Folketingsvalg 2022

Gik du glip af valgets afgørende timer? Få overblikket her

Mandaterne er fordelt, og tungen på vægtskålen ser ud til at blive en anden end Lars Løkke Rasmussen.

Det var tæt løb til det sidste, og først midt på natten stod resultatet af folketingsvalget klart.

Men med 100 procent af stemmerne talt op kan rød blok med opbakning fra et færøsk og to grønlandske mandater lige netop tælle til 90 mandater uden Lars Løkke Rasmussen.

Hvis du var gået i seng, da de afgørende timer udspillede sig, kan du få et overblik over de vigtigste pointer her:

Mandaterne er fordelt

Der var spænding til det sidste, men inden det grønlandske resultat endte rød blok med 87 mandater. Og da de grønlandske stemmer var talt op, stod det klart, at rød blok har flertal med de to grønlandske mandater og det ene færøske mandat.

Blå blok har samlet 72 mandater og kan, selv med Moderaternes 16 mandater og et enkelt blåt færøsk mandat, ikke mønstre et blåt flertal.

Pokerspillet går i gang

Video: TV 2 NEWS

Regeringen er nu gået af for at undersøge muligheden for at danne en bred regering over midten. Det "politiske pokerspil" går i gang, og partilederne skal forbi dronningen til dronningerunde. Det kan du læse mere om her.

Socialdemokratisk succes

Socialdemokratiet fik det bedste valg i 20 år – stik mod det, en exitpoll viste klokken 20.00. Her lød det, at Socialdemokratiet ville få det dårligste valg i 20 år. Men efter at stemmerne er talt op, står partiet til at få 50 mandater, hvilket er to flere end ved valget i 2019.

Video: TV 2 NEWS

Venstre står til en tilbagegang på 10,1 procentpoint. Samlet står partiet til at få 13,3 procent af stemmerne, hvilket giver dem 23 mandater i Folketinget.

En af forklaringen er ifølge formand Jakob Ellemann-Jensen, at partiets tidligere formand Lars Løkke Rasmussen samt tidligere næstformand Inger Støjberg begge har stiftet nye partier. Men han bærer også en del af ansvaret selv som formand, lyder det.

Jakob Ellemann (V) ankommer til Christiansborg og reagerer på valgnederlaget: - Det er et ærgerligt resultat. Jeg havde håbet på en borgerlig-liberal regering, siger han. Video: TV 2 NEWS

Nyt parti kan stå med nøglerolle

Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne bliver ikke tungen på vægtskålen – den rolle ser Radikale Venstre nu ud til at have indtaget.

For selvom Sofie Carsten Nielsens parti er blevet mere end halveret, har det nu mulighed for at fremtvinge en lang og grundig proces, hvor Socialdemokratiet skal undersøge mulighederne for en bred regering over midten – selvom der altså er et flertal i rød blok.

En mulighed, som Mette Frederiksen også selv har gjort klart, at Socialdemokratiet ønsker at undersøge.

Video: TV 2 NEWS

De, der ikke kom ind

Frie Grønne og Kristendemokraterne kom ikke over spærregrænsen.

De to partier fik henholdsvis 0,9 procent og 0,5 procent af stemmerne og tilsammen 50.265 stemmer, som dermed er gået til spilde.

Marianne Karlsmose, landsformand for Kristendemokraterne, erkender, at det bliver svært at komme ind efter valgstedsmåling. Video: TV 2 NEWS

De, der stormede ind

Det gjorde de to nye partier Moderaterne og Danmarksdemokraterne til gengæld – med henholdsvis 16 og 14 mandater.

Til lyden af Re-sepp-ten ankommer Inger Støjberg og et hold af danmarksdemokrater nu til Christianborg, hvor partiet skal holde valgfest. Video: TV 2 NEWS

Ny balance blandt de blå

Det Konservative Folkeparti endte med at få 5,5 procent af stemmerne og bliver dermed overgået i størrelse af Liberal Alliance, der fik 7,9 procent af stemmerne. Det betyder, at der kommer til at sidde 14 mandater fra Liberal Alliance i Folketinget, mens Det Konservative Folkeparti bliver repræsenteret af 10 mandater.