Her er de helt store personopgør, du skal holde øje med på valgaftenen
Politiske profiler fra blandt andet DF, Radikale Venstre og Venstre er i fare for at ryge ud af Folketinget, vurderer to valgeksperter.
Når stemmerne tælles op i aften, vil der blive bidt negle hos mange håbefulde politikere flere steder i landet.
For mens nogle kandidater dyster om at blive valgkampens helt store stemmeslugere, kæmper andre for blot at beholde deres plads i Folketinget.
Det bliver de personlige stemmetal, som kan tippe kandidaternes skæbne til den ene eller anden side.
- Personlige stemmer betyder noget, især når politikerne skal ind i forhandlingslokalet bagefter, siger Jesper Claus Larsen, der er selvstændig rådgiver og ejer af Electica, som arbejder med vælgeranalyser, til TV 2.
I hvert fald er der udsigt til en lang række interessante personopgør, og flere politiske profiler fra Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Venstre er i fare for at ryge ud.
Her får du et overblik over de personopgør, som bliver mest spændende at følge det næste døgns tid.
Nordjylland: Mette Frederiksen vs. Inger Støjberg
Der kommer til at udspille sig et stort personligt drama i Nordjylland, hvor både Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, og statsminister Mette Frederiksen (S) stiller op.
Det fortæller valgforsker Robert Klemmensen til TV 2.
Ved folketingsvalget i 2019 sikrede Mette Frederiksen sig 43.489 personlige stemmer og blev dermed landets største stemmesluger. Imens opnåede Inger Støjberg, der dengang stillede op i Vestjylland, 28.420 stemmer.
Sidenhen er der både løbet en rigsretssag og en minkskandale gennem åen, og Robert Klemmesen tør derfor ikke spå om, hvem af de to kvindelige kandidater der hiver sejren hjem i det nordjyske.
- Men det vil være en katastrofe for Mette Frederiksen, hvis hun ikke får flest stemmer, understreger han.
Vestjylland: Søren Gade vs. Søren Pape Poulsen
I august offentliggjorde Venstre-politiker Søren Gade sit comeback til dansk politik. Nogenlunde samtidig begyndte konservatives nedtur, og det grønklædte parti står i den seneste meningsmåling til et dårligere valg end i 2019.
Nu står de to gange Søren så direkte over for hinanden i jagten på borgerlige stemmer i Vestjyllands Storkreds.
Sidste gang Søren Gade stillede op til et folketingsvalg, i 2015, fik han 28.916 stemmer, hvilket er næsten 7000 flere stemmer, end Søren Pape Poulsen fik ved valget i 2019.
Som statsministerkandidat har K-formanden dog fået væsentlig mere eksponering, og derfor tror Robert Klemmensen, at Søren Pape trækker det længste strå i duellen med Søren Gade.
Det er valgrådgiver Jesper Claus Larsen derimod ikke enig i. Han peger i stedet på Søren Gade som sejrherre.
- Venstre har introduceret en kandidat, der ligner lidt Søren Pape, og det i sig selv betyder, at nogle af de Venstre-vælgere, der ellers havde tænkt sig at stemme på Det Konservative Folkeparti, bliver, hvor de er, siger han til TV 2.
Østjylland: Jakob Ellemann-Jensen vs. Alex Vanopslagh
Der er ingen tvivl om, at både Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, kommer ind, men spørgsmålet er, hvem af de to kandidater der scorer flest personlige stemmer?
Ifølge Jesper Claus Larsen er der tale om et opgør mellem det traditionelle og moderne regeringsværk.
For hvor Venstre har ført kampagne i mere traditionel forstand, har Alex Vanopslagh ført sig frem på sociale medier, hvor særligt partilederens videoer på Tiktok har gjort ham populær blandt den yngre del af befolkningen.
- Det er to så forskellige former for kampagner, og det bliver spændende at få et facit på, hvad der egentlig virkede bedst, siger Jesper Claus Larsen.
På trods af at 'Daddy Vanopslagh', som han bliver kaldt af de unge på Tiktok, er blevet voldsomt populær under valgkampen, forventer Jesper Claus Larsen og Robert Clemmesen dog begge, at det bliver Jakob Ellemann-Jensen (V), der løber med sejren i Østjyllands Storkreds.
Sydjylland: Pernille Vermund vs. Søren Espersen vs. Peter Kofod
Under TV 2s partilederdebat mandag aften refererede Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, flere gange til det ”konkrete Danmark”.
Hvad det konkrete Danmark henviser til, fik seerne aldrig svar på, men Pernille Vermund fik da nævnt Sydjylland, hvor hun også stiller op, i samme ombæring.
Det samme gør Dansk Folkepartis Peter Kofod og tidligere DF’er Søren Espersen, der nu forsøger at genvinde en taburet for Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne.
Sydjylland har tidligere været udpeget som Dansk Folkepartis bastion, men fordi partiet i skrivende stund kun står til 2,8 procent af stemmerne på landsplan, er valgforsker Robert Klemmensen i tvivl om, hvorvidt DF stadig har fat i vælgerne i den del af landet.
Derfor mener både han og Jesper Claus Larsen, at det egentlige personopgør kommer til at stå imellem Nye Borgerlige og Danmarksdemokraternes kandidater.
København: Pernille Rosenkrantz-Theil vs. Ida Auken vs. Peter Hummelgaard
Ved folketingsvalget i 2019 løb undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) med flest personlige stemmer efterfulgt af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i Københavns Storkreds.
Men i år får de to socialdemokrater skarp konkurrence af Ida Auken, der for første gang stiller op som socialdemokrat.
Ida Auken, der både har en fortid i SF og Radikale Venstre, passer ifølge Jesper Claus Larsen bedst til de københavnske vælgere, og derfor tror han også, at hun har potentiale til at vælte enten Pernille Rosenkrantz-Theil (S) eller Peter Hummelgaard (S) af pinden.
- Socialdemokratiet har haft det svært hos storbyvælgerne, og hvis de ikke stemmer på dem, tror jeg, at Ida Auken bliver valgt ind som nummer et eller to, mens Peter Hummelgaard kommer til at hænge i bremsen, vurderer han.
Sjælland: René Christensen vs. Pia Kjærsgaard
Dansk Folkepartis nedadgående kurve kan betyde, at partiet kun får valgt ét medlem ind på Sjælland, og her ser kampen ud til at blive mellem tidligere formand Pia Kjærsgaard og finansordfører René Christensen.
- Du har moren, der skal give det sidste og sikre, at partiet fortsætter i Folketinget, men så har du også René Christensen, der står meget fornuftigt i storkredsen. Det bliver virkelig interessant at følge, siger Jesper Claus Larsen.
Ifølge rådgiveren står Réne Christensen stærkt lokalt, mens Pia Kjærgaard når bredere ud i storkredsen. Til gengæld er hun en person, der generelt skiller vandene, mener han, og derfor understreger han, at det ikke er givet, at det er Pia Kjærsgaard, der vinder mandatet.
Hvor spændende duellen med Pia Kjærsgaard og René Christensen bliver, afhænger dog af, om Dansk Folkeparti overhovedet kommer over spærregrænsen, siger Robert Klemmensen og understreger, at det samme gør sig gældende for de andre personopgør.
- Det bliver så tæt, og det er så usikkert, så nu må vi se, hvad der sker.