Folketingsvalg 2022

Knap 1000 blå stemmer gik ved en fejl til rødt parti

Ifølge TV 2s beregninger vil fejlen ikke påvirke den endelige mandatfordeling.

Ved en indberetningsfejl i "kampens hede" har valgansvarlige i Frederikshavn Kommune byttet rundt på to partibogstaver, Æ og Ø.

Dermed er de 980 stemmer, der skulle være gået til Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne, endt på den modsatte fløj hos Mai Villadsen og Enhedslisten.

Omvendt er Enhedslistens 104 stemmer gået til Danmarksdemokraterne.

Det bekræfter Marianne Qvist Lessél, der er leder af valgsekretariatet i Frederikshavns Kommune, over for TV 2.

- Vi byttede rundt på Æ og Ø midt i kampens hede, fordi vi var trætte, og vi havde været i gang fra morgenstunden. Det er en menneskelig fejl, og vi gør vores bedste, siger Marianne Qvist Lessél til TV 2.

- Det er jo altid rarest at være dem, det ikke sker for. Men det er mest ærgerligt for det parti, det går ud over.

Analytiker: - Kan rykke mandat fra rød til blå

Fejlen er sket på valgstedet i Sæby, hvor Enhedslisten dermed ved en fejl er blevet registreret som det tredjestørste parti på valgstedet. Danmarksdemokraterne ligger lige nu syv pladser længere nede.

TV 2 har gennemgået tallene, og ifølge beregningerne ændrer ombytningen af stemmer i Frederikshavn Kommune ikke ved den endelige mandatfordeling. Men fordi valget har været så tæt, kan mindre fejl i princippet vende hele resultatet på hovedet.

- Det kan jo potentielt rykke et mandat fra rød blok til blå blok. Hvis det sker, er der ikke længere noget rødt flertal, siger TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren.

Det kan være en kæmpe gamechanger

Niels Nørgaard Kristensen, lektor, Aalborg Universitet

Det er sjældent, at der sker den slags optællingsfejl, siger Niels Nørgaard Kristensen, der er lektor på Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet, til TV 2.

Mandater kan flytte sig, fordi fintællingerne blotter fejl. Men ved valget i år er situationen i Frederikshavn dog ekstraordinær, lyder det.

- Det, der er så usædvanligt nu, er, at et enkelt mandat kan tippe balancen mellem rød og blå. Det kan jeg ikke mindes, at jeg har set før, siger Niels Nørgaard Kristensen til TV 2.

- Men hele setuppet er så specielt, at det kan være en kæmpe gamechanger, siger han.

Fejlen er rettet

Ifølge KMD, der står bag valgsystemet, som blandt andet TV 2 baserer mandatfordelingen på, taster valgstederne selv resultaterne ind i systemet. Og valgstederne kan også selv ændre i tallene, hvis de finder fejl i fintællingen.

Derfor har KMD ikke noget overblik over, hvor ofte den slags fejl sker eller er sket under dette folketingsvalg. Men KMD oplyser til TV 2, at det "sker en gang imellem."

De ansvarlige for at tælle stemmerne op i Frederikshavn Kommune har været i gang med fintælling af stemmer siden onsdag morgen.

Klokken 12.51 oplyser Marianne Qvist Lessél til TV 2, at fejlen er rettet. Det fremgår også af KMD's valgsystem.