Løkke har overhalet de to blå kandidater indenom

Søren Pape bebrejder Ekstra Bladet for de konservatives dårlige meningsmålinger. Men den køber medieforsker ikke.

Der er statsministeren.

Der er de to udfordrere til posten.

Og så er der ham i midten, der klemmer sig ind imellem de andre.

Når det handler om, hvem der har fået mest omtale i medierne under valgkampen, er der ingen, der kan røre statsminister Mette Frederiksen (S).

Det viser data, som Roskilde Universitet (RUC) har indsamlet i samarbejde med Infomedia, der overvåger danske medier.

Men efter Mette Frederiksen er det mere tæt imellem de næste tre. Her er der dog sket en overraskende udvikling i løbet af valgkampen.

Løkke overhaler indenom

Da TV 2 sidst samlede op på medieomtalen af de forskellige partiledere, var valgkampen kun en uge gammel.

Dengang var Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, den næstmest omtalte partileder i medierne med 14 procent. Lige efter fulgte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen med 13 procent.

Siden har de to byttet plads i hierarkiet, men mere bemærkelsesværdigt er det, at de begge er blevet overhalet indenom af Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen.

- Det er overraskende og superflot set ud fra hans udgangspunkt, bemærker Mark Blach-Ørsten, der er professor og medieforsker ved RUC og en del af holdet bag undersøgelsen.

En uge inde i valgkampen havde Lars Løkke Rasmussen fået 10 procent af medieomtalen, mens han nu ligger på 15 procent. Det tal er opgjort mandag morgen – dagen før valgdagen.

Det skyldes flere ting. En af dem er, at Lars Løkke Rasmussen er vældig god, når han er i valgkamp, konstaterer Mark Blach-Ørsten.

- Men det skyldes nok også valgkampens karakter, som er en masse komplekse problemstillinger, der flyder sammen – og som jeg ikke tror, at vælgerne gider høre folk skændes om, men som jeg tror, at vælgerne rigtig gerne vil have, at politikerne løser, siger Mark Blach-Ørsten.

Her har Lars Løkke Rasmussens samarbejdsprojekt og for det meste pragmatiske tilgang til at fikse alt det, der ikke dur, tiltrukket flere vælgere, end nogen havde forestillet sig, mener professoren.

Køber ikke Papes forklaring

Mens Lars Løkke Rasmussen i løbet af valgkampen har kapret en stadigt større andel af medieomtalen, har Jakob Ellemann-Jensen holdt fast i 13 procent, mens Søren Pape Poulsen er røget ned på 11 procent.

Det er netop også en del af forklaringen på Lars Løkkes fremgang, at de to andre ikke har formået at brænde igennem hverken politisk eller personligt, vurderer Mark Blach-Ørsten. Moderaternes formand er simpelthen bedre end de to andre til at tiltrække sig opmærksomheden.

Normalt er det i overvejende grad positivt at være blandt de mest omtalte politikere i en valgkamp, fordi det giver synlighed.

Ekstra bladet har helt klart været med til at sætte en kritisk dagsorden for ham, og den har han helt klart selv været med til at gøre værre

Mark Blach-Ørsten, professor, RUC

Men i Søren Pape Poulsens tilfælde har særligt ét medie givet ham mere omtale, end han kunne tænke sig.

Den konservative formand mener, at han har været udsat for en negativ kampagne af Ekstra Bladet, som han ligefrem beskylder for at have begået et "karaktermord”.

Ifølge Søren Pape Poulsens egen formodning er det også Ekstra Bladets skyld, at partiet er styrtdykket i meningsmålingerne fra lidt over 15 procent af stemmerne i august til nu 5,9 procent i den seneste måling fra Megafon.

Men den forklaring vinder ikke opbakning hos en erfaren medieforsker.

- Den køber jeg ikke. Jeg køber, at det skyldes den måde, han har håndteret Ekstra Bladets historier på. Ekstra Bladet har helt klart været med til at sætte en kritisk dagsorden for ham, og den har han helt klart selv været med til at gøre værre ved at håndtere det så dårligt, siger Mark Ørsten.

Dårlig omtale eller ingen omtale?

Et nærliggende spørgsmål kunne – med en lettere omskrivning af Simon Spies’ berømte ord – dermed være, om ingen omtale i visse tilfælde kan være bedre end dårlig omtale?

Og ja, det kan det godt, mener Mark Blach-Ørsten.

Den her type af skandale, som Søren Pape Poulsen har været ude i, kan man godt tale sig ud af

Mark Blach-Ørsten, professor, RUC

Han nævner som eksempel Søren Pape Poulsen selv, som i lang tid kun voksede i popularitet – alt imens han forholdt sig forholdsvis tavs.

- Der fik Jakob Ellemann rollen som den blå elefant i glasbutikken og trak meget af opmærksomheden den vej. Og jo dårligere det gik for Jakob Ellemann, jo bedre gik det for Søren Pape og Det Konservative Folkeparti, siger Mark Blach-Ørsten.

Siden meldte Søren Pape Poulsen sig som statsministerkandidat, og så begyndte de uheldige sager at sværme om ham som bananfluer om en overmoden frugt.

Dermed beviste han også loven om, at hvis det i forvejen går dårligt, så klæber møgsager til en. Beviset på det modsatte er Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, der bliver ved med at klare sig godt på trods af en uheldig boligsag.

Ifølge Mark Blach-Ørsten kunne Søren Pape Poulsen også have redet stormen af sig, hvis han meget tidligere havde taget ansvar for den.

- Den her type af skandale, som Søren Pape Poulsen har været ude i, kan man godt tale sig ud af, mener Mark Ørsten, der blandt andet også har forsket i politiske skandaler.

Han hæfter sig ved, at Søren Pape Poulsen nok burde have underrettet Udenrigstjenesten om sine omtalte møder med politikere under en ferie i Dominikanske Republik, men at han ikke var på kant med ministeransvarlighedsloven.

- Det er i høj grad mindre forseelser, han har været i medierne for. Men hans håndtering af de her mindre forseelser har gjort, at de er akkumuleret og blevet til store forseelser, fordi han har håndteret dem så uklart, siger Mark Blach-Ørsten.

Følg Folketingsvalget hele dagen her på TV 2 PLAY.