Folketingsvalg 2022

Prognose: Danmarksdemokraterne står til 17 mandater

Holder den nye prognose stik, tordner Inger Støjbergs parti ind i Folketinget og giver både Konservative, Enhedslisten og Radikale Venstre baghjul.

At det er gået stærkt for Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne, er en underdrivelse.

Meningsmålingerne har peget derhenad, og nu gør også den første prognose.

Danmarksdemokraterne står til at få 9,6 procent af stemmerne og dermed vinde 17 mandater i Folketinget.

Tidligere på aftenen landede en exitpoll, som gav partiet 6,9 procent af stemmerne, hvilket svarede til 12 mandater. Men med den seneste prognose har partiet taget et kvantespring og står til yderligere 5 yderligere.

Holder det stik, vil Danmarksdemokraterne blive det sjettestørste parti i Folketinget og større end både Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti.

Prognose

En prognose er en forudsigelse af, hvordan valgresultatet vil ende. Megafons prognose for TV 2 beregnes på baggrund af både exitpolldata og optalte stemmer. En exitpoll er en meningsmåling foretaget blandt vælgere, der har stemt. Prognosen vil løbende blive justeret og blive mere præcis, i takt med at stemmerne bliver talt op.

For kun lidt over fire måneder siden bekræftede Inger Støjberg (Æ), hvad rygterne dengang ville vide, da hun 23. juni i Skive Folkeblad afslørede det nye parti Danmarksdemokraterne.

Et comeback

Dengang havde hun i knap fem måneder været løsgænger i Folketinget efter at have brudt med Venstre, hvor hun har bestridt flere ministerposter.

Bruddet foregik ikke i mindelighed. Inger Støjberg var i første omgang skuffet over, at formandskabet gik til Jakob Ellemann-Jensen (V), og bægret flød over, da han og Venstre støttede en rigsretssag mod Støjberg.

Sagen drejede sig om den ulovlige instruks, hvor Støjberg ikke rettede sig efter advarsler fra sit Udlændinge- og Integrationsministerium om, at adskillelse af par med mindreårige på asylcentrene skulle behandles enkeltvis.

Danmarksdemokraterne slår sig op på, at Danmark skal "hænge sammen" og ønsker et opgør med "eliten i salonerne i København" og dens alt for tunge indflydelse.

Den nye prognose understreger også, hvad meningsmålingerne allerede har hintet til – at Inger Støjberg er i færd med et comeback af rang.

Prognosen overgår den seneste meningsmåling, hvor Danmarksdemokraterne stod til 7,1 procent af stemmerne.