Folketingsvalg 2022

Pia Kjærsgaard vil se fremad: - Ser jeg sur ud? Nej, jeg er lettet

Dansk Folkeparti står ifølge valgprognosen til at komme ind i Folketinget, men med en historisk lav vælgeropbakning.

Dansk Folkeparti står til en historisk valglussing, men partiets mor, Pia Kjærsgaard, kalder det "fantastisk", at partiet står til at komme i Folketinget.

- Nu ser det ud som om, at vi kommer over spærregrænsen. Det er bare det. Det, synes jeg egentlig, er fantastisk i forhold til det, vi har været igennem, siger hun.

Dansk Folkeparti står til 2,7 procent af stemmerne i en prognose, hvor 69,7 procent af stemmerne er talt op. Det svarer til 5 mandater.

Prognose

En prognose er en forudsigelse af, hvordan valgresultatet vil ende. Megafons prognose for TV 2 beregnes på baggrund af både exitpolldata og optalte stemmer. En exitpoll er en meningsmåling foretaget blandt vælgere, der har stemt. Prognosen vil løbende blive justeret og blive mere præcis, i takt med at stemmerne bliver talt op.

Hvis dette bliver det endelige valgresultat, står Dansk Folkeparti med den hidtil laveste vælgeropbakning, siden partiet blev stemt ind i Folketinget i 1998.

Udsigten til 5 mandater står i skærende kontrast til valgresultatet i 2015, hvor partiet fik 37 mandater.

Men meget er sket siden. Partiet har været i krise med vigende meningsmålinger, dårlige resultater ved folketings- og kommunalvalg, formandsskifte og medlemsflugt blandt folketingsmedlemmer på Christiansborg.

Det er set i det lys, at Pia Kjærsgaard erklærer sig tilfreds:

- Det har været meget tumultarisk. Det ved I alt om. Jeg tror ikke, at der er noget parti, der har været ude for så mange ting, som vi har på så kort tid. Og vi står her endnu, siger hun.

- Altså hold nu op

Flere af Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer har forladt partiet i den seneste valgperiode for i stedet at stille op for Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne.

Det gælder eksempelvis tidligere prominente DF-navne som Søren Espersen, Hans Kristian Skibby og Karina Adsbøl.

På Christiansborg har Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne lokaler tæt på hinanden. Da Pia Kjærsgaard bliver spurgt ind til, hvordan hun har det med, at flere af hendes tidligere partifæller nu er i lokalet ved siden af, svarer hun:

- Du må da spørge dem i det andet lokale, hvordan de overhovedet kunne finde på det. Det kan jeg jo ikke forholde mig til. Jeg har hovedet oppe og benene nede. Og det er faktisk meget sundt at have det på den måde, svarer hun.

Adspurgt, om hun som stifter af partiet er sur over udviklingen, svarer hun:

- Jeg er ikke det mindste sur. Altså hold nu op. Jeg er glad for, at vi er over spærregrænsen. Lad nu være. Ser jeg sur ud? Nej, jeg er overhovedet ikke sur. Jeg er lettet over, at vi er over spærregrænsen, siger hun og tilføjer:

- Det går op, og det går ned.

- Jeg orker simpelthen ikke at forholde mig til den tid, der var

Pia Kjærsgaard er opstillet i samme kreds som Dansk Folkepartis næstformand, René Christensen. Med den lave vælgeropbakning er det ikke sikkert, at de begge kommer i Folketinget.

Men det ønsker Pia Kjærsgaard ikke at forholde sig til på valgaftenen.

- Altså, det ser ud som om, at Dansk Folkeparti kommer ind. Og det er det, jeg satser på. Jeg har oprigtigt ikke det andet i tankerne lige nu, siger hun.

Hvad er dit personlige ansvar for den her nedtur?

- Er der en anden? spørger Pia Kjærsgaard og ser rundt på de fremmødte journalister, før hun tilføjer:

- Jeg orker simpelthen ikke at forholde mig til den tid, der var. Jeg ser fremad nu. Og jeg er utrolig glad for, at tingene er, som de er.

Partiets næstformand, René Christensen, kommenterede tidligere på aftenen en exitpoll, der også spåede partiet til at få fem mandater valg ind.

- 2,9 procent af stemmerne er bestået, men det er ikke brændende, sagde han og tilføjede:

- Det svarer til, at man holder rejsegilde. Nu er fundamentet rejst, så kan vi bygge videre.