirsdag, da han forudsagde et regeringsskifte.
Det kan være svært at spå om fremtiden. Især midt under et af de mest uforudsigelige og dramatiske folketingsvalg i nyere tid.
For Lars Løkke Rasmussen gik tirsdag aften fra en berusende duft af sejr og politisk paradigmeskifte til en noget mere lunken oplevelse af risikoen for status quo.
Selv havde Moderaternes leder slået en anderledes kæk tone an, da han skulle holde tale foran partifællerne.
Klokken havde lige nøjagtigt rundet 22.30. Det nystiftede parti stod til at få omkring 16 mandater, efter at knap to tredjedele af stemmerne var optalt.
Forudsagde magtskifte
Lars Løkke Rasmussen tronede som den figur, han havde skåret til under valgkampen: Den udslagsgivende kongemager, som ville få indflydelse på, hvem der skulle være landets næste statsminister. Hvis altså ikke flaskehalsen ligefrem skulle pege på den drevne politiker selv.
Det var på den baggrund, at Lars Løkke ridsede situationen op.
- Når statsministeren gerne vil have en bred regering, handler det nok om, at hun gerne selv vil være statsminister, sagde Løkke foran hujende og jublende partistøtter på Islands Brygge i København.
Med sin tæft for politisk retorik fortsatte den 58-årige partileder videre i sporet for et magtskifte.
- Og det er også muligt, at hun bliver det. Det kan jeg ikke vide, men jeg ved med sikkerhed, at Danmark skal have en ny regering, lød det fra Løkke, som altså vurderede, at Mette Frederiksen (S) ville skulle aflevere nøglerne til Statsministeriet inden for nærmeste fremtid.
Meldingen var nærmest en Løkke Classic. Kontant og klar i mælet.
Forduftede efter tale
Både journalister og partifæller havde efterfølgende ventet at se Lars Løkke Rasmussen mingle hjemmevant. Men han forduftede med en ekstra lav profil – flankeret af jakkesætsklædte mænd – ind bag en lukket dør.
Og da han omsider dukkede op en times tid over midnat, var det til et valgresultat, som gav rød blok et knebent flertal i kraft af nordatlantiske mandater.
Det blev ikke til et nyt sejrstogt. I stedet skridtede han ordknap ud til en ventende bil, smækkede døren i for åbne og spørgelystne mikrofoner, inden han forsvandt ud i natten.
Fra sejr til uafgjort
Moderaternes valg var, sagt med fodboldallegori, gået fra komfortabel sejr til en slags uafgjort med mål indkasseret dybt inde i overtiden.
Sceneriet trak visse spor tilbage til folketingsvalget i 1998, hvor Uffe Ellemann-Jensen dagen før folketingsvalget 10. marts promenerede på Ekstra Bladets forside med overskriften:
”Træt og sejrssikker Uffe i nat: DEN ER HJEMME”.
Venstre-formanden kæmpede dengang mod den socialdemokratiske Poul Nyrup Rasmussen om nøglerne til Statsministeriet, og meningsmålingerne antydede, at Uffe Ellemann-Jensen lå ganske lunt i svinget.
Derfor mente Ellemann, at Nyrup nærmest på forhånd havde tabt.
Peter Lautrup-Larsen, TV 2s mangeårige politiske analytiker, dækkede valget for 24 år siden for avisen Jydske-Vestkysten og kan godt se en vis lighed.
- Dengang lignede det en klar triumf for de borgerlige og en rolle til Uffe Ellemann-Jensen som statsminister. Derfor var det også en stor overraskelse på Christianborg, at det ikke skete, for de blå havde ført i alle meningsmålingerne frem mod valget, men der skete en masse i de sidste dage op til valget, siger Peter Lautrup-Larsen.
Gør ikke noget tilfældigt
Også Lars Løkke (M) måtte måske sande sent tirsdag aften, at politik kan være en lunefuld affære, vurderer Lautrup.
- Det var overraskende, at han var så kategorisk i sin forudsigelse af, at Danmark skal have en ny regering.
- Han var blandt de første partiledere, der stillede op på valgaftenen, og det var ikke tilfældigt, men for at lægge sin klamme hånd på begivenheden. Jeg tror, at Løkke opdagede, at det hele var mere tæt, end han havde regnet med, og derfor agerede han, som han gjorde, siger Peter Lautrup-Larsen.
Selvom der ser ud til at være et rødt flertal, har Mette Frederiksen indgivet sin afskedsbegæring til Dronningen onsdag, hvorefter partierne får lov at pege på, hvem der skal lede de kommende regeringsforhandlinger.