Analytiker ser tegn på helt ny situation i dansk politik
Folketingsvalget 2022 blev en form for jordskredsvalg, og der venter et stort arbejde med en ny regeringsdannelse, lyder det fra Jesper Vestergren.
Et vanvittigt valg. Med gedigne vælgerlussinger og store skred i det politiske landskab.
Det er nogle af stikordene dagen derpå efter et både dramatisk og tæt folketingsvalg for TV 2s politiske analytiker.
- Det er en ny situation i dansk politik, som også vil blive definerende fremover, siger Jesper Vestergren.
Et kendetegn er det, at de gamle partier med Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Radikale Venstre samlet set kun har fået lidt mere end halvdelen af stemmerne.
Løkke ikke længere central
Samtidig er der nu flere partier i Folketinget end nogensinde tidligere. Og den mandatmæssige ommøblering skyldes ikke mindst, at nye partier som Moderaterne og Danmarksdemokraterne tilsammen har fået 30 mandater.
Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen har stadig et rød-grønt flertal bag sig, hvis man medregner Alternativet og de nordatlantiske mandater.
Men det er, som Jesper Vestergren siger det, "med det yderste af neglene".
Til gengæld ser det ikke længere ud til, at Moderaterne og Lars Løkke Rasmussen kommer til at stå nær så centralt i rollen som kongemager.
- Op til valget så det ud til, at ingen af blokkene ville kunne samle flertal, og at Lars Løkke Rasmussen derfor ville blive tungen på vægtskålen, når der skulle udpeges enten en rød eller en blå statsminister. Den rolle har han ikke nu, siger Jesper Vestergren.
Aparte situation
Selvom der ser ud til at være et rødt flertal, vil Mette Frederiksen indgive sin afskedsbegæring til Dronningen onsdag, hvorefter partierne får lov at pege på, hvem der skal lede de kommende regeringsforhandlinger.
Forude venter noget, der meget vel kan blive et kompliceret parlamentarisk spil, når der skal dannes en ny regering.
Og her kan Radikale Venstre, trods tilbagegang fra 16 til 7 mandater, komme til at stå langt mere centralt, end det så ud til undervejs i valgkampen.
- Nu er det pludselig Radikale Venstre og Sofie Carsten Nielsen som, hvis de bliver talt med i rød blok, kan være med til at bestemme, hvordan det ser ud. Det er en aparte situation, for vi så ved partilederrunden natten til onsdag, at de blå partier nu begynder at gøre kur til Radikale Venstre, siger Jesper Vestergren.
Det var ikke mindst Radikale Venstre, som efter sommerferien var stærkt medvirkende til at udløse det netop overståede folketingsvalg.
S-R samarbejde ikke holdbart
Og der er da heller ikke udsigt til, at Socialdemokratiet og Radikale Venstre vil gå sammen om at danne regering. Dertil er der for mange knaster.
- Socialdemokratiet har afvist en S-R regering. De mener, at der er for store uenigheder på især udlændingeområdet, og at det derfor ikke er holdbart med et regeringssamarbejde mellem de to partier alene, siger Jesper Vestergren.
Mette Frederiksen understregede da også ved nattens partilederrunde, at hun som lovet vil gå efter en bred regering hen over midten.
Det indebærer, at hun bliver udpeget som såkaldt kongelig undersøger efter en dronningerunde.
- Det bliver formentlig Mette Frederiksen i og med, at hun har et rødt flertal i ryggen, og at Lars Løkke Rasmussen har udtalt, at han vil pege på hende som kongelig undersøger. Så skal Mette Frederiksen forsøge at danne en bred regering hen over midten, og de forhandlinger begynder allerede i dag.
Kan trække ud
De enkelte partier kan dog indstille til, hvad det er for et samarbejde eller en regeringskonstellation, man gerne vil have Mette Frederiksen til at undersøge.
Derfor kan det også blive nødvendigt med mere end en dronningerunde, inden der er en form for afklaring.
- Det ser svært ud for Mette Frederiksen at finde det brede flertal, fordi de blå partier har afvist et samarbejde med Mette Frederiksen i spidsen. Derfor kan det komme til at trække ud, siger Jesper Vestergren.