Folketingsvalg 2022

Løkke: Danmark skal have en ny regering

Moderaternes folketingsgruppe kommer til at bestå af "rigtige mennesker, der har arbejdet i det rigtige liv", siger Lars Løkke Rasmussen.

Der er brug for at "tage speeden ud af dansk politik" – og der er brug for en ny måde at arbejde på.

Det er et helt fantastisk valgresultat

Lars Løkke Rasmussen (M)

Sådan lyder det fra Lars Løkke Rasmussen, formand i Moderaterne og dette valgs helt store omdrejningspunkt, under en tale til sine partifæller på valgaftenen.

- Det er et helt fantastisk valgresultat, tak til jer alle sammen, siger han til salens store jubel.

Moderaterne står i prognoserne til at få 16 mandater og dermed den afgørende rolle mellem rød og blå blok, hvoraf ingen af dem ser ud til at kunne mønstre et flertal på egen vis.

- Hvis målingerne bare holder nogenlunde, kommer det her lille nye parti, Moderaterne, i Folketinget på en måde, så det kan mærkes, lyder det fra Lars Løkke.

"Politik er ikke et spil"

Lars Løkke Rasmussen er gået til valg på en regering hen over midten og har under valgkampen insisteret på kun at pege på "noget" og ikke på "nogen".

- Og det er der nogen, der har gjort lidt grin af. Som jeg har sagt: Hvem er jeres kandidater? Vi kender dem ikke. De kan ikke spillet. De har ikke gået med korte bukser i en politisk ungdomsorganisation, siger Lars Løkke til store grin fra sine partifæller.

Moderaterne i Folketinget kommer ifølge Løkke til at bestå af "rigtige mennesker, der har arbejdet ude i det rigtige liv":

- Og politik er ikke et spil, lyder det fra Moderaternes formand.

Det er kun to af partiets kandidater, der har siddet i Folketinget før – det gælder Lars Løkke selv og Moderaternes politiske chef, Jakob Engel-Schmidt.

Dronningerunder på vej

Også statsminister Mette Frederiksen (S) har under valgkampen udtrykt ønske om at danne en regering hen over midten af dansk politik.

Men den køber Lars Løkke ikke nødvendigvis:

- Når statsministeren gerne vil have en bred regering, handler det nok om, at hun gerne selv vil være statsminister, lyder det fra ham.

- Og det er også muligt, at hun bliver det. Det kan jeg ikke vide, men jeg ved med sikkerhed, at Danmark skal have en ny regering.

Mette Frederiksen skal altså slippe nøglen til Statsministeriet, hvis man spørger Lars Løkke.

Ifølge Hans Redder, TV 2s politiske redaktør, er det svært at tolke den melding som et udtryk for andet, end at der kan være en dronningerunde på vej.

- Jeg ser ikke for mig, med Lars Løkkes melding, at Mette Frederiksen kan nøjes med at invitere til forhandlinger om at udvide sin regering. Løkke siger, at vi skal have en ny regering. Altså må vi regne med, at der kommer dronningerunder nu.