Nu skal alle partierne forbi dronningen – men hvad er en dronningerunde egentlig?

De forskellige partier skal fysisk forbi dronning Margrethe, nu en dronningerunde bliver en realitet efter valget.

Efter et af de mest uforudsigelige valg i nyere tid, risikerer der at gå mange dage, før en ny regering kan sætte sig på magten.

For der er ikke længere et flertal bag regeringen i dens nuværende form, lød det fra Mette Frederiksen (S) natten til onsdag.

Derfor vil den socialdemokratiske formand onsdag indgive sin afskedsbegæring til Dronning Margrethe. Det betyder, at regeringen går af.

Her begynder et "politisk pokerspil", fortæller politisk analytiker Peter Lautrup-Larsen. Og i år er det ifølge ham svært at spå om resultatet.

- Jeg mener, at alt kan ske, siger han til TV 2.

Peter Lautrup-Larsen forudser, at forhandlingerne efter det meget tætte folketingsvalg bliver lange, og at der – trods flertal til rød blok – bliver behov for flere dronningerunder.

Men hvad er en dronningerunde egentlig?

Det ser næsten mere kompliceret ud end dengang

Peter Lautrup-Larsen, politisk analytiker

Intet flertal imod

En regering kan kun blive siddende, hvis den ikke har et flertal imod sig. Og når flertallet skifter efter et valg, kommer dronningen ind i billedet.

Hvis der er tvivl om, hvem der skal danne en regering, bliver der nemlig afholdt en såkaldt dronningerunde.

Ved en dronningerunde skal repræsentanter for hvert parti en tur forbi dronning Margrethe og Amalienborg. Her skal de fortælle, hvem der efter deres mening bør lede forhandlingerne om en ny regering.

Den med flest mandater bag sig bliver kongelig undersøger og får muligheden for at forsøge at få brikkerne til at falde på plads.

Forhandlingslederen ender som hovedregel også med at blive statsminister. Det var for eksempel tilfældet efter valget i 2019, hvor Mette Frederiksen (S) blev valgt som kongelig undersøger – og efterfølgende endte som statsminister.

Men det er ikke altid, at det lykkes. Er det tilfældet, kalder det på endnu en tur forbi dronningen.

Flere dronningerunder

Det er set før, at man skulle igennem flere dronningerunder, før det var muligt at pege på en statsminister.

Efter folketingsvalget i 1988 måtte der fire dronningerunder til, før der kunne dannes en regering, og Poul Schlüter kunne sætte sig i Statsministeriet i en regering bestående af Det Konservative Folkeparti, Venstre og Radikale Venstre.

Dengang var Peter Lautrup-Larsen pressechef for Radikale Venstre. Og selvom det var en sjældent set langvarig proces, forudser den politiske analytiker, at der skal mindst lige så mange runder til i denne omgang.

- Det ser næsten mere kompliceret ud end dengang, siger han.

Når det lykkes

Lykkes det den kongelige undersøger at samle et flertal – eller sørge for, at der ikke er et flertal imod – vender personen tilbage til dronningen og får til opgave at danne regeringen.

Når rollerne er fordelt, statsministeren er på plads, og den kommende regerings ministre er fundet, udnævner dronningen formelt regeringen på Amalienborg.

Herefter tager de den traditionsrige tur ud på slotspladsen, hvor statsministeren præsenterer sin nye regering for danskerne.

Egentlig ingen formel magt

Selvom dronningen spiller en rolle, når det "politiske pokerspil" går i gang, har hun ingen reel politisk indflydelse.

Den fungerende statsminister og Statsministeriet følger dronningerunden tæt og rådgiver dronningen undervejs.

Det betyder altså, at hendes magt kun er formel.

Dronningerunden blev indført i 1909 og er ikke rodfæstet i grundloven eller andre love.

Grundloven siger blot, at det er regenten, der udnævner og afskediger statsministeren.

Man skulle tro, at det inden dronning Margrethes regeringstid blev omtalt som en kongerunde – men før tronskiftet blev det omtalt som både en regeringsrunde eller amalienborgrunde.