VALGDØGNET: Med under et døgn til valget tvivler enormt mange danskere stadig

Mens færingerne har tyvstartet valget, viser nye tal voldsomme vælgervandringer i blå blok.

Valgkampen er nu kommet til det punkt, hvor vi kan tillade os at parafrasere DR’s gamle julekalender ’Jul på slottet’ og sige:

Det’ sørme, det’ snart, det' valgdag.

Det er nemlig dagen før dagen, hvor vi danskere får lov at bestemme, hvilke politikere der skal bestemme.

Og bare rolig. Går du stadig og tvivler på, hvem der har fortjent dit kryds, så er du ikke alene.

Velkommen til valgkampens sidste udgave af ’Valgdøgnet’ på TV2.DK – vi starter med historien om de mange tvivlere.

Et valg for tvivlere

En ny Megafon-måling viser nemlig, at hver syvende ud af landets 4.270.774 vælgere endnu ikke har besluttet sig for, hvem de vil stemme på.

Ja, rent faktisk er tallet endnu højere, mener valgforsker Martin Vinæs fra Aarhus Universitet. Hele 30 procent beslutter sig først endeligt, når de står inde i stemmeboksen, siger han til TV 2.

Han inddeler tvivlerne i to kasser:

  1. De hårde tvivlere, der grundlæggende er i tvivl om deres placering i det politiske spektrum (cirka 300.000 vælgere)
  2. De bløde tvivlere, der har valgt blok, men stadig er i tvivl om partivalget (over en million vælgere)

Antallet af tvivlere er højere end nogensinde i nyere tid, og er du selv en af dem, så har vi forsøgt at hjælpe dig her på TV2.DK.

  • Hvis du ikke allerede har taget vores kandidattest, kan du gøre det her.
  • Og hvis du vil have et nemt overblik og sammenligne de enkelte partier på kryds og tværs, så klik ind her.

De mange tvivlere betyder alt andet lige endnu højere sandsynlighed for mange partihop. I år ser især blå blok ud til at blive ramt af voldsomme vælgervandringer.

Men hvem stjæler egentlig fra hvem? Det kan du se, hvis du klikker rundt i dette spritnye vælgervandringsværktøj med friske tal fra Megafon.

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne

På Færøerne er tiden for tvivl ovre. Færingerne tog i dag hul på valghandlingerne, da 1. november er national sørgedag for færinger døde til havs.

På dagens billede ses folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra det socialdemokratiske søsterparti Javnaðarflokkurin. Han var i et vældigt humør, da han satte sit kryds som en af de første i rigsfællesskabet.

Skal man tro de færøske målinger, står hans parti da også til at genvinde sit mandat. Det samme gør Sambandsflokkurin, der samarbejder med Venstre. Målingerne skal dog tages med et større gran salt, end vi er vant til med de danske.

De to færøske og de to grønlandske mandater kan vise sig at få en nøglerolle, hvis løbet bliver tæt mellem de danske partier.

TV 2 har i dag været i den færøske hovedstad, Torshavn, for at mærke valgkampsstemningen. Flere af de vælgere, som TV 2 har talt med på valgstedet i Torshavn, fortæller dog, at valgkampen ikke har fyldt det store for dem, men at de alligevel ser det som deres pligt at stemme.

- Det fylder ikke meget, for vi har rigeligt at lave selv heroppe, siger eksempelvis færingen Jens Knudsen til TV 2.

Hvem der løber med de to færøske mandater, finder vi ud af lige omkring midnat. I mellemtiden kan du her dykke ned i fortællingen om dengang i 1998, hvor 176 færøske stemmer afgjorde valget i Danmark.

Selvom vi nu nærmer os en afslutning, kan man snildt argumentere for, at vi har den bedste del til gode.

I aften støder landets 14 partiledere for sidste gang sammen i en debat på TV 2 under titlen 'Sidste svar'. Det kan du se mellem 20.00-22.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.

12 timer senere, klokken 08.00, åbner valgstederne i Danmark, og henad formiddagen begynder partilederne at afgive deres stemmer. Og når klokken slår 20.00, udkommer vi på TV 2 med en exitpoll, der giver de første indikationer på valgets udfald.

Vi er selvfølgelig med hele dagen (og natten) her på TV2.DK, og programfladerne er også spækket til med valgoptakt, valgfester og valgtaler på TV 2, TV 2 NEWS og TV 2 PLAY.

'Valgdøgnet' på TV2.DK takker derimod af for denne gang. Men husk, at du kan tilmelde dig vores nyhedsoverblik (lige her). Det udkommer – valgkamp eller ej – alle hverdage.

Tak for denne gang og godt valg i morgen.