Særlig fiskeriaftale med Rusland splitter de færøske partier
Et stop for russisk fiskeri i færøsk farvand vil ifølge forsker ikke have stor samfundsøkonomisk betydning. Alligevel skaber fiskeriaftale debat.
Blot et kvarters kørsel fra Torshavn lå søndag to russiske fisketrawlere. Og de er ikke et sjældent syn.
Siden 1970'erne har Færøerne og Rusland nemlig haft en aftale om, at de må fiske i hinandens farvand.
Kort efter den russiske invasion af Ukraine stoppede Færøerne al eksport af fisk til russerne. Aftaler, som udgjorde 25 procent af landets samlede eksport.
Til gengæld er den særlige fiskeriaftale uberørt, og derfor står færingerne hver morgen op til synet af store russiske trawlere i deres havne.
Et faktum, som flere over for TV 2s hold på Færøerne nævner som et af valgkampens vigtigste temaer.
Færøsk konflikt
For færingerne er debatten om fiskeriaftalen en debat om sikkerhedspolitik, fortæller Heini í Skorini, der er forsker i international politik ved Færøernes Universitet.
- Hele spørgsmålet om, hvordan Færøerne skal reagere i forhold til krigen i Ukraine, verdenssituationen, stigende spændinger i Arktis og så videre, det har fyldt en hel del i den færøske debat og har medført konflikt mellem partierne, siger Heini í Skorini til TV 2.
Han tilføjer, at fiskeriaftalen med Rusland ifølge en række eksperter ikke vil have mærkbare økonomiske konsekvenser fra Færøerne samlet set.
Til gengæld vil det gå hårdt ud over nogle få rederier, som har investeret massivt i skibe designet til fiskeri i russisk farvand.
- Der er stærke økonomiske interesser i spil, og derfor er det uafklaret, om Færøerne skal fortsætte samarbejdet eller ej.
"Fodslæbende" og "pinlig"
Den færøske tilknytning til Rusland har også vakt debat i Danmark.
Tidligere har SF's færøordfører, Karsten Hønge, blandt andet kaldt landets ageren "fodslæbende" og "pinlig".
Det var da heller ikke det færøske landsstyre, der besluttede, at eksporten til Rusland skulle stoppe. Det gjorde virksomhederne selv.
Det betød umiddelbart en tabt fortjeneste på to milliarder kroner.
Men fiskerivirksomhederne har ifølge Heini í Skorini ikke haft problemer med at afsætte fiskene til anden side.
Oppositionen er imod ny aftale
Selvom flere altså peger på, at fiskeriaftalen ikke vil koste på landets samlede økonomi, tøver de færøske regeringspartier med at tage stilling til, hvorvidt den skal fortsætte.
Til gengæld står en samlet opposition fast på, at den bør ophøre. Herunder det nuværende folketingsmedlem for Javnaðarflokkurin, Sjúrður Skaale.
- Jeg er meget skeptisk overfor, at havnene bliver ved med at være åbne for russiske fiskeskibe, siger Sjúrður Skaale og tilføjer:
- Vi mener, at det er forkert at gå ind og forhandle en ny aftale. Vi mener, at det både moralsk og politisk er meget tvivlsomt.
Færøerne skal allerede til folketingsvalg 31. oktober. Resultatet forventes offentliggjort umiddelbart før midnat lokal tid.